Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Okruglih 10

Hajduk zaradio novac i oslobodio budžet, ali još nema ulaznih transfera - klupa je sve tanja

Hajduk radi na pojačanjima, u aktualnom prijelaznom roku zasad su realizirali samo izlazne transfere.

Igrači Hajduka (Foto: Nikša Stipaničev/Cropix)

Sjevernomakedonski veznjak Jani Atanasov posljednji je u nizu igrača koji je u ovom zimskom prijelaznom roku napustio Hajduk. Atanasov je na Poljud stigao u rujnu 2020., prodan je u poljsku Cracoviju za odštetu koja, prema neslužbenim informacijama (i prema Transfermarktu) iznosi 420.000 eura.

Ovaj 23-godišnjak bio je u onoj skupini igrača na koju Splićani nisu ozbiljnije računali, međutim za razliku od, primjerice, Kristiana Dimitrova i Samuela Eduoka kojima je također istjecao ugovor ovo ljeto i s kojima su se sporazumno rastali, za Atanasova su uspjeli dobiti odštetu.

S odlaskom Atanasova, ukupna brojka igrača koji su kroz razne modalitete otišli s Poljuda popela se na okruglih 10. Na prvu, zvuči dramatično, makar situacija nije do te mjere alarmantna.

Hajduk ukupno zaradio preko 10 milijuna eura

Hajduk je prvo prodao Marina Ljubičića u austrijski LASK iz Linza za 2.900.000 eura. Doduše, treba reći da on već mjesecima nije bio u kadru budući da je ljetos otišao u Austriju na posudbu pa je ove zime njegov ugovor otkupljen od strane Austrijanaca koji su bili izrazito zadovoljni Ljubičićevim učinkom slijedom čega su, kako bi ubrzali transfer, platili i više nego što je prvotno bilo dogovoreno.

Zatim je realizirana najveća prodaja: Stipe Biuk potpisao je za američki Los Angeles FC, a Splićanima je pripalo 6.500.000 eura koji s bonusima mogu narasti do 8.000.000 plus 20 posto od budućeg Biukova transfera iz Los Angelesa.

Svi ostali odlasci ne spadaju u sferu milijunskih. Josip Vuković je otišao na posudbu u Al-Faisaly iz Saudijske Arabije koji je preuzeo njegov ugovor, platio Hajduku 100.000 eura i platit će još 200.000 ukoliko uspije zadržati jednu od prve četiri pozicije i plasirati se u najviši rang tamošnjeg nogometa.

David Čolina, koji je imao fenomenalan debi za Augsburg, bio je igrač na kojeg su Splićani računali, ali se u pregovorima oko novog ugovora nisu uspjeli dogovoriti pa je odluka kluba bila da se ide u prodaju ove zime iz razloga jer je i Čolina bio ušao u posljednjih šest mjeseci ugovora. Nijemci su platili odštetu od 650.000 eura.

U međuvremenu, prije ove prodaje Atanasova, Hajduk je poslao 20-godišnjeg veznjaka Ivana Krolu na posudbu u Šibenik, dvije godine stariji Ivan Šarić prešao je u slovensku Muru temeljem postignutog dogovora o transferu (neslužbeno, Hajduk ga je pustio bez odštete, ali uz ugrađeni postotak od iduće prodaje).

Sporazumnim raskidom dvojac koji je također brojio posljednje mjesece ugovora, Kristian Dimitrov i Samuel Eduok, dobio je slobodne papire, a mladi Čakovčanin Ivan Dominić, koji je bio na dvojnoj registraciji u drugoligašu Solinu, otišao je na posudbu u finski KuPS Kuopio.

Nije oslabljen udarni sastav, ali jest klupa

Odlascima ove desetorice Hajduk je umnogome provjetrio svoju svlačionicu, ali i oslabio konkurenciju unutar prve momčadi.

Pritom treba reći da praktički ništa nije oslabljena ona udarna 11-orica na travnjaku, jer jedini igrač od ovih otišlih koji je bio član prve postave - Stipe Biuk - ionako se ne bi uklopio u formaciju novog trenera Ivana Leke koji preferira sustav 3-5-2. Pored Biuka, od svih gore navedenih u ozbiljnoj rotaciji participirali su još samo Čolina i Vuković, dok su svi ostali bili ili na izlaznim vratima ili daleko od prve momčadi u ovom trenutku.

No, poslije svih ovih odlazaka, činjenica je da klubu trebaju pojačanja, naročito ukoliko Splićani žele iskoristiti unutarnja previranja u Dinamu i uzeti naslov prvaka na koji čekaju 18 godina.

Čeka se potez Nikoličiusa (i Jakobušića)

U ovom trenutku Hajdukova prva momčad je ostala na ukupno 22 igrača, od čega su četvorica vratara i 18-orica u polju. U tu brojku uključeni su i Lovre Kalinić i Josip Elez kojih zbog ozljeda i operacija neće biti do kraja sezone. Ukoliko u uzmemo u obzir i akumulirane žute kartone zbog kojih će Chidozie Awaziem propustiti nedjeljno gostovanje kod Istre 1961, dolazimo do brojke od svega 19 igrača koje trener Ivan Leko ovih dana ima na treningu.

A kada sve navedeno sagledamo, ni najmanje ne treba čuditi nedavna Lekina izjava da o tome da je "Hajduku potrebno četiri-pet igrača".

Na potezu su sportski direktor Mindaugas Nikoličius i predsjednik Lukša Jakobušić.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider