Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Tko će igrati u prvih 11?

Dan D za Hrvatsku: Statistika je na strani Vatrenih, dobre vijesti u vezi s Mandžom

Ulog u zadnjoj utakmici kvalifikacija je sve ili ništa – sve osim pobjede Hrvatsku će vjerojatno izbaciti iz utrke za Rusiju.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatsku od 20:45 u Kijevu čeka utakmica na sve ili ništa: pobjeda donosi dodatne kvalifikacije, dok remi znači eliminaciju osim u jednom scenariju, u kojem Wales i Irska također odigraju neriješeno, ali s manjim brojem pogodaka.

Protivnik je vrlo neugodan. Reprezentacija Ukrajine, koju vodi legendarni Andrij Ševčenko, izgleda kao vrlo ozbiljna momčad, dok je Zlatko Dalić tek sjeo na klupu Hrvatske u ulozi ''vatrogasca''.

Statistika je na njegovoj strani: svaki vatrogasac koji je dosad sjeo na klupu Hrvatske uspješno je ugasio požar. Mirko Jozić odveo je Hrvatsku na Svjetsko prvenstvo 2002. godine, Niko Kovač izbacio je Island u dodatnim kvalifikacijama, dok je Dalićev prethodnik Ante Čačić s dvije pobjede osigurao Euro u Francuskoj.

No, Dalić je dobio možda i najteži zadatak dosad. Mora u samo 24 sata pronaći dobitnu formulu, a pritom ga muče ozljede i izostanci. Marcelo Brozović vratio se u klub, ali prednost je što se u kadar vratio Dejan Lovren. Iako je protiv Finske šepajući izašao s terena, Mario Mandžukić inzistira na nastupu i vjerojatno će predvoditi napad.

Postava za odlučujuću utakmicu veliki je misterij

Uoči utakmice veliki je misterij u kakvom će rasporedu istrčati Hrvatska. Dalić je najavio rošade i promjene pozicija, ali bez spominjanja imena. U prvih 11 mogao bi se vratiti Milan Badelj, što bi pomaknulo Rakitića i Modrića ofenzivnije. Umjesto Brozovića u sastav bi mogao upasti Marko Rog, brz i nepredvidljiv igrač koji bi zauzeo mjesto iza dva napadača i stvarao nered u protivničkim redovima. Moguća je i formacija u kojoj će Ukrajinu napasti napadački trojac Kramarić – Mandžukić – Perišić.

Hrvaska i Ukrajina već imaju bogatu povijest susreta. Na Svjetsko prvenstvo 1998. Vatreni su se plasirali upravo u dodatnim kvalifikacijama protiv Ukrajine, dok je 12 godina kasnije bilo manje uspjeha u okršaju za dodatne kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2010. Ukrajina je tada remijem na Maksimiru ostavila Hrvatsku na trećem mjestu s bodom zaostatka.

Hrvatska će u Kijevu morati povesti u međusobnim obračunima u velikim utakmicama, a za to im treba pobjeda i prekidanje duge ukrajinske tradicije. Ukrajina, naime, već dvije godine nije poražena na domaćem terenu – zadnji koji su nosili puni plijen iz Kijeva bili su Španjolci.

Moguće postave:

Hrvatska 1: Subašić – Vrsaljko, Vida, Lovren, Pivarić – Badelj, Rakitić, Modrić – Rog – Perišić, Mandžukić

Hrvatska 2: Subašić – Vrsaljko, Vida, Lovren, Pivarić – Badelj, Rakitić, Modrić – Kramarić, Perišić, Mandžukić

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider