Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Novi formati

FIFA najavila revolucionarne promjene: Pogledaje što se ukida, a što širi i pokreće

Međunarodni nogometni savez (FIFA) predstavio je novi format Svjetskog klupskog prvenstva koji bi od 2021. godine trebao zamijeniti Kup konfederacija.

Galerija Liga nacija (Foto: AFP)

Svjetska klupska prvenstva su se od 2000. održavala u prosincu svake godine, a na njima su sudjelovali kontinentalni prvaci i predstavnik zemlje domaćina. No, neatraktivan termin za posljedicu je imao i slabe financijske prihode pa su u FIFA-i odlučili promijeniti format. Tako bi se od 2021. godine klupska SP održavala svake četiri godine, trajala bi 18 dana, a na njima bi sudjelovale 24 momčadi. Redizajnirano klupsko SP održavalo bi se tijekom lipnja u godinama koje prethodne svjetskim prvenstvima kako se njegov termin ne bi preklapao s nacionalnim prvenstvima, poglavito onima u Europi.

Uvođenje novog, proširenog klupskog SP-a ujedno bi značilo i ukidanje Kupa konfederacija koji je svoje posljednje izdanje doživio lani u Rusiji.

Iz FIFA-e su također najavili i uvođenje svoje Lige nacija po uzoru na natjecanja koja su već pokrenuli UEFA i CONCACAF. Kao i UEFA-inoj Ligi nacija, koja će krenuti ove jeseni, reprezentacije iz svakog kontinentalnog saveza bit će podijeljene u jakosne razrede od po četiri reprezentacije koje će igrati međusobno dvokružnim sustavom (garantiranih šest utakmica) nakon kojih će najslabije momčadi padati u niži, a najbolje se uspinjati u viši rang natjecanja. Najbolje momčadi sa svakog kontinenta sudjelovat će na završnom turniru na kojemu će se boriti za naslov ukupnog pobjednika.

Utakmice FIFA-ine Lige nacija igrale bi se u rujnu, listopadu i prosincu.

Kako bi financirala novu verziju Svjetskog klupskog prvenstva i Lige nacija, FIFA se oslanja na privatne sponzore koji bi u razdoblju od 2021. do 2033. godine trebali uložiti oko 25 milijardi dolara.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati

Nastavi čitati