Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Pique spušta zastor

Generacija koja se neće ponoviti: Armada Barcinih talenata bez poraza, Messi skinuo masku i zabio čudesan gol

Gerard Pique posljednji je preostali član slavne Barcine kadetske generacije 1987., koju su predvodili Pique, Fabregas i Messi…

Lionel Messi, Cesc Fabregas, Gerard Pique, Dani Alves i Adriano Correia (Foto: Afp)

Najavom odlaska Gerarda Piquea u mirovinu, Barcelonu napušta i posljednji član legendarne La Masijine generacije 1987.

Ta se generacija proslavila osvajanjem kadetskog (U-15) prvenstva Španjolske i Katalonije te katalonskog Kupa u sezoni 2002./2003., i to bez izgubljene utakmice.

Prije toga, a ni poslije to nije uspjelo niti jednoj momčadi u Španjolskoj.

Iako se praktički svim igračima prve postave predviđala velika karijera, naposljetku su samo trojica stekla svjetsku slavu: Lionel Messi, Cesc Fabregas i Gerard Pique.

Prva postava slavne Barcine generacije 1987.

Prva postava ovako je glasila:

Dani Plancheria – Jose Manule Hinojosa, Gerard Pique, Marc Valiente, Roger Giribet – Cesc Fabregas, Julio de Dios Moreno - Franck Songo'o, Pitu Plazuelo, Juanjo Clausi – Lionel Messi.

Osim Piquea, Fabregasa i Messija, do prve Barcine momčadi dogurao je još samo Marc Valiente. Upisao je dva nastupa u Kupu kralja dok je trener bio Frank Rijkaard.

Igrajući za Sevillu i Valladolid upisao je šezdesetak nastupa u elitnoj španjolskoj ligi, pa se može reći da je napravio solidnu karijeru.

Franck Songo'o napustio je Barcinu akademiju i otišao u Englesku, gdje je bez većeg uspjeha promijenio nekoliko klubova; Portsmouth, Bournemouth, Preston, Crystal Palace i Sheffield Wednesday. Naposljetku je prešao u Zaragozu i upisao pet nastupa u elitnoj španjolskoj ligi.

Svi ostali nisu dogurali ni do druge Barcine momčadi i poslije su igrali u nižim španjolskim ligama. Vratar Plancheria okušao se u i Engleskoj, ali nije stigao dalje od druge momčadi Blackburna.

Osvojili sve bez poraza

Ipak, to je bila kadetska momčad kojoj nije bilo ravne u Španjolskoj. Najveće bitke u Kataloniji vodila je s gradskim rivalom Espanyolom. Na njihovim utakmicama incidenti su bili više pravilio nego iznimka.

Ostala je upamćeno finale katalonskog Kupa 2003., kojem je uvertira bio odlučujući katalonski ligaški derbi, u kojem je Barcelona slavila i osigurala naslov prvaka, a najveću cijenu platio je Messi, koji je utakmicu završio sa slomljenom jagodičnom kosti.

Finale Kupa igralo se nekoliko dana poslije, a Messiju je izrađena posebna maska. Međutim, Argentinac je nakon nekoliko minuta igre prišao kolegi Juliju de Diosu i dobacio mu:

„Skidam masku, baš me briga ako me ponovo ozlijede. Ne mogu igrati s ovim na licu.“

Messi je otrčao do klupe i bacio masku suigračima.

Messi skinuo masku i zabio čudesan gol

„Šefe, ništa ne brinite, sve će biti u redu“, dobacio je Messi iznenađenom treneru Alexu Garciji.

Messi je potom postigao dva gola u prvom poluvremenu, od toga drugi koji se i danas pamti. Nanizao je trojicu čuvara i prevario vratara. Treći je dodao Pique i Barca je otišla na odmor s 3:0. Na kraju je završilo 4:1.

Ta je utakmica zbog očitog razloga dobila kodno ime: At elpartidode la mascara.

„Tada sam shvatio da Messi nogomet nije shvaćao samo kao igru, već i kao zajednički napor momčadi. Tog dana je pokazao da je spreman učiniti sve za pobjedu“, prisjetio se godinama poslije trener Garcia, koji je siguran u jednu stvar:

“Ta generacija nikada se neće ponoviti. Imali smo najbolju moguću mješavinu: nevjerojatno talentirane igrače s vrlo dobrim igračima, koji su svi zajedno igrali od pionirskih dana. Bila je to armada talenata.”

Rastanak Pique, Fabregasa i Messija

To finale katalonskog Kupa bit će upamćeno i po tome što Messi, Pique i Fabregas više neće odigrati zajedno niti jednu utakmicu u dresu Barcelone sve do 2011. i Fabregasova povratka iz Arsenala.

Šest tjedana poslije Barcelona je pobijedila 2:1 Athletic Bilbao u finalu španjolskog prvenstva. Fabregas je izabran za najboljeg igrača turnira, koji se održao u Albaceteu. Barca je postala prvak Španjolske i bez Messija, koji je bio odsutan.

To su posljednje Fabregasove utakmice u dresu Barcelone jer je prije toga već dogovorio prijelaz u Arsenal.

Istovremene je Pique pregovarao s Manchester Unitedom, i to bez znanja Barce. United mu je sljedeće godine ponudio prvi profesionalni ugovor.

Na taj način Barca je izgubila dva velika talenta, ali najsjajniji eksponat odlučila je zadržati pod svaku cijenu. Messi je u sezoni 2003./2004. ubrzano napredovao kroz klupski sustav. Promijenio je čak pet uzrasta i dospio do Barcelone B. Potom je debitirao za prvu momčad u prijateljskoj utakmici s Portom, koji je u tom trenutku vodio Jose Mourinho. Dalje je povijest.

Posljednju stranicu zlatne Barcine generacije 1987. zatvorio je Pique. Osim ako se Messi ne odluči vratiti u Barcelonu.

 

 

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider