Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Gost Dnevnika Nove TV

VIDEO Dalić komentirao mogući oproštaj Modrića, Perišića i Vide pa otkrio: "Trebao sam otići poslije Rusije, Katra, sad, ali..."

Samo dan nakon nesretnog poraza u finalu Lige nacija izbornik Zlatko Dalić otkrio je samo za Dnevnik Nove TV svoje dojmove nakon finala, ali i progovorio o mogućim oproštajima Modrića, Perišića i Vide.

Galerija Zlatko Dalić Zlatko Dalić - 1 Zlatko Dalić - 2 +1 Zlatko Dalić - 3

Već prva izjava Zlatka Dalića sadržavala je riječ koja nam je nakon poraza Hrvatske od Španjolske u finalu Lige nacija svima zajednička, a to je ponos. Otkrio je izbornik na što je sve ponosan.

Tuga pomiješana s ponosom

"Tužni jesmo, ali na kraju prevladava ponos. Ponos na ovo što je Hrvatska napravila u Ligi nacija, pogotovo u Rotterdamu, u polufinalu i finalu. Ponos na naše igrače i na našu reprezentaciju, ponos na naše navijače, na 35 tisuća njih koji su bili ondje. Mislim da je to najveći broj hrvatskih navijača u povijesti koji je gledao hrvatsku reprezentaciju. Kada oni tako prate i dođu u tuđu zemlju, onda znaš da vrijediš, da si napravio puno. Ponosan sam na sve nas. Sjajne stvari smo napravili. Ima mjesta za tugu, izmakao nam je trofej, ali bit će još prilika."

Hrvatska je trebala napraviti više prema naprijed

Naravno da je morao prokomentirati i utakmicu. Prije svega njezin tijek, a onda i ono što bi možda promijenio, gdje smatra da je možda pogriješio te je li možda trebao više riskirati.

"Mi smo igrali koliko nam je protivnik dopustio, kako oni, tako i mi. Veliki je ulog bio. Mi smo pokušavali, ali smo imali kvalitetnog protivnika koji je bio dobar. Dali smo sve od sebe u tom segmentu igre. Možda smo napravili premalo prema naprijed, dobrih stvari, dobrih akcija koje nismo uspjeli završiti. Mislim da je bila teška utakmica, taktički zahtjevna s puno trke, puno smo energije potrošili. Igrali smo koliko smo mogli igrati."

Odlazi li Luka Modrić, izbornik nije htio otkriti

Luka Modrić i njegova odluka? Zna li možda već Dalić kako će ta odluka glasiti?

"Luka će sam odlučiti što i kako dalje. Ja bih volio da on nastavi jer on treba ovoj reprezentaciji i meni je žao zbog svih nas, a pogotovo zbog njega što nismo osvojili to zlato, taj trofej. Bila bi to kruna svih nas, kruna njegove karijere. Neka se Luka malo odmori i onda će on priopćiti svoju odluku."

Na direkno pitanje je li Modrić Daliću rekao svoju odluku izbornik nije odgovorio, ali je dao svoj jasan stav.

"Ja se nadam da će on biti s nama, ali na njemu je odluka."

Novi ciljevi su pred nama, a ljestvica je visoko postavljena

Ova generacija, prema Daliću, još uvijek ima nedovršenog posla. Na što je točno mislio?

"Žao mi je da nismo osvojili zlato, ali uvijek treba postaviti neki cilj, neku ambiciju. Ovi igrači koji dolaze moraju nešto prestići. Tako su ovoj generaciji Vatreni 98' bili cilj da ih prestignu i oni su to napravili. Sad je na ovima zadatak da to poprave. Treba uvijek stavljati nove ciljeve i ambicije. Iskreno, mi smo tu ljestvicu podigli jako visoko i sad smo došli na tu razinu da smo tužni jer smo drugi u Europi. To je zaista velika stvar."

Izbornik je nahvalio senatore Vidu i Perišića te poslao poruku mladim igračima

Osim Modrića, veterani su još Vida i Perišić, sprema li se koje umirovljenje?

"Mislim da ne i nadam se da neće biti. Naša dva bitna igrača su Vida i Perišić. Moram pohvaliti Perišića za jučerašnju utakmicu na lijevom bočnom. Odigrao je jako dobru utakmicu. Vida protiv Nizozemske jako dobru utakmicu također. To su igrači koji nama trebaju i ja se nadam da će i oni nastaviti dalje s nama."

Što je s mladim igračima koji bi uskoro trebali uskočiti? Drena Beljo bio je najmlađi na popisu, što mislite o njemu?

"Mi tražimo nove igrače za jesen, za kvalifikacije. Tražimo pogotovo napadače. Nama trebaju brzi igrači, još energije i zato smo zvali njega i Musu da ih vidimo, da budu s nama i da osjete tu atmosferu. Moramo ih pripremati za ono što slijedi. Oni će sami ući u reprezentaciju s igrama u klubu."

Otvoreno progovorio o svom odlasku i zašto se želi i dalje boriti za Hrvatsku

Dalić je na klupi već gotovo šest godina te je prošao puno toga, od uspjeha do nekih neuspjeha, preko hvalospjeva do kritika. Kako prolazi kroz sve to i koliko je bio blizu odluci da ode na vrhuncu?

"Ja sam trebao otići nakon Rusije. Nisam otišao, ostao sam. Nakon Katra, nakon Lige nacija."

Sve su to trenutci u kojima je Dalić prelomio ostati, a zašto je odlučio ostati, objasnio je u emotivnom izlaganju.

"Zbog svojih razmišljanja. Kada nešto napraviš, najbolje se povući. Mene vuče motiv, mene vuče Hrvatska i meni nema ljepšega posla od ovoga koji ja tu radim. Osvojiti tri medalje u pet godina, s tim se ne mogu pohvaliti ni puno jače reprezentacije, puno brojnije države nego što je Hrvatska. Ja sam ponosan na ovih svojih pet godina, na našu reprezentaciju, na igrače, na ovo što smo napravili. Ponosan sam na svoju karijeru osobito. Kritika će uvijek biti kod nas. One su dio našega folklora. One su ovdje zbog nekog interesa tih drugih ljudi, ali ja sam pet i pol godina izbornik, nikad se nisam posvađao. Nikad nisam rekao ružnu riječ nikome. Ako sam negdje pogriješio, ispričao sam se. Ako smo izgubili, preuzeo sam odgovornost. Ja sam uvijek to napravio. Nakon Europskog prvenstva rekao sam da sam pogriješio, da ću se ispraviti i popraviti. Tako sam i učinio. Smetam ako kažem da sam vjernik. Smetam ako kažem 'hvala braniteljima'. Smetam zato što mislim svojom glavom i zato što sam biram reprezentaciju i igrače koji igraju zajedno sa svojim stožerom. Ne biraju ih novinari, ne biraju ih menadžeri, biram ih ja sam. Smetam ako nisam otišao iz Hrvatske jer sam ostao tu da mladim ljudima pošaljem poruku da ostanu u Hrvatskoj, da radimo bolju Hrvatsku. Zato me kritiziraju. Ja se na njih ne obazirem. Iza mene su naši igrači i tri medalje." 

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider