Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
priopćenje saveza

HNS se oglasio o Borni Sosi i iznio svoju stranu priče

Hrvatski nogometni savez ne želi komentirati medijske napise, ali čelnici HNS-a vjeruju u FIFA-u.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Bivši hrvatski nogometaš Borna Sosa prošlog je vikenda obavijestio da odlazi u njemačku reprezentaciju i da je dobio državljanstvo. Sosa se naljutio na Zlatka Dalića jer ga nije zvao u A-reprezentaciju nakon prve dobre sezone u Bundesligi, a danas je uslijedio veliki preokret.

Rođeni Zagrepčanin mogao bi ostati bez reprezentacije. Nakon što je skinuo hrvatski dres, njemački bi mogao obući jedino ako si ga sam kupi u fan shopu.

gol expired Sosi propada veliki transfer u Njemačku? FIFA bi morala prekršiti vlastito pravilo divider

Kako tvrde Kicker i Bild, Sosa nema pravo nastupa za Njemačku prema novom pravilu FIFA-e iz 2020. koje zabranjuje nogometašu promjenu reprezentacije ako je stariji od 21 godine zaigrao za mladu ili A-reprezentaciju. Sosa je to napravio s 22 godine i deset mjeseci protiv Škotske. U toj je utakmici zaradio crveni karton, i to bi mu mogao biti zadnji nastup u karijeri za bilo koju reprezentaciju, a tek su mu 23 godine.

Hrvatski nogometni savez danas je poslao novo priopćenje za javnost u kojem vjeruje da će FIFA donijeti odluku sukladnu svim važećim pravilima.

Priopćenje HNS-a prenosimo u cijelosti:

''Hrvatski nogometni savez primio je na znanje kako je Borna Sosa u telefonskom razgovoru obavijestio izbornika A-reprezentacije Zlatka Dalića kako namjerava u budućnosti predstavljati reprezentaciju Njemačke.

gol expired Šimunić: "Ljudi su ginuli za Hrvatsku, a Sosa odabere Njemačku. Sramotna odluka!" divider

Hrvatski nogometni savez prihvaća i poštuje odluku Borne Sose, koji poput svakog igrača ima pravo odabrati za koju će reprezentaciju nastupati, sukladnom FIFA-inu statutu.

HNS nikad neće zadirati u neovisnost izbornika bilo kojeg uzrasta, no Sosa je neupitno bio u planovima stručnog stožera A-reprezentacije, koji je s njim bio u kontaktu posljednjih pola godine. Pritom je Sosa bio upoznat s planom da se na njega računa za okupljanje u ožujku, kada je na zamolbu izbornika U-21 Igora Bišćana prepušten mladoj reprezentaciji, imajuću u vidu važnost Europskog prvenstva i činjenicu da ne može igrati na prve dvije utakmice tijekom tog okupljanja.

HNS i stručni stožer A-reprezentacije vidjeli su Sosu kao primjer igrača koji su prošli cijeli razvojni put mladih hrvatskih selekcija i pritom postali spremni dati doprinos uspjesima A-reprezentacije - to je prirodni put koji su prošli brojni igrači i to je sustav koji je iznjedrio aktualne svjetske doprvake.

HNS neće komentirati eventualni postupak promjene nogometnog državljanstva jer se radi o FIFA-inu predmetu o kojem HNS nema sve relevantne informacije, a pritom ne sumnjamo da će FIFA donijeti odluku sukladnu svim važećim propisima.''

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider