Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Tri moguća scenarija

FIFA u petak izbacuje Ekvador sa Svjetskog prvenstva? Dvije reprezentacije čekaju u niskom startu

FIFA je pokrenula istragu protiv Ekvadora zbog nastupa igrača koji na to nije imao pravo. Epilog bi mogao biti izbacivanje Ekvadora i ulazak Čilea ili Kolumbije na Mundijal.

Byron Castillo (Foto: Afp)

FIFA završava svoju istragu u slučaju nepravilno prijavljenog igrača Ekvadora, a status te nacije na Svjetskom prvenstvu 2022. godine ozbiljno je ugrožen.

Čileanski nogometni savez tvrdi da je Ekvadoru u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo zaigrao igrač koji nije imao pravo nastupa, Bayron Castillo, i traži da se Ekvador izbaci iz kvalifikacija za Katar, u koji su se plasirali kao četvrta reprezentacija iz južnoameričkih kvalifikacija.

Europski prvaci 2021. Ekvador izbacuju sa Svjetskog prvenstva? Dvije reprezentacije nadaju se čudu divider

"FIFA je odlučila otvoriti disciplinski postupak zbog igranja neispravno prijavljenog Byrona Castilla. S tim u vezi ekvadorski savez pozvan je na očitovanje FIFA-inoj disciplinskoj komisiji."

Čile i Kolumbija misle da imaju šanse upasti

Čile je bio sedmi u kvalifikacijama u Južnoj Americi i smatra kako zaslužuje nastupiti na Svjetskom prvenstvu jer je odigrao dvije utakmice protiv Ekvadora sa spomenutim Castillom u momčadi. Po drugom scenariju, presudi li FIFA protiv Ekvadora, Kolumbija bi mogla uskrsnuti svoje šanse za plasman.

Ekvador je izvučen u skupini A na SP-u s domaćinom Katarom, Nizozemskom i Senegalom.

Vahid Halilhodžić VIDEO Pogledajte vulgaran napad na Vahu: Najžešća u gnjusnim uvredama bila je žena divider

Krovna svjetska nogometna organizacija pokrenula je istragu oko Castillova igranja u kvalifikacijama jer Čileanci tvrde da je Castillo, koji igra za ekvadorsku Barcelonu Guayaquill, rođen u Kolumbiji i koristi se falsificiranim rodnim listom i putovnicom kako bi igrao za Ekvador.

Jučer je odvjetnik koji predstavlja čileanski savez, Eduardo Carlezzo, izjavio kako je dostavio sve potrebne dokaze FIFA-i te kako će Ekvador zato biti diskvalificiran.

Tri moguća scenarija

Castillo je igrao osam kvalifikacijskih utakmica za Ekvador, u kojima je njegova reprezentacija uzela 15 od 26 mogućih bodova. Zaigrao je od prve minute u njih sedam, odigrao 614 minuta i namjestio jedan gol.

Prihvati li FIFA tvrdnje i dokaze koje je dostavio Čile i pokaže li se da Castillo nije imao pravo nastupa za Ekvador, moguće je da ih izbace sa Svjetskog prvenstva.

Drugi mogući scenariji jest da FIFA izbriše Ekvadoru bodove iz osam utakmica u kojima je Castillo igrao te dodijeli te bodove suparnicima. U tom slučaju Ekvador bi ostao na samo 11 bodova, a Čile bi se uspeo na mjesto koje vodi na SP.

Moguće je i da FIFA  Ekvadoru izbriše sve bodove, a u tom slučaju bi se Kolumbija popela iznad Čilea i završila na svjetskoj smotri.

Konačnu odluku FIFA bi trebala donijeti do kraja tekućeg tjedna…

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider