Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
pobjeda navijača

Revolucija na Otoku: Celtic vraća stajaću tribinu!

Navijači u doba modernog nogometa teško dobivaju bitke, ali ovo je jedna od njih.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon pet godina moljakanja i natezanja s lokalnom vlašću, Celtic je na radost najžešćih navijača uspio dobiti dozvolu za vraćanje stajaće tribine na Celtic Park. To se neće dogoditi naredne sezone već one iza kada će na stadionu od 60 tisuća sjedećih mjesta biti osposobljena tribina s tzv. sigurnim stajanjem.

Škotski klub irskih doseljenika iz Glasgowa uspio je tako ostvariti veliku želju svojih navijača. Poznato je kako su na Otoku mnogi nogometni zaljubljenici razočarani 'modernim nogomet' čiji je jedan od najvećih simbola stadion sa svim sjedećim mjestima.

Nakon huliganskih osamdesetih vlasti su u devedesetima naredili svim profesionalnim nogometnim klubovima da ukinu stajaće tribine zbog mnogih tragedija. Nogometni navijači bili su okrivljeni za mnoge smrti izazvane stampedima na takvim tribinama, kasnije će se, kao u slučaju Hillsborougha, pokazati kako je krivac bila policija.

Englezi idu na utakmice u Njemačku

Jedini koji su se tome oduprli su Nijemci i Austrijanci iako je, naročito u Bundesligi, bilo žestokih pritisaka nogometnim moćnika u tom smjeru. Dok su služena objašnjenja bila sigurnost na stadionima, navijači tvrde kako je pravi razlog povećanje cijena ulaznica. Poznato je kako se Borussia Dortmund svim silama odupirala takvim zahtjevima čelnika lige. Upravo taj klub ima najveću stajaću tribinu u Njemačkoj, legendarni Žuti zid, jedan od simbola 'crno-žutih'.

Također se zna kako je među mnogim razočaranim engleskim navijača postalo popularno ići na utakmice u Njemačku upravo zbog navijačke atmosfere kakve više u Engleskoj nema. Zanimljivo je kako je u jednoj anketi ove godine čak 96% ispitanih navijača u Premier ligi bilo za uvođenje tzv. sigurnog stajanja, tribine na kojima postoje sjedalice, ali se mogu sklopiti tako da se može komotno stajati.

Upravo takvih 2.600 mjesta uvodi Celtic u sezoni 2016./2017., po uzoru na Bundeslige Njemačke i Austrije. Celtic je poznat po svojim ultras grupama koje njeguju navijanje kakvo viđamo na kontinentu. Zastave, bubnjevi, čak i pirotehnika se ponovno mogu vidjeti i u Premier ligi, naročito na utakmicama Crystal Palacea čiji su navijači poznati kao protivnici tzv. modernog nogometa.

Sjećamo se one nedavne grozne epizode kada je Chelsea prijetio oduzimanjem godišnjih ulaznica navijačima koji stoje i pjevaju. Bila je to vijest koja je zgrozila navijačku Englesku koja se pitala postaju li nogometne utakmice kazališta za bogate i turiste.

Cijene ulaznice i dosada na tribinama najveća su boljka Premier lige, ali najava West Ham Uniteda, kojeg će od ove sezone voditi naš Slaven Bilić, kako će od 2016. smanjiti cijene ulaznica oduševile su sve navijače, ne samo one iz istočnog Londona. Baš kao i uvođenje stajaće tribine na Celtic Parku, svojevrsna je to pobjeda navijača u mnogim bitkama koje vode s modernim nogometom, terminom od kojeg se diže kosa na glavi mnogim ljubiteljima nogometa diljem Europe.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider