Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Hajduk spasio sezonu i s novim pojačanjima juriša na Dinamo: Kup je utješna nagrada, ali mogao bi biti prekretnica

Junak finala Hrvatskog kupa i Hajdukova preokreta definitivno je Dario Melnjak, dok je tragičar Hrvoje Smolčić…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dinamu prvenstvo, Hajduku Kup. Tako se rasplela sezona hrvatskog nogometa. Zastor je pao na skoro dupke ispunjenom Poljudu. Šteta što je smotan na ružan način. Navijači Rijeke napravili su incident zasuvši svečanu ložu bakljama u samoj završnici utakmice.

Da nije bilo toga, mogli bismo reći da je finale Hrvatskog kupa proteklo u sjajnoj atmosferi. Hajduk je zasluženo slavio protiv indisponirane Rijeke i osvojio prvi trofej nakon devet godina suše.

Junak utakmice i Hajdukova preokreta definitivno je Dario Melnjak, dok je tragičar Hrvoje Smolčić. Melnjak je bio dvostruki strijelac, odigrao je odličnu partiju, a Smolčić je na krajnje naivan način, pogotovo jer je nosio kapetansku traku, isključen krajem prvog poluvremena i tako ostavio svoju momčad na cjedilu.

Melnjak junak, Smolčić tragičar

Prvi žuti je dobio zbog prigovora, a drugi zbog povlačenja Livaje za dres, i to u potpuno bezopasnoj situaciji za svoja vrata. Neslavan oproštaj s Rijekinim dresom jer sada odlazi u Eintracht iz Frankfurta. Taj crveni kartom definitivno je usmjerio utakmicu na Hajdukov mlin.

Rijeka je počela odlično, rano je tuširala Hajduk i utišala raspjevani Poljud nakon sjajne akcije koju je majstorski zaključio pogotkom najbolji napadač i igrač Rijeke Josip Drmić.

Potom je Rijeka primila dva pogotka nakon prekida. Za nju nimalo neobično jer prekidi su joj rak-rana. Dvije vrlo slabe reakcije obrane Rijeke, pogotovo kod drugog gola.

Armada bacila baklju u ložu Poljuda VIDEO Sramotne scene na Poljudu: Armada bacala baklje u svečanu ložu i među navijače Hajduka divider

Riječani još nisu izašli iz šoka koji su ima zadali Bijeli ekspresnim preokretom, a onda je Smolčić nepromišljenim potezom zakucao čavao u lijes Rijekinih ambicija.

Nakon toga sve je bilo jasno. Rijekine šanse da s igračem manje preokrene utakmicu bile su tek teoretske prirode. I kod trećeg gola Bijelima je pomogla smušena obrana Rijeke, koja je lošija karika Tomićeve momčadi tijekom cijele sezone.

Kao što se utakmica igra do posljednjeg sučevog zvižduka, tako se i za ocjenu sezone treba pričekati zadnja utakmica. Tu je staru poslovicu na dosta brutalan način na svojoj koži najbolje osjetio trener Rijeke Goran Tomić.

Rijeka krahirala u završnici sezone

Veći dio sezone bio je hvaljen sa svih strana, a na kraju rezultat baš i nije tako bajan. Iako je skoro tri četvrtine sezone bila u igri za prvaka, Rijeka je na kraju krahirala i završila tek četvrta, zaostavši za prvakom velikih 14 bodova, a sada je, eto, izgubila i u finalu Kupa. Iz ove perspektive teško da se može reći kako je Rijekina sezona posebno uspješna.

Tomić je već tjednima u kombinacijama za novog trenera Dinama, a ovakav rasplet sigurno mu neće biti od pomoći. Dvostruki poraz od Hajduka u završnici sezone u Plavom salonima zacijelo ne zvuči odveć stimulativno. Naravno, sve to ne mora ništa značiti, ali ovim porazom Tomićeve šanse ipak su manje. To je logičan zaključak.

Navijači Hajduka utrčali na teren Poljuda VIDEO Vatreno slavlje na Poljudu: Navijači utrčali na teren, Kalinić podigao Rabuzinovo sunce divider

Nećemo reći da je Rijeka šaptom pala na Poljudu, ali nije ni daleko od toga. Hajduk je bio bolji, iskoristio je sve Rijekine slabosti, koje su se uvijek iznova ponavljale, sve do zadnje utakmice.

Slavlje na splitskoj rivi i doček nogometašima Hajduka

Ako je Rijekina sezona neuspješna, Hajdukova je ipak uspješna. Kao i uvijek u nogometu, jedna utakmica može sve promijeniti. Za Hajduk je ova pobjeda iznimno važna, ne samo zbog prekida trofejnog posta, već i zbog održavanja cjelokupne atmosfere. Da je Hajduk izgubio u finalu Kupa, sve bi izgledalo potpuno drukčije.

Kup je utješna nagrada, ali mogao bi biti prekretnica za Hajduk

Poljudom bi se vjerojatno orili zvižduci i tko zna što bi bilo sljedećih dana. Ovako trener Valdas Dambrausks i prije svih predsjednik Hajduka Lukša Jakobušić mogu odahnuti.

Kup nije prvenstvo, to je jasno i ne treba miješati kruške i jabuke, ali ova utješna nagrada za Hajduk znači jako puno zbog svega što sam napisao.

Sljedeća sezona će pokazati označava li definitivni povratak Hajduka u vrh hrvatskog nogometa, no jasno je da mu ovaj Kup otvara šire perspektive. Moguće je da bude prekretnica u povijesti kluba.

gol expired Hajdukov trener davao izjavu, a onda su ga navijači ''oteli'' i nosili: ''Najsretniji dan u mom životu'' divider

Jakobušić i suradnici dobit će, barem nakratko, potreban mir za nastavak građenja momčadi koja bi bila kadra osvojiti prvenstvo.

Nadogradnja momčadi jedini je način na koji Hajduk može srušiti Dinamo. To isto vrijedi i za Osijek i za Rijeku, no dojam je da će glavnu bitku ipak voditi dva najveća hrvatska kluba. U svakom slučaju, Dinamo i Hajduk bit će najveći favoriti.

Čeka nas jako zanimljiv prijelazni rok 

Dizanje Hajduka sigurno znači boljitak za cijelu ligu jer podiže kvalitetu nogometa, gledanost i zanimanje javnosti.

I Dinamu je sada jasno da se mora pojačati. Sezona je pokazala da su mu se konkurentni primakli i da više ne može računati na lagani hod. Zbog svega toga ljetni prijelazni rok mogao bi biti jedan od najzanimljivijih, a možda i najspektakularnijih zadnjih desetak godina.

Za hrvatsku ligu nema ništa bolje od izjednačene kvalitete Dinama i Hajduka. Samo na taj način može se održavati najveće rivalstvo u hrvatskom nogometu, ali i puniti stadioni. Kad mu je Hajduk za petama, onda se bude i Dinamovi navijači. Završnica sezone to je zorno pokazala.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider