Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
OTPUSTILI KOČNICE

VIDEO Gruzijski igrači slavili odlazak na Euro uz povike koji se neće svidjeti Rusiji

Gruzija noćas nije spavala, a plasman na Europsko prvenstvo obilježile su i političke poruke.

Gruzijci slave (Foto: screenshot)

Ogromno slavlje uzrokovao je posljednji pogođen kazneni udarac u raspucavanju između Gruzije i Grčke, nakon čega su domaćini, kojih je na stadionu bilo više od 50 tisuća, provalili u teren i počeli slaviti svoj prvi plasman na neko veliko natjecanje.

Gruzija će na Europskom prvenstvu nastupati u skupini F, uz Tursku, Portugal i Češku.

Dva dugogodišnja spora

Slavlje se po gruzijskim ulicama nastavilo do kasno u noć, a jedna poruka bila je uglavnom standardna svim veselim Gruzijcima.

No ta poruka glasno je klicana i među igračima.

"Abhazija je Gruzija", višeglasno su klicali Gruzijci, time podsjećajući na spor koji oko te pokrajine vode već duže od 30 godina, a koji je imao i ratnu pozadinu 1992. godine. Tada se Abhazija politički odvojila od Gruzije, ali i ostala međunarodno nepriznata uz okupaciju ruske vojske.

Također, kad su igrači izišli na trg pred razdraganu gomilu, između njih i  navijača mogli su se čuti i usklici vezani za Južnu Osetiju, pokrajinu zbog koje je 2008. godine nastao Rusko-gruzijski rat, a koja je također pod kontrolom Rusije.

Abhazija i Južna Osetija međunarodno su nepriznate države čiji službeni povratak Gruzija čeka već godinama, no dok je god ruska vojska u tim pokrajinama, to neće biti moguće.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider