Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
jeste li zaboravili na njih?

Klub fascinantne povijesti: Najveće čudo sezone u polufinalu Kupa kakvo Njemačka nikad nije vidjela

Klub turbulentne povijesti nekoć je bio bitan igrač na europskoj sceni, a danas se povijesnim polufinalom vraća na najveću scenu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

FC Saarbrücken najveće je čudo njemačke nogometne sezone, a možda i općenito europske. Taj klub postao je prvi klub u povijesti njemačkog DFB Pokala koji se kao četvrtoligaš probio do polufinala.

Tamo će ih čekati ugledni Bayer Leverkusen (večeras u 20:45), a do tog su susreta stigli na nevjerojatan način – šokantnim izbacivanjem prvoligaša Fortune Düsseldorf.

Heroj je bio vratar Daniel Batz, koji je po ocjenama Sofascorea dobio čistu desetku za svoju izvedbu. Pri rezultatu 1:1 obranio je penal u 83. minuti, a zatim još četiri u infarktnom raspucavanju koje je otišlo čak do 10. serije.

Igrali francuske i njemačke lige, osnovali preteču Lige prvaka

Saarbrücken je tako ispisao najljepše stranice svoje moderne, niželigaške povijesti. Ona starija povijest vrlo je zanimljiva – Saarbrücken u povijesnim knjigama ima i nastup u Ligi prvaka, ali ne kao predstavnik Njemačke.

gol expired Legendarni srpski komentator odrekao se Crvene zvezde zbog ratnog zločinca divider

Poslijeratno doba nakon Drugog svjetskog rata bilo je vrlo turbulentno u Njemačkoj. Država poražena u ratu bila je okupirana, a svi sportski kolektivi raspušteni. Saarska (Saarland), savezna država Saarbrückena, našla se pod francuskom okupacijom kao Saarski protektorat.

Francuzi su Saarsku, državu uz samu zapadnu granicu, planirali odvojiti od Njemačke i priključiti sebi. Saarska je tako dobila čak i vlastitu reprezentaciju koju je priznala i FIFA, a u kvalifikacijama za SP 1954. igrali su protiv budućeg prvaka svijeta – Zapadne Njemačke.

Okosnicu reprezentacije činili su igrači Saarbrückena, koji je, zanimljivo, u sezoni 1948./1949. osvojio francusku Ligue 2, ali nakon prosvjeda ostalih klubova odbili su promociju u elitni rang. Nakon toga povukli su se iz francuskog nogometnog sustava i dvije godine igrali samo prijateljske utakmice.

gol expired Zvučni transfer u svijetu vaterpola: Ponajbolji hrvatski reprezentivac stiže u Italiju divider

Tada su osnovali Internationaler Saarlandpokal, natjecanje u koje su, zbog preslabe konkurencije u matičnom protektoratu, zvali razne strane klubove. To se natjecanje smatra jednim od preteča Lige prvaka.

Igrali prvo izdanje Lige prvaka kao predstavnici danas nepostojeće državne tvorevine

Godine 1952. Saarski klubovi počeli su s procesom povratka u njemački nogometni sustav, a Saarbrücken je u prvom nastupu u starom njemačkom prvenstvu osvojio drugo mjesto.

Međutim, Saarski protektorat postojao je još do 1957. godine, a Saarbrücken je tako kao predstavnik te tvorevine dobio priliku nastupiti u prvom izdanju Lige prvaka, tada još pod starim imenom Kup prvaka.

gol expired Kramarić ostao bez trenera četiri kola prije kraja Bundeslige divider

Saarbrücken je u prvoj rundi igrao protiv velikog Milana te čak pobijedio u gostima s 4:3. Ipak, Milan je u uzvratu slavio s 4:1 i prošao dalje.

Saarbrücken je do nastanka Bundeslige 1963. znatno oslabio, pa je njihovo uvrštenje u novi elitni rang bilo podosta kontroverzno u to vrijeme. Pokazalo se to opravdanim jer su odmah uvjerljivo ispali, a u prvoligaškom društvu do danas će provesti još svega pet sezona.

Posljednji put ispali su 1993. nakon čega je počela era financijskih problema i tavorenja po nižim ligama. Saarbrücken će tako protiv Bayera dobiti priliku za najveću utakmicu u povijesti mlađih navijača, a u očima onih starijih, koji se sjećaju zlatnih vremena, bit će to povratak u relevantnost nakon više od pola stoljeća čekanja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider