Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Potukli vladare

Nada za Šibenik protiv Hajduka: Evo tko je sve ispao iz lige i osvojio Kup, najpoznatiji slučaj u Engleskoj

Hajduk je veliki favorit protiv Šibenika u finalu SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa, koji se igra od 19 sati na Rujevici…

Marko Livaja protiv Šibenika (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)

Osvojili Kup i ispali iz lige. Pa, i nije to tako rijedak slučaj kako možda na prvu izgleda. Događa se, ne svake sezone, ali dogodi se. Ako zavire u bližu i dalju povijest, Šibenčani će pronaći nadu.

Rafael van der Vaart i Luka Modrić Legenda ispričala bizarnu šalu o Modriću: "Dok je Luka sjedio na WC-u..." divider

Argentinski Tigre osvojio je Kup i ispao iz elitne lige 2019. Godinu prije Tosno je osvojio ruski Kup i ispao iz lige. Zürichu je to uspjelo 2016. u Švicarskoj.

Wigan jedini u Engleskoj

Jedan od poznatijih slučajeva dogodio se u Engleskoj. Wigan je 2013. osvojio FA Kup i ispao iz Premierlige. To je jedini slučaj u dugoj povijesti engleskog nogometa. Da ironija bude veća, Wigan je pobijedio Manchester City, klub koji je u posljednjih deset godina vlada engleskim nogometom.

Doduše, Norwich City ispao je iz lige 1985. i osvojio Liga kup. Birmingham Cityju isto je uspjelo 2011. Ali Liga kup nije FA kup, nije ista težina.

Ivan Leko Ivan Leko o finalu Kupa: "Sigurno neće igrati, ima težu ozljedu. Nismo vježbali penale" divider

Kaiserslautern je 1996. osvojio njemački Kup i ispao iz Bundeslige. Palmeiras je 2012. osvojio brazilski Kup i ispao iz tamošnje elitne lige, i to sa samo 34 boda iz 38 utakmica.

"Ako smo pobijedili Dinamo u polufinalu, zašto ne bismo i Hajduk u finalu", ponavljaju papagajski u Šibeniku.

Pobjeda protiv Dinama već ofucana parola

To je u principu istina, ali kada istu parolu ponovite nekoliko puta i svaki put promašite, onda postaje ofucana. Koliko su puta u Šibeniku to isticali u završnici borbe za ostanak i na kraju su opet izgubili?

Galama i puke verbalne eskapade nisu dovoljne. Potrebno je nešto i odigrati, a Šibenčani se nakon te iznenađujuće pobjede nad Dinamom nisu proslavili. Izgubili su sedam utakmica i pobijedili samo jednu. Ne treba veća sugestija o stanju forme šibenske momčadi.

Tko će osvojiti Kup?

Ukupno glasova:

"U finalu smo, najbitnije je da dobro odigramo. Ovo u prvenstvu je prošlo, gledamo pozitivno. Proteklog vikenda bili smo depresivni, ali mislim da je ekipa spremna i da igrači znaju što moraju odraditi. Mislim da to možemo. Jedna je utakmica, to je izazov. Iako nismo favoriti, svi će reći da je 90:10 za Hajduk, ali želimo iskoristiti tih deset posto šansi", poručio je trener Šibenika Damir Čanadi, koji u završnici prvenstva nije baš uspješno kormilario Šibenikom.

Hajduk veliki favorit

Možda će u finalu Kupa biti bolje sreće. Kupske utakmice znaju ponuditi iznenađenja, pa i najveća, ali u finalima su ipak rjeđa. U jednoj utakmici sve je moguće, no to je jedna od rijetkih slamki za koju se Šibenčani trenutačno mogu uhvatiti.

Pogled na grad Rijeku Važna obavijest za navijače Hajduka i Šibenika, ali i građane Rijeke: Kako do Rujevice? divider

Ispali su iz lige iako su imali golemu bodovnu prednost pred Goricom. Jasno je da taj neuspjeh utječe na opći moral. Stanje njihova duha moglo se opipati u posljednjim ligaškim utakmicama. Osjećalo se i vidjelo da je atmosfera na Šubićevcu narušena. Hoće li Šibenčani naći snage da skupe glave i zaborave barem nakratko na sve probleme? Moguće, ali nije izvjesno.

Koeficijenti na kladionicama jasno govore tko je favorit. Pobjeda Hajduka u 90 minuta plaća se s 1,45, dok je na Šibenik 8. Da će Hajduk osvojiti, ovako ili onako, samo je 1,20.

Splićani ušli u formu, ali i Leko ima problema

Lekin Hajduk u završnici sezone ušao je u formu, posebice obrana. Splićani nisu primili pogodak već 554 minute. Bilježe tri pobjede u nizu, u posljednjih šest utakmica upisali su četiri pobjede i dva remija. Posljednji poraz pretrpjeli su na Rujevici protiv Rijeke sredinom travnja.

No i Leko ima svojih problema. To su prije svega ozljede središnjih braniča - Chidozieja Awaziema i Tonija Borevkovića.

"Borevković neće igrati, on ima težu ozljedu, a za Awaziema nismo sigurni. Naša je kvaliteta momčadska igra. Tko god bude igrao, igra se utakmica 11 na 11. Najbitnije je kako će momčad reagirati", u najavi finala kazao je strateg splitskog kluba.

Kada igraju Hajduk i Šibenik, na tribinama je redovito vrelo ozračje, a još se finale igra u Rijeci. Valjda nećemo gledati vatrene ulice, nadajmo se da će organizacija biti primjerena i da će se navijači ponašati primjereno; i jedni, i drugi, a i treći.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider