Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Hrvati dominiraju

Fantastičan uspjeh velikih hrvatskih nada: Rasturaju u Njemačkoj, igraju za prvaka i Bayern im gleda u leđa

Franjo Ivanović i Noa-Gabriel Šimić osvojili su s Augsburgom juniorsko prvenstvo jugozapadne Njemačke...

Galerija Franjo Ivanović i Noa-Gabriel Šimić slave naslov prvaka jugozapadne Njemačke s Augsburgom Franjo Ivanović i Noa-Gabriel Šimić slave naslov prvaka jugozapadne Njemačke s Augsburgom Franjo Ivanović +1 Noa-Gabriel Šimič

Hrvatski reprezentativci u mlađim kategorijama Franjo Ivanović i Noa-Gabriel Šimić osvojili su s Augsburgom juniorsko prvenstvo jugozapadne Njemačke te su izborili plasman u polufinale juniorske (U-19) Bundeslige.

Karlo Penić na treningu kadeta Varaždina Veliko srce Vatrenog za talenta iz radničke klase: "Zvijezda je Bundeslige, a puno mi pomaže. Bez njega bi bilo jako teško" divider

Augsburg će u polufinalu igrati s berlinskom Herthom. Pobjednik ide na boljeg iz okršaja Borussije Dortmund i Schalkea. Polufinale se igra na dvije utakmice, a finale na jednu. Finale se igra 29. svibnja, i to baš u Augsburgu. Očekuje se rasprodan stadion ako bavarski klub izbori finale.

Augsburg s Hrvatima u glavnim ulogama juniorski prvak jugozapadne Njemačke

U posljednjem kolu bila je velika gužva, nekoliko momčadi borilo se za prvo mjesto, no Augsburg je bio u najboljoj situaciji. Igrao je u gostima i trebao je pobjedu protiv Heidenheima da osigura naslov prvaka jer je imao bolju gol-razliku od Nuernberga, koji je bio bodovno poravnat s Augsburgom. Eintracht je bio treći s bodom manje, Stuttgart je imao dva boda manje, dok je veliki Bayern davno otpao iz utrke i zaostao je čak 14 bodova.

Utakmica je odigrana u teškim uvjetima, po jakoj kiši, no Augsbrug je ipak slavio 1:0 golom Šimića.

Franjo Ivanović Franjo Ivanović (Foto: GOL.hr)

I Šimić i Ivanović odigrali su odlično, zajedno su kreirali puno dobrih akcija i šansi, Augsburg je trebao uvjerljivije slaviti, ali i tih 1:0 bilo je dovoljno.

Budući da su najbolji strijelci momčadi, Šimić je postigao 11 golova u 18 nastupa, a Ivanović 9 u 14 nastupa, može se reći da je Augsburg osvojio prvenstvo na krilima mladih hrvatskih igrača.

Augsburg na krilima Franje Ivanovića i Noe-Gabriela Šimića

Nije pretjerano reći da njih dvojica drže igru cijele momčadi. Ivanović je ofenzivni vezni, 2003. je godište i hrvatski je U- 19 reprezentativac, dok je Šimić godinu dana mlađi, igra na poziciji centralno veznog i član je U-18 vrste. U momčadi Augsburga još je jedan talentirani Hrvat, Daniel Katić, no trenutačno nije u sastavu jer je ozlijeđen.

Franjo Ivanović i Noa-Gabriel Šimić slave naslov prvaka jugozapadne Njemačke s Augsburgom Franjo Ivanović i Noa-Gabriel Šimić slave naslov prvaka jugozapadne Njemačke s Augsburgom (Foto: GOL.hr)

O nešto iskusnijem i poznatijem Ivanoviću već smo pisali prethodnih godina. Augsburg ga je doveo iz Austrije, već s 12 godina važio je za velikog talenta. S obzirom na to da se odlično razvijao, njemački mediji predviđali su da bi mogao postati jedan od najmlađih debitanta Bundeslige.

Zasad se još nije dogodilo, no na ljeto će biti priključen prvoj momčadi i očekuje se da će okusiti prvoligaški debi početkom sljedeće sezone.

„U zadnje vrijeme imao sam malo problema s ozljedama. Poremetile su mi ritam treninga i utakmica, a i Augsburg se bori za ostanak u Bundesligi, pa nije lako mladim igračima dobiti šansu“, kazao nam je Ivanović, koji nam se javio iz klupskog autobusa, gdje se žestoko slavio naslov prvaka u ligi jugozapadne Njemačke, u kojoj su veliki gradovi poput Muenchena, Frankfurta i Stuttgarta.

Dugo čekali naslov prvaka 

„Liga je vrlo jaka, Augsburg nije osvojio regionalno juniorsko prvenstvo od 1993. To je velika stvar za klub. Mislim da imamo dobre šanse otići do kraja i postati prvaci Bundeslige. Imamo doista odličnu momčad“, kaže Ivanović, koji je izrastao u vođu juniorske momčadi Augsburga.

Noa-Gabriel Šimič Noa-Gabriel Šimič (Foto: GOL.hr)

„Upravo to što smo se borili za prvaka bio je dodatan razlog zbog čega smo se dogovorili da još malo ostanem s juniorima. Bilo je jako važno da to osvojimo, a pitanje je bi li dobio minute u prvoj momčadi. Nisam nezadovoljan što sam ostao, dapače, ovaj trofej jako puno mi znači“, ističe Ivanović, koji je u listopadu napunio 18. i još uvijek je vrlo mlad. U kolovozu 2020. potpisao je profesionalni ugovor.

„Augsburg ima jednu od najboljih omladinskih školi u Njemačkoj. To se potvrdilo i ovim naslovom. Evo, gradi se i novi internat, iako starom ništa ne fali. Iako sam imao puno ponuda slavnijih klubova, pa i Bayerna, mislim da nisam pogriješio što sam kao klinac prvo izabrao Augsburg, a onda i ostao u njemu. Tu mi je jako dobro, mislim da se dobro i pravilno razvijam. Za sve treba vremena, ne treba previše žuriti“, staloženo konstatira i nastavlja:

Ivanović ulazi u seniorsku momčad Augsburga

„Za seniorski nogomet, pogotovo u tako teškoj i zahtjevnoj ligi kao što je Bundesliga, treba fizički sazrjeti. To nije kod svih isto. Zadnjih godinu dana puno sam radio na svojem tijelu, mislim da se prostim okom može vidjeti koliko sam ojačao. To će mi puno značiti kada se priključim seniorima“, kaže Ivanović, koji je važio za jednog od ključnih igrača hrvatske U-19 reprezentacije.

Franjo Ivanović Franjo Ivanović (Foto: GOL.hr)

„Nismo se uspjeli plasirati na Euro. Šteta što je tako ispalo. Bio je to splet nesretnih okolnosti. Žao mi je što u zadnjim utakmicama nisam uspio više pridonijeti. Imao sam problema s ozljedama, pa su iz kluba tražili da me se ne forsira. Izbornik Šimunić to je korektno ispoštovao, stoga sam ulazio tek u završnicama posljednjih kvalifikacijskih utakmica u Elitnom kolu. Da sam bio potpuno spreman, vjerujem da bi to bilo puno bolje. No idemo dalje, prave stvari tek dolaze“, kaže je Ivanović, koji je u početnom kolu bio strijelac na sve tri utakmice – protiv Gibraltara, Armenije i Škotske, stoga je jasno koliko je nedostajao Šimunićevoj momčadi, odnosno to što nije mogao igrati u prvom sastavu.

Ivanović o mogućem pozivu izbornika Bišćana

Budući da će se uskoro priključiti seniorskoj momčadi Augsburga, očekuje li da će izboriti poziv Igora Bišćana u U-21 reprezentaciju?

„Naravno da se nadam, to mi je san, zbog toga sam izabrao Hrvatsku, iako sam imao otvorene ponude Njemačke i Austrije. No sve treba ići svojim redom. Izbornik odlučuje i ako zaslužim, vjerujem da će me pozvati. Želim posebno istaći da mi je jako drago što se u Bundesligi probija puno mladih Hrvata. I meni je odmah lakše. Eto, vidimo da i Vidović dobiva šansu u velikom Bayernu. To je velika stvar za njega, ali i cjelokupan hrvatski nogomet, odnosno reprezentaciju. Možda bi i meni bilo lakše da sam u klubu koji se ne bori za ostanak, no siguran sam da ću uskoro ući u prvu momčad. Vjerujem u sebe, pokazat ću koliko vrijedim“, zaključio je Ivanović. 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider