Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Pochettinovo novo čudo

Nova zvijezda Tottenhama: Oduševio nogometni svijet protiv svog idola Modrića

Nakon velike Tottenhamove pobjede protiv Real Madrida pod svjetla reflektora dospio je novi fenomen iz Pochettinove kuhinje.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U svijetu Premierlige, u kojoj se troše basnoslovne cifre na transfere često sasvim prosječnih igrača, Tottenham na čelu s Mauricijom Pochettinom odlučio se za drugačiji put.

Pochettino je sastavio jezgru momčadi od mladih engleskih igrača, a takav se put pokazao dobrim izborom: Tottenham je postao jedna od najboljih engleskih momčadi igrajući pritom atraktivan i dopadljiv nogomet, po mnogima najljepši uz onaj Manchester Cityja Pepa Guardiole.

U tom Pochettinovu procesu stvoreno je nekoliko mladih zvijezda engleskog nogometa; svi već sve znaju o Harryju Kaneu i Deleu Alliju, a nakon velike pobjede protiv Real Madrida glavna je tema novi fenomen iz Pochettinove kuhinje: sjajni mladi veznjak Harry Winks.

Oduševio igrom protiv svog idola Modrića

Šira nogometna publika upoznala je 21-godišnjeg Winksa u prvoj utakmici Real Madrida i Tottenhama u kojoj su Spursi mogli i do povijesnog šoka i pobjede na Bernabeuu, ali je Real u toj utakmici ipak uzeo bod.

Winks je sve ono što se stereotipno ne očekuje od engleskog igrača; ovaj centralni veznjak izgleda više kao produkt neke španjolske nego otočke nogometne akademije – zanimljivo, Winks ima i španjolske korijene preko svoje majke Anite. Metronom koji daje ritam igri svoje momčadi, uvijek pronalazeći optimalna rješenja s loptom, neodoljivo podsjeća na još jednog bivšeg igrača Tottenhama i ponajboljeg svjetskog igrača na toj poziciji proteklih godina – Luku Modrića.

Winks je dijete Tottenhama; odrastao je u sjeverozapadnom predgrađu Londona, prvi je put Tottenham gledao na White Hart Laneu sa šest godina, a s osam je postao članom akademije Spursa. Prema vlastitom priznaju, Modrić je Winksov veliki nogometni uzor – hrvatski veznjak postao je igrač Tottenhama kada je Winksu bilo 12 godina, a tadašnji član omladinskog pogona kluba često se s tribina White Hart Lanea divio Modrićevim potezima.

Devet godina kasnije Winks je dobio priliku zaigrati protiv svog idola i odmah je pokazao da je spreman uskočiti u njegove kopačke. Winks nije pokazao puno respekta prema ponajboljoj veznoj liniji svijeta čiji je Modrić nezamjenjivi član – svojim točnim dodavanjima (89 posto točnih dodavanja u utakmici na Wembleyju) i snalaženjem na malom prostoru davao je veliki doprinos igri Tottenhama.

Je li Winks sastojak koji je nedostajao Tottenhamu?

U oba susreta sudjelovao je u pogocima Tottenhama na tipični ''modrićevski'' način. U prvoj je utakmici stvorio višak u sredini terena koji je doveo do izbacivanja Auriera na desnoj strani i autogola Varanea, dok je u drugoj sjajnom loptom pronašao usamljenog Trippiera na desnoj strani, upisavši ''predasistenciju''. Ova neformalna statistička kategorija izmišljena je upravo zato da bi se brojkama bolje opisao Modrićev utjecaj na igru, koji se u klasičnoj statistici često ne vidi.

Tottenham i cijela Engleska slave svoju novu mladu zvijezdu nakon ove dvije utakmice. U medijima pljušte pohvale za Winksa koji igri Tottenhama daje jednu sasvim novu dimenziju. U paru s Ericom Dierom čini idealnu podršku kreativnom i nepredvidljivom ofenzivnom trojcu Alli-Kane-Eriksen.

Tottenham s ovim dvojcem u sredini može držati loptu i kontrolirati tempo utakmice u puno većoj mjeri nego kada igraju igrači poput Mouse Dembelea ili trenutno ozlijeđenog Victora Wanyame, koji su još početkom ove sezone počinjali utakmice na pozicijama koje sada pokriva Winks. Nakon sjajnih predstava u posljednjih nekoliko utakmica, spomenuti dvojac Winksa će teško izbaciti iz udarne momčadi Tottenhama.

Winks izgleda kao potencijalni ključni igrač ove momčadi i sastojak koji je nedostajao Tottenhamu - s njim kao dirigentom Pochettinov orkestar djeluje puno usklađenije. Pochettino je to davno znao - još 2014. kada je preuzeo Tottenham, prepoznao je potencijal u tada 18-godišnjem Winksu; odmah je zatražio od uprave da veže novim ugovorom igrača kojeg je okarakterizirao kao "savršenog veznjaka" za njegov sustav. 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider