Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
kraj ''kazališta''?

Engleski klubovi ozbiljno razmišljaju o povratku stajaćih mjesta na stadionima

Nakon tragedije na Hillsboroughu to je godinama bila tabu tema na Otoku, ali stvari se mijenjaju.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Čelnici vodećih engleskih nogometnih klubova održali su u Londonu sastanak na kojem su raspravljali o ponovnom uvođenju stajaćih mjesta na tribinama. Radi se o takozvanom ''sigurnom stajanju'' odnosno tribinama na kojima su postavljene sjedalice, ali se mogu sklopiti tako da se može komotno stajati dok redove tribina odvajaju upravo ti nizovi sa stolicama koji sprečavaju mogući stampedo.

Upravo je takvih 2.900 mjesta ove sezone uveo Celtic, što smo i najavili pretprošlog ljeta, a po uzoru na Bundesligu i skandinavske zemlje gdje se takvo kompromisno rješenje pokazalo kao pun pogodak. I prije je bila paklena atmosfera na Celtic Parku, no s navijačima koji stoje i navijaju to je nešto sasvim drukčije.

Stajaća mjesta na engleskim stadionima su zabranjena od 1989. godine kada je na stadionu Hillsborough u Sheffieldu poginulo 96 navijača Liverpoola. Ubrzo nakon toga je donesen aktualni zakon koji kaže da sve tribine moraju imati sjedeća mjesta. No danas je pak dokazano kako je za tragediju prvenstveno bila odgovorna policija, a ne navijači.

"Ovaj projekt je jako težak i iziskuje mnogo posla prije nego što se stvore uvjeti za tako nešto. Međutim, napravit ćemo prvi korak prema tom cilju," kazao je suvlasnik West Hama David Gold, jedan od onih koji podržavaju ideju tzv. sigurnog stajanja.

Vodstvo liga zatražilo je od klubova da ispitaju tehnička, pravna i sigurnosna pitanja kako bi ovaj projekt zaživio.

"To je složeno i emotivno pitanje za sve nas. Mišljenja se razliku od kluba do kluba," kazao je izvršni predsjednik Premeirshipa Richard Scoudamore.

Predstavnici Manchester Uniteda nedavno su posjetili Celtic Park kako bi se na licu mjesta uvjerili kako to funkcionira. Međutim, nisu svi za povratak 'stajanja'.

"Bio bi to korak unazad. Očito lako zaboravljamo povijest i što se dogodilo. Mislim da je to korak u pogrešnom smjeru," kazala je Sue Roberts, glavna tajnica Hillsborough Support grupe koja je u nesreći 1989. godine izgubila brata.

Liverpool je zbog pijeteta prema žrtvama tragedije na Hillsboroughu zasad jedini klub koji se nije oglasio oko ove ideje, no i među njihovim navijačima postoji velik broj poklonika vraćanja prave nogomegtne atmosfere na engleske stadione koji su danas na glasu kao ''kazališta''.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider