Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
novitet

FIFA ima plan: Argentina i još dvije zemlje dobit će izravan plasman na Svjetsko prvenstvo

Jučer je Robert Harrison, predsjednik Paragvajskog nogometnog saveza, rekao je da će se Argentina, Urugvaj i Paragvaj automatski kvalificirati na SP 2030.

Lionel Messi i Nikola Vlašić (Foto: Tom Dubravec/Cropix)

Argentina, Urugvaj i Paragvaj, koji će biti domaćini tri od ukupno 104 utakmice Svjetskog prvenstva 2030., također će imati izravan plasman kao i glavni domaćini Maroko, Španjolska i Portugal.

Ako interkontinentalna formula predstavljena u srijedu potvrdi sve tehničke kriterije do konačnog usvajanja krajem 2024., turnir će stoga započeti sa šest automatski kvalificiranih reprezentacija od 48, koliko ih sudjeluje na SP-u.

FIFA je jučer navela da su samo tri službena kandidata za domaćina natjecanja - Maroko, Španjolska i Portugal - izravno kvalificirana, ali je za France Presse u četvrtak naznačila da bi i tri južnoameričke reprezentacije također mogle iskoristiti tu povlasticu.

Ezri Konsa Nogometaš Aston Ville uoči Zrinjskog: "Nikad nisam čuo za njih" divider

Povećanjem broja sudionika s 32 na 48 reprezentacija, počevši od Svjetskog prvenstva 2026. koje zajednički organiziraju SAD, Kanada i Meksiko, "tri od šest mjesta" dodijeljenih južnoameričkoj zoni već su zauzeta. Bit će dodana još jedna ulaznica čiji će dobitnik biti određen kroz interkontinentalni play-off, objasnio je glasnogovornik FIFA-e.

Jučer je Robert Harrison, predsjednik Paragvajskog nogometnog saveza, rekao da će se Argentina, Urugvaj i Paragvaj automatski kvalificirati na SP 2030., ali nije objasnio što bi to značilo za južnoameričko kvalifikacijsko natjecanje.

Sergej Jakirović Opasna nagazna mina za Jakirovića: Dinamo na Kosovu ima užasne rezultate, Modri desetkovani divider

Trostruki svjetski prvak Argentina igrala je na svakom finalnom turniru od 1974., dok je Urugvaj na svakom od 2010. Paragvaj je, s druge strane, propustio posljednja tri Svjetska prvenstva, a posljednji je put sudjelovao na SP-u 2010., kada je stigao do četvrtfinala.

Argentina, Urugvaj i Paragvaj, prvotno kandidati uz Čile za domaćinstvo turnira, na kraju su odustali u zamjenu za organizaciju prve tri utakmice i svečanosti povodom stote obljetnice Svjetskog prvenstva, čije je prvo izdanje odigrano u Montevideu 1930. godine.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider