Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
ludnica već za vikend

Osijek i Hajduk mogu ostvariti san, ali kolike su im realne šanse za osvajanje naslova?

Hajduk je pobijedio Dinamo i zakomplicirao završnicu prvenstva.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Osim što je pred 30 tisuća navijača na Poljudu Hajduk pobijedio Dinamo pogotkom Nikole Kalinića, ono što vrijedi istaknuti nakon derbija je i podatak da prvi put od rujna prošle godine, kada se sezona tek zahuktavala, na ljestvici HT Prve lige svi klubovi imaju isti broj odigranih utakmica (31).

Tada je na zahtjev Modrih zbog europskih obaveza odgođena baš ova utakmica, najveći derbi hrvatskog nogometa. No tada je malo tko vjerovao da se taj poljudski derbi neće odigrati do kraja travnja, u samoj završnici sezone.

Derbi je napokon odigran, ne ponovilo se

Više od šest mjeseci se odgađala jedna utakmica u ligi koja nema treće natjecanje poput Engleske ili nekih drugih zemalja, koja nema toliki broj utakmica i u kojoj je u tih šest mjeseci bilo itekako realnih termina. Ne puno, ali ih je bilo. 

Svi su imali neku željenu računicu za ''vječno odgođeni derbi'', a na kraju je ispalo da je sva tri boda odnio Hajduk, čime je pridonio još uzbudljivijoj završnici ionako uzbudljive sezone. Dinamo ima dva boda prednosti pred Osijekom i četiri ispred Hajduka, dovoljno da se svi mogu nadati nečemu uoči posljednjih pet kola.

Slavilo se u srijedu navečer u Splitu, ali gotovo jednako u Osijeku. No idemo vidjeti kolike su realne šanse da netko skine Dinamo s trona.

Pogodak Kalinića Dinamu koji je zakomplicirao prvenstvo

Rijeka je ispala iz kombinacija, ali će se nešto pitati i njih

Bila je ovo sezona u kojoj su Modri veći dio sezone pružali blijede igre u domaćem prvenstvu. Pokazalo se da je i takav Dinamo glavni konkurent za naslov prvaka. Ipak, izdanje momčadi Željka Kopića u derbiju dalo je nadu konkurenciji.

Osijek, kao i Dinamo, ima sudbinu u svojim rukama, a to je ono čemu su se nadali u završnici prvenstva. Hajduk s četiri boda zaostatka takvu šansu nema. No ono što ne izgleda dobro za oba kluba je što ih u posljednjih pet kola čekaju gostovanja kod Rijeke i Dinama.

Ovaj vikend će dati važnost sljedećim kolima

O šansama Osijeka puno ćemo više znati u subotu, kada gostuje na Rujevici, a tek ako trijumfalno odradi ovo teško gostovanje, može se nadati da u direktnom obračunu na Maksimiru može ići po naslov. Motiva za Rijeku ne nedostaje. Izbacili su ih u polufinalu Kupa u onoj dramatičnoj završnici, a znamo da između ova dva kluba već neko vrijeme rastu tenzije.

Hajduk je već pokorio Rijeku i Zagreb, ali...

Hajduk također stiže na Rujevicu, i to u superkolu, kada igraju Dinamo i Osijek, a Bijeli na noge Modrima stižu u posljednjem kolu sezone. Istina, Splićani su slavili u sva tri gostovanja na Rujevici i Maksimiru ove sezone, od Dinama čak nisu primili ni gol u tri utakmice, ali može li zbog toga netko reći da će ovaj ''toplo-hladni'' Hajduk to učiniti još jednom ove sezone?

Hoće li vodećima planove pokvariti - Gorica?

A tko zna, možda će se nešto pitati i ''novog diva iz predgrađa''. Gorica već ovog vikenda dočekuje Dinamo, a u posljednjem kolu Osijek, koji je tek jednom u povijesti slavio u gostima kod kluba koji je podigao dolazak Samira Toplaka.

U svakom slučaju, očekuje nas zanimljiva završnica, ali potvrdu te teze dobit ćemo već ovog vikenda. Nakon toga će se prolazno vrijeme mjeriti u 34. kolu i možda, ali samo možda će nam biti važan ulazak u cilj na Maksimiru i Gradskom stadionu u Velikoj Gorici.

Tko će osvojiti naslov hrvatskog prvaka?

Ukupno glasova:

Raspored konkurenata za naslov:

32. kolo
Rijeka - Osijek (23. travnja)
Slaven Belupo - Hajduk (24. travnja)
Gorica - Dinamo (24. travnja)

33. kolo
Hajduk - Hrv. dragovoljac (29. travnja)
Osijek - Istra (1. svibnja)
Lokomotiva - Dinamo (1. svibnja)

34. kolo
Rijeka - Hajduk (8. svibnja)
Dinamo - Osijek (8. svibnja)

35. kolo
Hajduk - Istra (14. svibnja)
Osijek - Lokomotiva (15. svibnja)
Šibenik - Dinamo (15. svibnja)

36. kolo
Dinamo - Hajduk (21. svibnja)
Gorica - Osijek (21. svibnja)

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider