Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
brojke sve govore

Hajduk u ovakvoj poziciji nije bio 13 godina, a ovo im je uvjerljivo najbolja sezona otkako je lige 10

Navijači Hajduka napokon su dočekali završnicu sezone u kojoj se imaju čemu veseliti i nadati.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Pobjeda Hajduka u dugo očekivanom zaostalom susretu protiv Dinama dala je Splićanima nadu kako ove sezone ipak mogu doći do titule državnog prvaka, prve nakon 2005. godine.

Osim toga, donijela je napetost kakva se u ligi dugo čeka. Pet kola prije kraja, tri momčadi imaju realne šanse za doći do titule. Što je još važnije, ali time i najpoštenije, ono glavno dogodit će se u međusobnim susretima.

Ove sezone euforija se napokon zadržala

Posebna priča je tu Hajduk, domaći velikan čiji navijači ovako nešto dugo čekaju. Puno puta posljednjih godina budila se euforija, rađale su se nade, ali bi se gotovo u pravilu brzo gasile.

Mentalitet je to gdje dolazi do lakog paljenja iskre, ali gdje je onda bolno kad se ista ugasi. Nisu nikako pomagala niti bockanja iz redova konkurenta kako Hajdukova sezona traje „do Gospe“, a dobro pamtimo i spomen jedne tijekom Adventa popularne delicije. No, ove sezone se upaljena iskra napokon zadržala.

Posljednji put 2009.

Navijači Hajduka dugo čekaju ovako nešto. Tu se prije svega misli na realnu borbu za titulu u završnici sezone. Zapravo, čekaju je od sezone 2008./09., posljednje kad su pet kola prije kraja bili u ovakvoj situaciji. Tada je sve izgledalo sjajno.

gol expired Osijek i Hajduk mogu ostvariti san, ali kolike su im realne šanse za osvajanje naslova? divider

Deset kola prije kraja Hajduk je bio vodeći. Dogodio se onda poraz u Osijeku, ali i četiri pobjede u nizu nakon toga. Iste je ostvario i Dinamo, da bi pet kola prije kraja sve bilo otvoreno. Dinamo je imao bod više, no posljednje kolo donosilo je derbi na Poljudu. Ipak, u iduća dva kola Splićani su izgubili kod kuće od Varteksa te u gostima kod Rijeke i tako se ranije oprostili od nade u titulu.

Već iduće sezone Dinamo je brzo pobjegao, da bi se nakon osiguranja titule opustio, pa četiri boda viška na kraju ne izgledaju drastično. No, tada je Dinamo u posljednjih pet kola, kad je sve bilo gotovo, uzeo tek tri boda.

Pobjednički pogodak Nikole Kalinića protiv Dinama

Sezonu nakon toga je završna razlika dva najveća hrvatska kluba porasla na 17 bodova pa iduća dvije na 19 te čak 25. A onda je došla sezona 2013./14. koja je donijela današnji format Lige 10.

Tu ćemo se statistički okrenuti situaciji nakon 31. kola svake sezone, odnosno bodovnom razmaku između Dinama i Hajduka, prije svega zbog usporedbe toga što je donijela ova sezona. 

gol expired VIDEO Hajdukov stranac oduševio navijače proslavom Kalinićeva gola, vrištao je od sreće divider

U ovom trenutku Dinamo ima 66 bodova. Otkako je Lige 10, nakon 31. kola nisu imali manje, no razlog toga može se pronaći i u povećanju kvalitete drugih momčadi. Hajduk ima 62, najviše otkako je ovog formata natjecanja.

Ispod ovog odlomka nalazi se popis sezona Lige 10, odnosno stanja između Dinama i Hajduka nakon 31. kola, pet kola prije kraja prvenstva.

Dinamo - Hajduk nakon 31. kola svake sezone Lige 10

  • 2020./21 - 72:45
  • 2019./20. - 73:54
  • 2018./19. - 79:50
  • 2017./18. - 69:61
  • 2016./17. - 71:59 (Rijeka 79)
  • 2015./16 - 72:55
  • 2014./15. - 77:43
  • 2013./14. - 74:58

Neovisno o tome kako će ova sezona završiti, jasno je da Hajduk ima jako dobru priliku. Sezone 2017./18. je upravo 31. kolo donijelo ključnu utakmicu. Dinamo je tada slavio na Poljudu rezultatom 1:2 i pobjegao na osam bodova. Na kraju je završilo na minus 7, ali s Hajdukom na trećem mjestu, Rijeka ih je preskočila u završnici.

Za razliku od 2018., Hajduk je slavio

Ove sezone Hajduk je u sličnoj situaciji u susretu protiv Dinama slavio i došao na četiri boda. Što je još važnije, podigli su atmosferu unutar momčadi, ali i među svojim navijačima. Do kraja ne ovise o sebi samima, nego će im za titulu ipak trebati još neka pomoć.

No, dočekaju li posljednje kolo „živi“ u igri za titulu, možemo samo zamisliti kakva će najezda s juga krenuti 21. svibnja prema Maksimiru. Nešto će se prije toga, a možda i upravo tada pitati Osijek, no Hajduk će gledati svoj put. Njihova misija je pobijediti sve utakmice do kraja, na ostalo ne mogu utjecati.

Tko će osvojiti naslov hrvatskog prvaka?

Ukupno glasova:

Splićani sad odlaze na gostovanje u Koprivnicu, onda slijedi domaći susret protiv Hrvatskog Dragovoljca, gostovanje na Rujevici kod Rijeke, Istra na Poljudu te u posljednjem kolu taj spomenuti susret na Maksimiru.

Kako god ova sezona završila, ona bi trebala biti smjernica za Hajduk te potvrda da se trenutno radi dobar posao i da se onima koji ga rade treba osigurati sve potrebno da taj rad nastave. Uostalom, slijedi i finale Kupa o kojem će puno toga ovisiti. Neovisno o tome čiji ste navijač, jaki Hajduk potreban je hrvatskom nogometu i njegovom najvišem ligaškom rangu.

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider