Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Hoće li biti treća sreća? Ako želi povijesni uspjeh, Dinamo u Salzburgu mora ići na pobjedu

U posljednjih sedam godina Dinama je triput započeo natjecanje u skupinama Lige prvaka s pobjedom. U prva dva slučaja ipak je završio kao zadnji u skupini. Je li došlo vrijeme za povijesni uspjeh?

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dinamo večeras gostuje u Salzburgu u 3. kolu natjecanja po skupinama Lige prvaka i ima šansu napraviti golemi korak prema drugom krugu elitnog klupskog natjecanja ili barem pojačati šansa za osvajanje trećeg mjesta, koje vodi u nastavak natjecanja u Europskoj ligi.

Salzburg - Dinamo Dinamo pao u Salzburgu iz najstrože kazne, Drmiću u sudačkoj nadoknadi poništili gol divider

Hoće li treća biti sreća? Prije ove sezone, Dinamo je u posljednjih sedam godina dvaput započinjao fazu skupine Lige prvaka s pobjedom. Godine 2015. pobijedio je tada jaki Arsenal (2:1), a 2019. razorio je Atalantu u Zagrebu (4:0). To su mu ujedno bile prve dvije pobjede u Ligi prvaka u novom mileniju. U eri Croatije bio je osjetno uspješniji.

Hoće li biti treća sreća?

Modri su u istoj sezoni 1998./1999. upisali dvije pobjede u skupini Lige prvaka. Svladali su Ajax u Amsterdamu i Porto u Zagrebu te odigrali još dva remija. Neriješeno u Zagrebu s Ajaxom i Olympiacosom. S osam bodova na kraju su zauzeli drugo mjesto, no ipak nisu prošli dalje.

Bio je to veliki peh jer je sustav natjecanja prvi i posljednji put bio takav da je samo pobjednik išao u drugu fazu natjecanja. Modri su treću pobjedu ostvarili sljedeće sezone pobijedivši Sturm u Zagrebu.
Nakon toga čekalo se 16 godina na novu pobjedu u Ligi prvaka. U Maksimiru je s 2:1 pao Wengerov Arsenal.

gol expired Austrijska policija spremna za BBB-e: Očekuju korteo, angažirali helikopter, stadion je rasprodan divider

Raspored je bio sličan kao i ove sezone. Dinamo je nakon toga putova kod favorita skupine Bayerna. U Munchenu je očekivano gadno stradao. Potom je imao dvostruki okršaj s Olympiacosom, koji je kao i Salzburg ove sezone bio treći favorit skupine.

U dvije tijesne utakmice, najprije u Zagrebu pa u Pireju, Modri su minimalno poraženi i na taj su način zapravo izgubili šanse i za treće mjesto jer su im preostale još dvije utakmice u kojima su, realno, jako teško mogli do bodova. protiv Arsenala u Londonu i Bayerna u Zagrebu.

Drama protiv Šahtara

Petu pobjedu u Ligi prvaka čekalo se četiri godine. U rujnu 2019. u Zagreb je stigla Atalanta. Talijani su potučeni do nogu, Dinamo je slavio s 4:0. Tada se činilo da su Modri na pragu ostvarenja snova jer su u skupini imali još Šahtar, koji se nije činio posebno jakim.

Naravno da je Manchester City bio apsolutni favorit skupine. Poraz na Etihadu nije splasnuo euforiju. Dapače, zbog solidne igre i tijesnog rezultata samo je dodatno rasplamsana. Uslijedio je dvostruki okršaj sa Šahtarom. Prvo gostovanje u Ukrajini i osvajanje boda u potpuno otvorenoj utakmici.

Xavi Barca grmi o suđenju Slovenca: Xavi kiptio od bijesa pa izveo sramotnu gestu divider

I onda je došao taj uzvrat koji će dugo ostati u pamćenju navijača Dinama. Kada se činilo da je prezimljavanjem u Europi prethodne sezone skinut višedesetljetni urok za modrih bluza, još jednom se pokazalo da vrag u Maksimiru nikad ne spava.

Način na koji je Dinamo prokockao pobjedu i gotovo siguran prolaz u drugi krug Lige prvaka spada u rubriku vjerovali ili ne. Da nije ispustio tih 3:1 u sudačkoj nadoknadi, Dinamo protiv Atalante u sljedećem kolu morao bi samo izgubiti manje od 4:0 i prolaz u drugi krug bio bi osiguran.

Na kraju Modri s pet osvojenih bodova nisu bili ni treći jer su remizirali sa Šahatarom u Zagrebu i izgubili od Atalante u Milanu i Cityja u Zagrebu, a ostali rezultati nisu im se poklopili.

Četiri boda protiv Salzburga otvaraju vrata raja

Je li stiglo vrijeme da Dinamo konačno napravi korak dalje? Četiri boda iz dva okršaja sa Salzburgom doveo bi Modre na vrata raja. Sa sedam bodova bili bi jako blizu drugog kruga Lige prvaka. U tom slučaju puno bi im pomoglo da Milan ostvari sličan rezultat protiv Chelseaja.

Naravno, sve je to sferi spekulacija, ali dojam je da će Modrima biti puno teže tražiti bodove u posljednje dvije utakmice protiv Milana u Zagrebu i Chelseaja u Londonu.

gol expired Izludio je Oršića i Biuka te dao pečat senzaciji u Beču: "Bili su šokirani, nisu mogli vjerovati" divider

I u te dvije utakmice puno lakše će biti igrati u psihološkom smislu ako se ostvari pozitivan bodovni saldo u dvobojima sa Salzburgom.

Ante Čačić ima nekih problema sa sastavljanjem momčadi, no Dinamo je u dosadašnjem dijelu sezone pokazao da ima igrače na klupi koji su kadri u svakom trenutku uskočiti i zamijeniti prvotimce na adekvatnoj razini.

Vrijeme je za nešto ofenzivniji Dinamo

Salzburg na kladionicama slovi kao favorit, ali koeficijenti pokazuje da Austrijanci nisu ni približno takvi favoriti kao što su bili Chelsea i Milan.

Na pobjedu Salzburga koeficijent iznosi 1,80, a na pobjedu Dinama 5. Neriješeno je 4,20. Jasno je da bi bod bio dobar ulov, ali Modri moraju razmišljati isključivo o pobjedi. Kada se na takva gostovanje ide s mišlju samo da se ne izgubi, obično se dogodi poraz.

U Salzburgu će se vidjeti jesu li Modri kadri u Ligi prvaka odigrati nešto ofenzivnije. Protiv Chelseaja i Milana bilo je logično da se zatvore i pokušaju ubosti iz kontre. Protiv Chelseaja ta se taktika isplatila, a protiv Milana nije. Možda je vrijeme da se pokuša nešto novo protiv suparnika koji ipak nije tako kvalitetan.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider