Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
nisu svi pristali

FIFA daje milijarde za novo glamurozno natjecanje: Poznat je format i većina sudionika, Real i Barca rekli ''da''

FIFA planira organizirati novo veliko natjecanje uz bok Europskim i Svjetskim prvenstvima.

Galerija Leo Messi i Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) Momčad Barcelone (Foto: AFP) Mohamed Salah (Foto: AFP) +2 Slavlje Juventusa (Foto: AFP)

Krovna svjetska nogometna organizacija FIFA planira proširiti Svjetsko klupsko prvenstvo, natjecanje koje svake godine igra sedam klubova iz šest konfederacija.

Ovakav format natjecanja, koje se pritom igra usred sezone, ne privlači preveliku pozornost i ne donosi posebno veliku zaradu. FIFA zbog toga planira u potpunosti promijeniti koncept natjecanja i učiniti ga jednim od najatraktivnijih u svijetu nogometa.

Prema pisanju engleskog Guardiana, konzorcij sa sjedištem u Japanu, koji uključuje investitore iz Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i SAD-a, spreman je u natjecanje uložiti 25 milijardi dolara tijekom 12 godina.

Prvenstvo bi se igralo svake četiri godine, a sudjelovale bi 24 momčadi. Prvenstvo bi počelo 2021. kako bi se izbjeglo preklapanje s terminima Europskih i Svjetskih prvenstava.

Katalonski Mundo Deportivo u utorak donosi priču o formatu i sudionicima natjecanja. Europa bi dala 12 klubova, a Afrika, Azija, Sjeverna i Srednja Amerika (CONCACAF) po dva.

Prvi turnir popunjavali bi uglavnom klubovi s pozivnicama

Južna Amerika dala bi četiri ili pet klubova – jedan bi predstavnik igrao dodatne kvalifikacije s predstavnikom Oceanije, koja bi dala jedan ili nijedan klub. Jedno bi mjesto bilo rezervirano za domaćina natjecanja.

Klubovi bi bili smješteni u osam skupina po tri kluba, a pobjednici bi prolazili u četvrtfinale. Svaki bi klub odigrao minimalno dvije, a maksimalno pet utakmica.

Prema informacijama Mundo Deportiva, većina mjesta na prvom turniru popunjavala bi se pozivnicama, koje bi se temeljile ponajviše na povijesnoj važnosti i uspjesima. Katalonski list piše da su za prvo natjecanje sigurni Real Madrid, Barcelona, Bayern, Milan, Liverpool, Ajax, Inter, Manchester United, Juventus i PSG.

Ostala dva mjesta popunili bi neki od sljedećih klubova: Manchester City, Chelsea, Atletico Madrid, Porto, Benfica ili Borussia Dortmund.

Daljnji turniri popunjavali bi se rezultatskim kriterijima: nastup bi osigurala četiri zadnja osvajača Lige prvaka i još četiri finalista. Ostatak mjesta popunjavao bi se po UEFA-inim koeficijentima.

Real i Barca rekli ''da''

Prošle srijede je održan i sastanak na kojem su, piše Marca, predstavnici Reala i Barcelone dali zeleno svjetlo ovoj ideji. S druge strane, predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin nije bio zadovoljan što se FIFA sastala s čelnicima najvećih europskih klubova.

On tvrdi da nisu svi klubovi na tom sastanku bili za tu ideju koja bi utjecala na cijeli europski klupski nogomet.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider