Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Stižu Brazil pa Messi i društvo

Hrvatska nastavila porazan niz: Peru zadao novi udarac, a najteže tek slijedi

Hrvatska ima porazan omjer protiv južnoameričkih momčadi, a na SP-u ih čeka susret s jednom od najjačih.

Hrvatska - Peru (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Susret na stadionu Hard Rock u Miamiju bio je prvi međusobni ogled Hrvatske i Perua, te deseta utakmica Vatrenih protiv neke od južnoameričkih reprezentacija. Peru je u Miamiju bio bolji od Hrvatske s 2:0.

U dosadašnjih 10 susreta Vatreni su ostvarili samo jednu pobjedu, tri neodlučena ishoda i šest poraza uz negativnu razliku pogodaka 7-14.

Do sada jedinu pobjedu protiv neke od južnoameričkih vrsta hrvatska reprezentacije je ostvarila 1. ožujka 2006. u Baselu protiv Argentine pobijedivši sa 3:2. Bila je to utakmica u kojoj je za hrvatsku vrstu debitirao Luka Modrić, a Gauče su predvodili Lionel Messi i Carlos Tevez.

Hrvatska je povela golom Ivana Klasnića u trećoj minuti. Već minutu kasnije bilo je 1:1. Izjednačio je Tevez, a već u šestoj minuti Gauči su okrenuli rezultat Messijevim golom. Izjednačenje je stiglo u 52. minuti. Dado Pršo je prošao na lijevoj strani i ubacio u sredinu, gdje je Darijo Srna glavom zabio za 2:2. Kada se već činilo kako će utakmica završiti bez pobjednika, Dario Šimić je nakon ubačaja Ivana Leke iz kornera zabio za 3:2 i veliko slavlje na travnjaku i na tribinama St. Jakob Parka.

Bila je to jedina pobjeda Hrvatske protiv Argentine u četiri međusobna susreta. U preostale tri utakmice Vatreni su upisali dva poraza i remi.

Protiv Brazila je Hrvatska igrala tri puta i niti jednom nije slavila protiv peterostrukog svjetskog prvaka. U tri međusobne utakmice Vatreni imaju remi i dva poraza i to oba ostvarena na Svjetskim prvenstvima. U Njemačkoj 2006. bilo je 0:1, a na posljednjem SP-u 2014. u Brazilu 1:3.

Protiv Brazila će Vatreni ponovno igrati u lipnju u Engleskoj u sklopu priprema za svjetsko prvenstvo, a Argentina ih čeka na Svjetskom prvenstvu u Rusiji u 2. kolu skupine D. Od južnoameričkih reprezentacija Hrvatska je još igrala protiv Ekvadora, Čilea, te sada i Perua. 

Od Ekvadora je Hrvatska izgubila 0:1 u susretu trećeg kola G skupine svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji 2002. Vatrenima je trebala pobjeda za prolaz u osminu finala, ali su na koncu izgubili 0:1, a pogodak odluke zabio je Edison Mendez u 48. minuti.

Čile i Hrvatska susreli su se u polufinalu China Cupu u siječnju 2017. u Nanningu. Utakmica je završila 1:1, a Čileanci su potom pobijedili 4:1 boljim izvođenjem jedanaesteraca.

Utakmicom protiv Perua Vatreni su otvorili pripreme za SP u Rusiji. Bila je to prva od četiri pripremne utakmice prije početka SP-a. U nastavku sjevernoameričke turneje, Hrvatska će 27. ožujka u Dallasu zaigrati protiv Meksika, a do početka SP-a odradit će još dvije probe. Protiv peterostrukog svjetskog prvaka Brazila Vatreni će igrati 3. lipnja u Engleskoj, a pet dana kasnije u Osijeku protiv Senegala.

Utakmica protiv Perua ostat će upamćena i kao prvi poraz Zlatka Dalića na klupi 'vatrenih'.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider