Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Lov na pojačanja

Transferna križaljka u Maksimiru: Dinamo blizu prodaje najveće uzdanice, evo što je s Oršićem

U Maksimiru se zahuktavaju transferne spekulacije…

Igrači Dinama slave pogodak (Foto: Damir Krajac / CROPIX)

Kadrovska križaljka u Maksimiru hvata sve jači zamah. Kupovina i prodaja usko su povezane. Računica je jasna: da bi kupovao, Dinamo mora prodavati. I to što lukrativnije.

Igor Tudor i Dimitri Payet Tudorova zvijezda odigrala posljednju utakmicu u karijeri? Prijeti mu suspenzija zbog šamaranja divider

U izlogu su praktički svi, pitanje je samo ponude, odnosno hoće li biti adekvatna. Kako trenutačno stoje stvari, Turska je obećana zemlja za neke sadašnje, ali i bivše Dinamove igrače. Priča se već dugo o mnogim europskim proscima za Modre eksponate, no zasad se čini da su Turci jedini iskazali konkretan interes.

Čini se da su turski klubovi glavni igrači u jednadžbi s tri nepoznanice – Livaković, Petković i Oršić – koje su izravno i neizravno povezane s Dinamom.

"Fenerbahce želi Livakovića, a Trabzonspor Oršića"

Stoga je posve logično bilo okrenuti broj poznatog turskog novinara i mojeg starog poznanika Senada Oka, koji već godinama izbliza prati Fenerbahce i slovi kao jadan od najinformiranijih novinara kada je u pitanju taj veliki turski klub.

Je li Fenerbahce doista zagrizao za Dominika Livakovića, koji je za mnoge najveća Dinamova uzdanica, a Bjeličin Trabzonspor za Mislava Oršića i Brunu Petkovića?

Neymar Neymar u cik zore sve iznenadio u Barceloni: Evo kome PSG nudi trampu, Mourinho kuca na vrata Parižana divider

"Ništa još nije zaključeno, ali istina je da Fenerbahce želi Livakovića. Pregovori su u tijeku i lako je moguće da uskoro padne dogovor", kazao nam je Ok, transferni ekspert, novinar, kolumnist i prezenter iznimno tiražnog Milliyeta.

"Koliko znam, Trabzonspor doista želi Mislava Oršića i već su poduzeli neke konkretne korake. Što se tiče Petkovića, nemam takve informacije", otkrio nam je kolega.

E, sad, u kakvoj su vezi Livaković, Oršić i Petković? Znamo da je Oršić zimus prešao iz Dinama u Southampton, koji je u međuvremenu ispao iz engleske Premierlige, a Oršić se uz to nije baš naigrao u redovima Svetaca, najblaže rečeno, pa je posve jasno da želi promijeniti sredinu.

Oršić prema Bjelici 

Dinamo je iskazao interes da ga vrati u Maksimir, no u priču se upleo ipak solventniji Trabzonspor, na čijoj je klupi odnedavno Nenad Bjelica, bivši Dinamov trener, koji je vodio i Oršića i Petkovića.

Mnogi će reći da je Bjelica jedan od zaslužnijih što su Oršić i Petković od relativno nepoznatih igrača iskočili u prvi plan i najprije postali zvijezde Dinama, a potom i hrvatski reprezentativci.

Novak Đoković Novak Đoković: "Vidio sam građanski rat u Jugoslaviji i NATO-ovo bombardiranje. Zato ga ne mogu podržati" divider

Ako bi Modri uspjeli prodati Livakovića u Fenerbahce i za taj posao utržiti ciljanih deset milijuna eura, a Petkovića u Trabzonspor, pa makar i za puno manju cifru, otvorio bi se prostor za vraćanje Oršića na posudbu i kupovinu još ponekog pojačanja, najvjerojatnije Matije Frigana i možda Žana Vipotnika ili nekog trećeg.

Međutim, čini se da je Trabzonspor također opasno zagrizao za Oršića, a izgleda da nije baš tako čvrsto zainteresiran za Petkovića. Logično je da bi Southampton najviše volio prodati Oršića i na taj način barem vratiti uloženo, dok je Dinamova nakana vratiti Oršića tako da mu ponudi plaću kakvu je imao prije odlaska, a da preostali dio plaće sanira engleski klub.

Svecima se ta ideja očito baš i ne sviđa. Nije teško zaključiti zašto. Dakako da bi radije uprihodili nešto od prodaje i usput se riješili Oršića i njegove plaće.

Frigan već dogovoren?

Međutim, ostaje otvorenim s kolikom bi odštetom bili zadovoljni. Očito se oko toga vode pregovori s Trabzonsporom, koji je navodno spreman ponuditi Oršiću plaću veću nego što mu nudi Dinamo, ali opet nešto manju nego što je ima u Southamptonu.

Oršić je u igračkom smislu izgubio pola sezone u Engleskoj i glavna preokupacija trebala bi mu biti da nađe klub u kojem će igrati. S Bjelicom se jako dobro poznaje i lako je pretpostaviti da bi u Trabzonsporu imao nemjerljivo bolji status nego u Southamptonu. Nema sumnje da bi kod Bjelice bio prvotimac.

Situacija je još uvijek neizvjesna i teško je reći kako će ta priča završiti. Ima još dosta vremena, stvari će se jamačno ubrzavati kako se bude bližio ljetni prijelazni rok, a pogotovo kada službeno počne.

Sve glasnije spekulacije da su se Dinamo i Rijeka praktički dogovorili oko Friganova transfera sugeriraju nam da je Dinamo prilično siguran u barem jednu lukrativnu prodaju. Je li to Dominik Livaković, Luka Ivanušec ili Josip Šutalo, i nije tako bitno.

Za Modre je najvažnije da milijuni sjednu u blagajnu, a jednako tako i za Rijeku, koja se nada da će dio tog iznosa preseliti na Rujevicu, i to u paketu s jednim ili dvojicom Dinamovih igrača koji su na posudbama.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider