Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Težak posao u ukrajini

Vatreni napadaju neosvojivu tvrđavu: Hrvatskoj prijeti nekoliko paklenih igrača

Hrvatsku čeka susret s kvalitetnim i motiviranim protivnikom pred gotovo 70.000 navijača.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska već treći put u povijesti igra ''stani-pani'' utakmicu protiv Ukrajine. Svaki put je bilo gusto – u baražu 1997. presudio je gol Alena Bokšića, dok je 2009. Hrvatska u dramatičnom susretu na Maksimiru odigrala 2:2 i ostala bod ispod Ukrajine, koju je kasnije izbacila Grčka u dodatnim kvalifikacijama.

Sličan scenarij može se očekivati i večeras. I jednima i drugima igra samo pobjeda; Hrvatska bez sumnje ima kvalitetniji sastav, ali i ''vatrogasca'' Zlatka Dalića na klupi koji ima 24 sata za pripremu odlučujuće utakmice. Andrij Ševčenko, s druge strane, radi dobar posao na klupi Ukrajine, što je pokazala i prva utakmica na Maksimiru gdje je, unatoč porazu, Ukrajina ostavila dobar dojam.

Ševčenko je kroz kvalifikacije često mijenjao formacije – koristio je i klasični 4-4-2 i onaj s polušpicom, kao i 4-2-3-1. No, bez obzira na sustav, jedna stvar je konstanta: na krilima igraju Andrij Jarmolenko i Jehven Konopljanka, sjajni bundesligaški dvojac od kojeg prijeti najveća opasnost.

Ševčenko priprema pakleni napad

Njima se posebno za ovu utakmicu pridružio i Brazilac Marlos, pakleni dribler koji je postao drugi naturalizirani Brazilac u povijesti Ukrajine. Radi se o igraču koji pokriva više ofenzivnih pozicija, ali najprirodnija mu je ona na desnom krilu, s kojeg kao ljevak ulazi u sredinu.

Ta je pozicija u prošlosti bila rezervirana za također lijevonogog Jarmolenka. On bi se protiv Hrvatske trebao pomaknuti prema sredini na poziciju ''desetke'' s puno većom slobodom u igri, a možda i na poziciju napadača na kojoj bi igrao u ulozi lažne devetke.

''Razgovarao sam sa Ševčenkom o svojoj poziciji u utakmicama reprezentacije. Rekao mi je da se ne držim jedne pozicije, nego da se krećem uz cijelu ofenzivnu liniju'', rekao je Jarmolenko za ukrajinske medije uoči utakmice i tako vjerojatno otkrio dio Ševčenkovih planova.

Jarmolenko je prvi strijelac Ukrajine u kvalifikacijama sa šest golova. Tri je dodao napadač Artem Kravets koji večeras neće biti u sastavu zbog žutih kartona, kao i Ivan Ordests koji je prošlu utakmicu protiv Kosova počeo na poziciji stopera.

Osim paklene napadačke linije, velika uzdanica Ukrajine bit će i domaći teren; na rasprodanom Olimpijskom stadionu u Kijevu svoju će reprezentaciju bodriti gotovo 70.000 navijača. Već dvije godine nitko nije uzeo tri boda u Ukrajini; zadnje je to pošlo za rukom Španjolskoj koja je 2015. u vrlo izjednačenoj utakmici slavila s minimalnih 1:0.

Moguća postava Ukrajine

Pjatov – Karavajev, Krivtsov, Hačeridi, Matvijenko – Stepanenko, Sidorčuk - Marlos, Harmaš, Konopljanka - Jarmolenko

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider