Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
već pet godina

Strinićeva škola nogometa, udaranje Rakitića na podu i Messijev skupocjeni poklon Vatrenima

Hrvatska je prije pet godina razbila Argentinu i najavila svijetu nešto veliko.

Ivan Strinić i Lionel Messi (Foto: Guliver image)

Prije točno pet godina Hrvatska je najavila svijetu da priprema nešto veliko. Vatreni su na Svjetskom prvenstvu u Rusiji odigrali čudesnu utakmicu i razbili Argentinu rezultatom 3:0.

Mnogi će reći da je upravo to utakmica trofejne vatrene generacije, neki kažu da je to bila bolja predstava nego protiv Engleske u polufinalu.

Nakon ranjavanja velesile Hrvatsku su svi htjeli izbjeći, svi su primijetili da da ova generacija predvođena sjajnim igračima poput Modrića, Rakitića, Brozovića, Perišića i Mandžukića može otići do svjetskog zlata.

Bila je to prava nogometna rapsodija koja je izmamila povijesnu euforiju u Hrvatskoj, ljudi su nakon toga zaboravili na sve životne probleme i sanjali sve do finala. I onda kad su se probudili sa svjetskim srebrom, ispostavilo se da su snovi ipak bili stvarni.

Strinićeva utakmica života

Ivan Strinić i Lionel Messi Ivan Strinić i Lionel Messi (Foto: Afp)

Sve je počelo nakon gola karijere Ante Rebića u 53. minuti. Luka Modrić u 80. minuti pokazao je svijetu da je najbolji veznjak današnjice i majstorskim projektilom probio argentinsku mrežu. Tu se Argentina već raspala, ali Vatreni nisu stali. U malonogometnoj akciji zabio je Ivan Rakitić za konačnih 3:0.

Najveći kritičari reći će da nam se sve vratilo u Katru, no tadašnja je predstava za povijest i zauvijek će ostati upisana među tri najveće predstave u povijesti hrvatskog sporta.

Trenutak koji je pokazao – da, ti su momci došli po naslov prvaka svijeta

Ivan Rakitić i Otamendi Ivan Rakitić i Otamendi (Foto: Afp)

Te godine Lionel Messi ciljao je na svjetsko zlato, a već se protiv Hrvatske vidjelo da neće biti ništa od toga. Hrvati su se bojali Messija, realno, tko ga se ne bi bojao, no nevjerojatnim timskim duhom Messi je u potpunosti zaustavljen. Vatreni su Messiju prodali tajni plan zbog kojeg se on nije mogao pokazati u najboljem izdanju, a tajni plan bio je Ivan Strinić, koji je izgarao za hrvatski dres, ali i za Messijem. Toliko podcjenjivani bivši hrvatski nogometaš utišao je i najveće kritičare te zaustavio nogometnog čarobnjaka.

Messijeva lijepa gesta

Ivan Strinić i Lionel Messi Ivan Strinić i Lionel Messi (Foto: Guliver image)

U dvoboju protiv Argentine viđen je hrvatski timski duh ili, jednostavnije, svi su se ponašali kao braća na terenu. U 84. minuti napuhani Otamendi loptom je napucao Ivana Rakitića koji je ležao na podu. Bio je to potez očajnika, a nakon te scene nema tko od Vatrenih nije potrčao da se obračuna s prgavim Argentincem. Tu je Hrvatska pokazala da je zajedništvo ipak naša snaga.

Messi je preko Ivana Rakitića u tabor reprezentacije odmah poslao svojih potpisanih 30 dresova, zamislite samo vrijednost tih dresova… Čudesnom Argentincu svidjela se hrvatska srčanost i smatrao je da igramo najbolji nogomet na turniru. Kada ti to kaže najveći, onda znaš da si spreman za najveće stvari.

Sve je počelo od Argentine i traje dugih pet godina. Hrvatska je sila koja traje.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider