Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
KOMENTAR IVICE MEDE

Hajduk kaznio Dinamo i uzdrmao Maksimir: Petković i Šimić u nevolju bacili Bišćana, Livaja pokazao da je najbolji

Hajduk je u šokantnom scenariju kaznio Dinamo i slavio 2:1 usred Maksimira…

Marko Livaja (Foto: Željko Puhovski/Cropix)

I kladionice griješe u procjenama. Bookmakeri jamačno hvataju gumice i brže-bolje popravljaju koeficijente u rubrici: tko će osvojiti naslov prvaka Hrvatske. Dinamovih 1,35 teško da će preživjeti do jutra.

To je nogomet. Još jednom je pokazao koliko je prevrtljiv i kako se sve brzo može promijeniti. Dinamo je imao meč loptu i uspio je to prosuti. Bruno Petković trebao je biti heroj derbija, a ispao je tragičar.

Petković nije siguran izvođač penala

Neupućeni promatrač možda bi zaključio: Ako je Petković najbolji izvođač jedanaesteraca u Dinamu, pitanje je kakvi su ostali? Kada se Petković zalijeće prema lopti, drhti cijeli Maksimir. Svi već znaju kako puca, a kako ne bi znao vratar Hajduka kojem je posao da to proučava.

To što je možda najbolji igrač Dinama, ne mora značiti da je i najbolji, a pogotovo najsigurniji izvođač jedanaesteraca. Petković je sve samo ne siguran izvođač. I to svi znaju, ali i dalje puca. Nonšalantno kao i uvijek. Svatko može promašiti jedanaesterac, nije u tome stvar, ali kada se u kontinuitetu tako riskantno puca i često promašuje, treneri bi trebali razmisliti da promijene izvođača.

Kako god, Petković je promašajem ubio psihološki i sebe i suigrače, a podigao suparnika. Modri su vidno pali, i igrom i energetski, a Bijeli su raširili krila i zaigrali puno bolje. Livaković je jednom spasio, ali nije mogao drugi put. Bišćan je imao samo dvije zamjene, a vidjelo se da Modri padaju.

Bišćan nije imao koga uvesti

Tu dolazimo do priče o pojačanjima koja nisu dovedena i je li trener Dinama imao koga uvesti? Nije to pitanje samo za Bišćana, možda još više za Darija Šimića, koji je možda razočarao Bišćana još više nego Petković onim nehajnim izvođenjem penala. Prijelazni rok pretvara se u iščekivanje Godota, a tko čeka Godota zna se kako završava. Pljuska u derbiju velika je opomena za Modre.

Marko Livaja još jednom je potvrdio koliko znači Hajduku. One man show. Pogodak kakav je zabio može samo on u HNL-u. Doista majstorski. Taj gol naznačio je da bi moglo doći do preokreta. Nerijetko se događa u nogometu da stigne kazne kada propustiš najveću šansu, možda još bolje, kada se poigravaš s Fortunom. Petkovićev udarac bio je baš to.

Činilo se da derbi ide utabanom stazu kada je Ferro po tko zna koji put otkako je u Hajduku onako početnički pogriješio i omogućio Modrima da povedu praktički ni iz čega. Staza je bila još utabanija kada je dosuđen jedanaesterac za Dinamo. No u nogometu nikad ne reci nikad. Sve je moguće i kada se čini da je nemoguće.

Derbi u osjetljivom trenutku

Je li filmski scenarij Hajdukove pobjede u derbiju najava da će Splićani ove sezone uloviti bijelog kita koji im izmiče već 18 godina? Tek je prvo kolo, naravno da je prvenstvo dugo i da ovo ništa ne mora značiti, ali ponajviše način na koji je Hajduk pobijedio sugerira da je možda stigao taj trenutak.

Pisao sam uoči utakmice da će pobjeda u derbiju značiti jako puno u psihološkim smislu objema momčadima. Derbi je stigao u osjetljivom trenutku za oba kluba. Dinamo se pod novim menadžmentom nalazi u osjetljivom trenutku. Međuklupske borbe nisu završene, rat struja još nije okončan, još uvijek se traži konačni pobjednik, onaj koji će preuzeti žezlo i zasjesti na čelo.

Nije slučajno što je sazivanje Skupštine odgođeno za jesen. Jasno je da glavni igrači čekaju kakav će biti rezultat nove ekipe koja je preuzela sportske funkcije. U takvim okolnostima izgubiti derbi na domećem terenu, još na ovaj način, svakako da nije ugodno, najblaže rečeno. I da je idealna upravljačka situacija, domaći poraz u najvećem derbiju i na otvorenju sezone izazvao bi lagane potrese, a kamoli u ovoj situaciji.

Superkup je zaboravljen

Koliko god to u Plavim salonima možda neće priznati, Hajduk je zadao težak udarac Dinamu usred Maksimira. Pobjeda je to koja zbog razvoja utakmice i Dinamove uloge osjetnog favorita spada gotovo u red senzacionalnih.

Superkup je već zaboravljen, ionako je to bila samo Lekina pila naopako kada je govorio da mu je ta utakmica važnija od prvenstvene. Takvog sam dojma. Nije teško predvidjeti kakva će se sada euforija stvoriti u Splitu. Na tom valu Bijeli bi mogli dugo jahati, a vidjet ćemo hoće li uspjeti izjahati do kraja. U svakom slučaju, mogli bi gledati žestoku bitku za naslov prvaka, što je u principu jako dobro za prvenstvo i HNL. Neizvjesnost povećava interes i dovodi publiku na stadionu. To je svima u korist.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider