Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Hajduk skupo stoje kriminalne pogreške: Kada se tako kiksa u obrani, ni Livaja ne može srušiti Dinamo

Hajdukova obrana opet je početnički pogriješila i omogućila Dinamu da napusti Poljud neporažen…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dinamo je na Poljudu polučio ono po što je zapravo došao – da ne izgubi i održi velikih osam bodova razlike.

Ima još puno da se igra, ali posve je jasno da će Hajduk to jako teško dostići, a kamoli prestići do kraja prvenstva.

gol expired Policija privela 75 navijača do kraja utakmice, pronašli metalne šipke i dva noža divider

Hajduk je u prvom poluvremenu pružio najbolju partiju u dosadašnjem dijelu sezone. Pogotovo kada se uzme u obzir da je igrao s liderom prvenstva.

Dinamo je visio u prvom poluvremenu

Dinamo je u prvih 45 minuta visio kao na lusteru, no Bijeli nisu uspjeli postići drugi pogodak, s kojim bi vjerojatno nepovratno odveli utakmicu na svoj mlin.

Dinamo je na odmor otišao samo s jednim pogotkom u mreži. S obzirom na to kako su igrali, to je bio jako dobar rezultat za Modre. Budući da se moglo očekivati da će Dinamo u drugom dijelu pojačati tempo, mirisalo je na to da će Hajduk žaliti za propuštenom šansom u prvih 45 minuta.

gol expired Livajina statistika protiv Dinama je nevjerojatna, od dolaska nije izravno sudjelovao tek u jednom pogotku divider

Jednostavno, Hajdukova obrana toliko je nesigurna da teško može izdržati da ne primi neki jeftin pogodak. Baš kao i mnogo puta prošle sezone, Bijele su opet skupo stajale teške pogreške središnjih braniča, prije svih Eleza koji je početnički išao na loptu u duelu s Baturinom.

Elezova teška pogreška

Iz potpuno bezopasno situacije izrodio se jedanaesterac za Dinamo. Što reći kada stoper ide u duel na rubu terena tako mlako s plemenitim veznjakom, koji mu klizećim startom otme lopte i još ga izbaci iz igre te si otvori put prema vratima.

Da je Elez samo stao i zatvorio put Baturini, da uopće i nije išao na loptu, od svega ne bi bilo ništa. Nakon toga Awaizem reagira prilično naivno. Umjesto da odmah izađe na prvu stativu, on se okreće i gleda gdje je Petković, na taj način gubeći odsudni djelić sekunde, a onda ga tako očito hvata rukama, umjesto da ga samo isprati kada već nije u stanju pratiti loptu i igrača kojeg čuva.

gol expired Trener Hajduka: "Prvenstvo nije gotovo, ali brinu me ozljede. Ostali smo bez dva igrača" divider

Teško da bi Petković i stigao taj pas Baturine, a da je i stigao, ne bi mu bilo lako zabiti iz te situacije. Naravno da je radije odlučio pasti kada je osjetio obje suparničke ruke na svojem tijelu.

Kada obrana kiksa u nizovima, ni Livaja ne može srušiti Dinamo

Analizom obrambenih reakcija Hajdukovih braniča želim samo pokazati kako se na tom planu nije puno toga promijenilo u splitskoj momčadi u odnosu na prijašnje sezone. S takvom obranom teško mogu pomoći i trojica Livaja. Obrana je Hajdukova rak rana.

Naravno, u nogometu se griješi, griješe i najbolji braniči, ali kada se griješi u nizovima, praktički sezonama, onda je to nešto posve drugo.

gol expired Čačić: "Čestitam svima, bio je ovo sjajan ambijent. Žao mi je zbog navijača" divider

Tko pomnije promatra, lako će uvidjeti da Hajdukovi braniči gotovo na svakoj utakmici naprave poneku kardinalnu pogrešku. No protiv protivnika u HNL-u to uglavnom prođe bez gola, pa se onda o tome i ne razglaba.

Međutim, Dinamo to često kazni, kao što je kaznio i Awaziemovu pogrešku u derbiju u Zagrebu, pa se tek onda to zorno vidi.

Nema pravih pojačanja tamo gdje ih Hajduk najviše treba 

Hajduk je prošle sezone izgubio previše bodova zbog sličnih pogrešaka u obrani, ali pouke očito nisu izvučene. Ključna riječ je kvaliteta, odnosno nedostatak kvalitete. Vodstvo kluba očito nije u stanju naći adekvatna pojačanja na akutnim pozicijama.

Kako god, Bijeli su na Poljudu darivali Modre, koji su taj poklon objeručke prihvatili. Dinamo na Poljudu nije odigrao ništa posebno, no vraća se u Zagreb s velikim osmjehom.

Modri se sada mogu u miru pripremati za Milan, bodovna prednost u HNL-u takva je da tu teško da može biti nekih iznenađenja. Dakako da prvenstvo nije riješeno, previše je bodova u igri, ali ima li ikoga tako hrabrog da se kladi protiv Dinama!?

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider