Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
pušu na hladno ili?

HNS u strahu od pokušaju prekida utakmice reprezentacije

Iz Hrvatskog nogometnog saveza stižu najave novih nereda na utakmicama hrvatske nogometne reprezentacije.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska je kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Rusiji otvorila domaćom utakmicom pred praznim tribinama protiv Turske (1:1). Rezultat je to kazne FIFA-e (dvije utakmice pred praznim tribinama) nakon skandiranja 'Za dom spremni' na prijateljskima utakmicama s Izraelom i Mađarskom ove godine.

"Hrvatska će iduće dvije službene utakmice u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018. godine, protiv Turske 5. rujna i Islanda 12. studenog, igrati bez gledatelja. Uz to savez je kažnjen sa 150 tisuća švicarskih franaka zbog dva slučaja diskriminirajućih povika navijača za vrijeme utakmica protiv Izraela i Mađarske", objavila je FIFA u svibnju.

Uoči Islanda pred našom su reprezentacijom dvije gostujuće utakmice u Albaniji i u Finskoj. HNS je nakon zabrane gostovanja na kraju prošlih kvalifikacija ipak popustio i odobrio dolazak hrvatskih navijača na utakmice u Skadru (četvrtak) i Tampereu (nedjelja).

A s tim utakmicama stiže i strah od novih izgreda. Sjećamo se prekida zbog ubacivanja baklji u St-Etienneu. Taj je prekid privukao pažnju mnogih svjetskih medija koji su se otkrivajući razloge tog huliganskog poteza raspisali o borbi hrvatskih navijačkih skupina protiv aktualnog vodstva HNS-a, čak i o navodnom kriminalu te suđenju koje uskoro počinje protiv Zdravka Mamića.

Srećom, UEFA nije ispad hrvatskih huligana doživjela tako katastrofično kao domaća javnost. Vše ih brinu rasistička i fašistička skandiranja. Na Euru je takvih ekscesa s ubacivanjem pirotehničkim sredstava bilo na nekoliko utakmica, pa je HNS kaženjen tek sa ''100 tisuća eura i zabranu prodaje ulaznica osobama koji su evidentirani kao huligani do kraja odigravanja Eura''.

Strah od ponavljanja slika iz Milana i St-Etiennea

U HNS-u strahuju kako bi se opet mogao ponoviti sličan scenarij već protiv Kosova.

''Imamo svakakvih informacija za Albaniju i Finsku, što su spinovi, a što istina tek će se vidjeti'', rekao je za Sportske novosti povjerenik za sigurnost HNS-a Miroslav Marković.

''Mi smo za hrvatske sektore putem vaučer prodali svih 800 ulaznica, nešto manje za Finsku. Dakle, postoji informacija da netko planira napraviti izgrede. Koliko je ozbiljna ne mogu sada reći, mi niti jednoj ne pristupamo olako'', kaže Marković.

Za razliku od utakmice s Češkom na Euru, kada su društvene mreže, internetski forumi i kuloari brujali o onome što će se tek dogoditi, sada takvih informacija nema. U HNS-u ili znaju nešto konkretnije ili jednostavno pušu na hladno uoči utakmice s Kosovom gdje će osiguranje albanske policije biti standardno vrlo, vrlo ozbiljno.

Kakva će situacija biti u Finskoj, gdje je neka huliganska akcija lakše ostvariva, to je već druga priča. Nadajmo se kako će sve proći u redu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider