Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Splet okolnosti ili?

Englezi dugo nisu bili bolji u Ligi prvaka, ali tek trebaju potvrditi vrijednost

Nakon četiri kola Lige prvaka pet engleskih klubova ima samo jedan poraz.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Engleski klubovi zadnji period konstantno dobrih europskih rezultata imali su od 2007. do 2009. godine. U tom su periodu u tri uzastopna izdanja Lige prvaka tri od četiri polufinalista bili engleski klubovi, a 2008. Manchester United je donio engleskom nogometu 11. naslov europskog prvaka pobjedom u finalu protiv Chelseaja.

Upravo je Chelsea četiri godine kasnije osvajanjem Lige prvaka napravio zadnji veliki engleski uspjeh u Ligi prvaka. Uslijedilo je sušno razdoblje; od tada pa do ove sezone Englezi su izborili samo četiri četvrtfinala, od čega dva u istoj sezoni. Dva puta su tom razdoblju igrali u polufinalu i nisu se proslavili – Chelsea je s ukupnih 3:1 ispao od Atletica, dok je Manchester City protiv Reala odigrao jedno od najgorih polufinala u povijesti (ukupnih 1:0 za Real).

Primat su preuzeli Španjolci koji su u spomenutom razdoblju osvojili četiri naslova kontinentalnog prvaka (Real tri, Barcelona jedan) uz još dva finala Atletica. Odmah iza njih smjestili su se Nijemci; Bayern i Borussia igrali su finale 2013., a uspješniji su bili i Talijani s dva Juventusova nastupa u finalu.

Rezultati u Europi nisu pratili ogromna ulaganja

Porazni rezultati Engleza u Europi nisu se nimalo uklapali s imidžom Premierlige kao najspektakularnije lige svijeta u kojoj se vrti daleko najveći novac. Zbog loših nastupa u Europi s obzirom na ulaganja Premierligaši su često ostavljali dojam prosječnih momčadi napumpanih vrijednosti, ali ove sezone su na dobrom putu da, barem djelomično, ponovno zaigraju bitnu ulogu u Europi i opravdaju silne uložene milijune.

Zahvaljujući Unitedovom osvajanju Europske lige, Engleska ove sezone ima pet predstavnika u Ligi prvaka. Oni su zasad odigrali 20 utakmica s vrlo dobrim rezultatima: Englezi su u Ligi prvaka izgubili samo jednu utakmicu (Chelsea protiv Rome) uz četiri remija i 15 pobjeda.

Tottenham i Manchester City osigurali su osminu finala, a blizu tome su Manchester United i Liverpool koji vode u svojim skupinama. Unatoč debaklu protiv Rome u dobroj situaciji je i Chelsea koji ima četiri boda više od trećeg Atletica.

Istina, na ruku je nekima išao i povoljan ždrijeb: Liverpool je izvukao skupinu koju bi bez problema mogli zamijeniti za skupinu Europske lige, a relativno povoljno su prošli i Manchester City te Manchester United.

Englezima se smiješi pet klubova u nokaut fazi

Na ruku im ide i kriza konkurencije koja je dominirala proteklih nekoliko godina, a pogotovo se to odnosi na madridske klubove. Atletico trese najteža kriza u eri Diega Simeonea - Colchonerosi nakon četiri kola imaju tri boda iz tri remija, što ide na ruku Chelseaju. Puno bolje stanje nije ni u Realu: Kraljevski klub također trese kriza koja je na europskoj sceni kulminirala na Wembleyju gdje je Tottenham razmontirao aktualnog prvaka Europe.

Upravo je ta pobjeda najviše odjeknula; engleski mediji pišu kako se Tottenham pozicionirao uz bok najjačima te da je čak i kandidat za osvajanje Lige prvaka, a puno se očekuje i od Guardiolinog Cityja te starog majstora ovog natjecanja Josea Mourinha i njegovog Uniteda.

No, Englezi još moraju potvrditi svoju vrijednost kada je najpotrebnije: u nokaut fazi Lige prvaka. Natjecanje je još mlado, ali Englezima se smiješi nokaut faza sa svih pet predstavnika. U pet sušnih godina Englezi su uglavnom zapinjali već u osmini finala i tu će morati potvrditi da njihovi dobri rezultati nisu samo splet okolnosti.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider