Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
NE ZNAJU KAKO JE GUBITI

De Zerbijev mladi učenik nimalo ne zaostaje: Njegovo francusko čudo napravilo nešto što nije viđeno 40 godina

Nica je ovosezonsko najugodnije iznenađenje unutar pet najjačih europskih nogometnih liga.

Francesco Farioli (Foto: Afp)

Kao i uvijek kad u klub dolazi neki mladi nedokazani trener, posebno ako dotad nije imao doticaja s ligom u koju dolazi, neka skepsa uvijek postoji.

No, u Nici su vjerovali u svoju odluku kad su za trenera postavili 34-godišnjeg Talijana Francesca Fariolija, čovjeka koji je prije toga 15 mjeseci proveo na klupi turskog Alanyaspora.

Dobra i loša sezona u Turskoj

U sezoni 2021./22. tamo je napravio svojevrsno čudo, osvojivši peto mjesto, no prošla sezona bila je za zaborav. Dobio je otkaz krajem veljače, a momčad je na kraju završila na 15. mjestu, samo bod iznad crte, odnosno toliko blizu ispadanja u drugu ligu.

Ipak, nakon deset kola ovosezonskog prvenstva, sve izgleda kao da su povukli dobri odluku. Nica se nalazi na trenutnom prvom mjestu u ligi, bez poraza. Šest pobjeda i četiri neodlučena susreta donijeli su im 22 boda.

Ove sezone Nica još ne zna kako je gubiti

Ono po čemu će ući u povijest ipak je jedan zanimljiv podatak. Prva su momčad u prvoj francuskoj ligi još od Bordeauxa u sezoni 1984./85. koja niti jednom u prvih deset utakmica nije gubila. 

Gol razlika 11:4 govori u prilog tome da Farioli gaji pragmatičan nogomet, što zapravo nije nikakva tajna. U posljednjih pet utakmica imaju četiri pobjede rezultatom 1:0 i jednu utakmicu bez pogodaka. Susret prije toga, u kojem su na gostovanju savladali PSG rezultatom 2:3 im je jedina utakmica pod Fariolijem na kojoj je palo više od dva pogotka. 

Zasad im sve ide po planu i drže vrh ljestvice, sve zahvaljujući talijanskom stručnjaku na klupi.

Farioli je inače čovjek bez ikakve nogometne karijere, a s 20 godina je kao student kineziologije postao trener nogometnih vratara u niželigašima, prije nego je otišao raditi s mladim nogometašima u Katar.

Sve je krenulo sa De Zerbijem

Pred sezone 2017./18., putem zajedničkih kontakata je do njega došao današnji menadžer Brightona, Roberto De Zerbi. On ga je pozvao u Benevento, koji je tada ušao u Serie A. Surađivali su tamo godinu dana, nakon čega ga je De Zerbi poveo sa sobom i u Sassuolo, gdje je u dvije sezone zapravo izgradio ime koje ga je dovelo do Shakhtara te trenutno Brightona, a u budućnosti sigurno nečega još većeg.

Farioli je nakon tri godine s De Zerbijem odabrao vlastiti put te je 2020. krenuo u samostalne trenerske vode. Prvo je bio asistent u Alanyasporo, zatim je osam mjeseci vodio Fatih Karagümrük na svom prvom samostalonom poslu, a onda se vratio u svoj prvi turski klub.

Njegovo postavljenje na klupu Nice uistinu je bilo iznenađenje, no na kraju i dokaz kako se nekad isplati riskirati s mladim perspektivnim trenerima. No, biografija ovog trenera uistinu je nevjerojatna, posebno jer je bez ikakve igračke karijere tako brzo došao u sam vrh eurospkog nogometa. Bit će zanimljivo pratiti ga dalje.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider