Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
nema ga u javnosti, ali...

Gdje je danas ponajveća legenda SP-a? Došao niotkuda i osvojio svijet, otkrio je zašto ga još svi vole

Došao je tiho i ušao u legendu, a na isti je način u legendi i ostao. Iako je rijetko u javnosti, otkrio je zašto njegova popularnosti ne blijedi ni 30 godina nakon što je osvojio svijet...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Priča o Salvatoreu Totu Schillachiju jedna je od najpoznatijih u povijesti svjetskih prvenstava. Toto se pojavio na popisu Italije za domaće SP 1990. kao peti napadač, a na kraju je postao najbolji strijelac i igrač prvenstva te kasnije drugi u izboru za Zlatnu loptu iza Lotthara Matthäusa.

Schillachi je imao finu karijeru, ali nikad prije ni kasnije nije postigao takve visine i takav zvjezdani status kao te 1990. Samo godinu dana ranije igrao je Serie B, a već četiri godine kasnije bio je u Japanu kao prvi Talijan u tamošnjem prvenstvu.

Za Italiju je upisao 16 nastupa, od čega sedam na SP-u 1990. na kojem je Italija osvojila broncu. Schillaci je ušao u legendu, a iako se rijetko pojavljuje u javnosti, tvrdi da je i danas vrlo popularan. Gdje je, što radi i još mnogo toga otkrio je britanskom Daily Mailu u rijekom pojavljivanju u medijima.

"Možeš biti svjetska klasa, ali i seronja. Ja sam jedan od običnih ljudi"

"Volim prirodu i volim uzgajati biljke. Sretan sam jer imam dovoljno velik vrt za svoje voće i povrće. Jedva se čekam vratiti u svoju školu nogometa", rekao je Toto, za kojeg pišu da izgleda mlađe danas nego prije 30 godina. Razlog tom je transplantacija kose koja je prekrila njegovu već te 1990. lagano proćelavu glavu.

gol expired Ratni zločinac odgovorio legendarnom komentatoru i navijaču Zvezde: "Ustaška Kockico, Milojko Paveliću" divider

Schillachi još radi i za svoj bivši klub Juventus kao sukomentator i ambasador po klubovima navijača talijanskog velikana diljem svijeta. Tvrdi da je još uvijek jako popularan, a otkrio je i zašto.

"Nakon svih ovih godina moja popularnost nikad nije izblijedjela, čak i među mlađim generacijama koje mogu sve pogledati na YouTubeu i internetu. Gdje god dođem u svijetu, dobijem ljubav i poštovanje ljudi, traže me fotografije i aurograme", rekao je.

gol expired Inzaghijevski autogol bivšeg kapetana Hajduka: Pogledajte kako je prevario svog vratara divider

"Nije to sam zbog učinka na terenu, nego i izvan njega. Netko može biti svjetska klasa, ali i seronja. Ja sam ušao u talijanska srca zbog svog ponašanja. Uvijek imam vremena za obične ljude. Jedan sam od njih. Ne glumim ništa i zato me vole", dodao je.

"Danas bih zabio više golova. Nekad je bilo teže"

"Iz ničega sam postao jedan od najvažnijih igrača svijeta u to vrijeme, ali srećom imam određenu osobnost, drugačiju od ostalih nogometaša", tvrdi.

Stipe Miočić i Daniel Cormier (Foto: AFP) Cormier najavio kako završava karijeru: Miočić ima priliku postati najveći divider

Otkrio je i da je dobar s Paulom Gascoigneom, još jednim igračem koji je obilježio "njegovo" Svjetsko prvenstvo. Gazza mu je, zbog svog iskustva iz Lazija, nedavno bio prevoditelj na jednom događaju u Londonu. Toto je otkrio i da je fan engleskog nogometa, pogotovo Arsenala zbog ere Arsenea Wengera.

"Obožavam engleski nogomet, otišao bih igrati tamo da mi se otvorila prilika. Kada engleske igrače fauliraju, dignu se i nastave, ne kao u Italiji gdje igrači okruže suca. Momčadi se bore do kraja", rekao je i dao odgovor na neizbježno pitanje - kako bi se snašao u današnjem nogometu?

"Zabio bih više golova. U moje doba igrači su vas striktno markirali, tukli i pratili 90 minuta. Sada je lakše. Momčadi igraju s visokom linijom, tu bih iskoristio svoju brzinu", zaključio je čuveni Toto Schillachi.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider