Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Je li moglo prije?

HNS vratio staro pravilo u HNL: Potez koji će povećati neizvjesnost, regularnost i zanimanje ulagača

Izvršni odbor HNS-a donio je odluku da se vrati doigravanje za ostanak u elitnom rangu hrvatskog klupskog nogometa…

Grb HNS-a (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Hrvatski nogometni savez posljednjih tjedana i mjeseci radi punom parom.

Nakon što je potpisan u odnosu na prethodna vremena puno bolji televizijsko-marketinški ugovor, koji je će hrvatskim klubovima donijeti značajna financijska sredstva, napravljen redizajn nižih liga i izmudrovana njihova nova imena, i to tako što su se „spustila“ za rang niže, što možda i nije najsretnije rješenje jer dovodi do konfuzije, te nakon što je elitnoj Hrvatskoj nogometnoj ligi dodan sponzorskih prefiks SuperSport, Izvršni odbor HNS-ovih dana je donio još dvije važne odluke, koje su možda široj publici prošle ispod rada.

HNS vratio doigravanje za ostanak u HNL-u

Naime, od sezone 2024./2025 Prva nogometna liga, odnosno drugi rang natjecanja, smanjit će se s dosadašnjih 12 klubova na deset, dok će Druga nogometna liga, treći rang natjecanja, imati 16 klubova.

Uz to je izglasano da se od iste sezone ponovno uvede doigravanje za ostanak/ulazak u elitni rang. Pretposljednja momčad prvog ranga igrat će protiv drugoplasiranog iz drugog ranga.

Zlatan Ibrahimović i Paolo Maldini Čudesni Ibra šokirao Milanove šefove: Kad očekujete maksimalnu bahatost, on servira iznenađenje divider

To je pravilo u „ligi 10“ trajalo od 2013./2014. do 2019./2020. Činjenica jest da u doigravanju drugoligaš nikada nije porazio prvoligaša, ali pokazalo se da baš ne stoji argument da je beskorisno.

Najbolji primjer je prošla sezona kada je od samog starta bilo jasno da će Hrvatski dragovoljac ispasti, a da će ostatak klubova koji se obično bore za ostanak biti bez briga.

Utrka za prvaka bila je jako neizvjesna, četiri kluba borila su se za naslov, no u donjem djelu ljestvice bila je teška dosada. Sezona bi jamačno bila još zanimljivija da je pretposljednji morao ići u doigravanje za ostanak.

Povećava regularnost

Kada pet od deset klubova nema briga oko ostanka, a posljedično ni većih ambicija jer se teško mogu uplesti u borbu za vrh ljestvice, odnosno mjesta koja vode u Europu, to može utjecati i na regularnost natjecanja.

Lako je zaključiti da si klubovi u ligi bez briga lakše mogu dopustiti „biranje“ utakmica, odnosno protiv koga će igrati punim gasom, a protiv koga će biti lagana šetnja.

Pretprošla sezona bila je krajnje neizvjesna i zanimljiva u pogledu borbe za ostanak, možda će biti i sljedeća jer je u elitni rang opet ušao Varaždin, koji se u ovom trenutku doima kao jedini koliko-toliko sređeni klub drugog ranga koji može ozbiljnije zaprijetiti elitnim klubovima.

gol expired Srbima teško pao poraz od Hrvatske: "Nismo bili svoji. Oni su imali motiv više za pobjedu" divider

Činjenica jest da u ovom trenutku u drugom rangu hrvatskog nogometa nema pretjerano snažnih momčad, a ni financijski situiranih i ambicioznih klubova, koji su se u stanju kvalitetno pojačati, no povećanjem šansi za ulazak u elitni rang, koji donosi značajniji priljev novca od televizijskih prava, a možda i UEFA-ine šuškave stimulacije ako Dinamo opet izbori Ligu prvaka, otvaraju se i šire perspektive za eventualne investitore. U svakom slučaju to je stimulativno za ulagače jer će imati dodatni motiv da da ulože u klubove drugog, pa i trećeg ranga.

Stimulacija za ulagače

Trenutačno je u drugom rangu možda i najprimamljivija za ulaganje vinkovačka Cibalia. To je klub velike tradicije koji se već godinama nalazi u velikim financijskim problemima i nasušno treba ozbiljnog investitora.

Budući da je društveno-politička situacija u Vinkovcima sazrela za rješenje problema prodaje, te da u klubu odnedavno pušu neki optimističniji vjetrovi jer je došlo je do nekih pozitivnih upravljačkih pomaka, nije nemoguće da Vinkovčani konačno pronađu ulagača.

Čini se da se Slavonija u nogometnom smislu polako budi. Pozitivne signale vidimo u Vukovaru i Slavonskom Brodu. Vukovar 1991 i Marsonia ističu visoke ambicije, a koliko su realne, pokazat će vrijeme.

Može li Hrvatska do zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu?

Ukupno glasova:

Naravno da grad kao Zadar zaslužuje klub u elitnoj ligi. Navijačku bazu ima, a ni ekonomski kapacitet ne bi trebao biti odveć upitan. Pomaci koji su napravljeni u organizaciji hrvatskog klupskog nogometa možda zainteresiraju investitore.

Svakako da bi u tom smislu pomogla malo veća protočnost između drugog i prvog ranga. Dakle, nekoliko je razloga za vraćanje doigravanja za ostanak/ulazak, no ostaje pitanje zbog čega je izvršenje odluke prolongirano za 2024./2025., a ne već za 2023./2024. 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider