Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Oduševio stručnjake

Divovi poludjeli za senzacijom: Ogorčena bitka Reala i PSG-a, miks Ronalda i Romarija

Napadač Palmeirasa Endrick na meti je mnogi velikih europskih klubova, a najveću bitku vode Real i PSG…

Endrick je potpisao prvi profesionalni ugovor s Palmeirasom 21. srpnja 2022. (Foto: Afp)

Endrick Felipe Moreira de Sousa, poznatiji samo kao Endrick, 16-godišnji je napadač Plameirasa, s kojim je 21. srpnja potpisao prvi profesionalni ugovor. 

Mnogi ga smatraju ponajvećim brazilskim talenatom u ovom trenutku. Iako je tek nedavno upisao prve seniorske minute u dresu slavnog brazilskog kluba, već je privukao pažnju mnogih velikih europskih klubova, a među njima i Real Madrida.

Štoviše, španjolski mediji pišu da su europski velikani naprosto poludjeli za mladim Brazilcem, koji može igrati na svim pozicijama u napadu, i lijevo i desno, a prvenstveno je centralni napadač.

Endrick - nova brazilska senzacija

Postao je prava senzacija nakon što je kao 15-godišnjak u konkurenciji starijih dječaka briljirao na Sao Paulo Junior Cupu, prestižnom godišnjem natjecanju na kojem sudjeluje 128 momčadi. Zadivio je stručnjake svojim fizičkim i tehničkim sposobnostima. Kažu da je fuzija Ronalda i Romarija, kretanjem i fintama neodljivo na njih podsjeća.

Marca procjenjuje da je Real u najboljoj poziciji jer je mu je Endrick već duže vrijeme na ciljniku i najdalje je otišao u pripremi terena za transfer u bliskoj budućnosti.

Međutim, to ipak nije pokolebalo PSG da se s punim gasom uključi u utrku. Parižani su navodno već bacili Palmeirasu 20 milijuna eura na stol. To neće biti dovoljno jer brazilski klub traži između 35 i 40 milijuna, no tek je početak licitacije i može se očekivati da će katarski šeici dublje posegnuti u džep.

PSG-ova strategija sve je sličnija Realovoj, da ne kažemo kako su Parižani odlučili kopirati mrske rivale i odlučuju se dovoditi sve mlađe igrače.

Bitka za Reala i PSG-a

Real je nekoć rijetko kupovao mlade igrače, pogotovo tinejdžere, uglavnom je dovodio već formirane igrače, prokušane zvijezde. Prepuštao je drugim da razvijaju talente, a Real je kupovao gotovo proizvode.

Desetljećima je uglavnom bio financijski najjači, u nekim periodima praktički je dovodio koga je htio. Rijetki su ti koje je Real zvao, a da su ga odbili. Malo tko je mogao parirati Realu, no posljednjih desetak godina situacija se dosta promijenila.

Otkako su u nogometni biznis ušli arapski, američki, kineski, ruski i ini svjetski milijarderi, Madriđani su dobili više jakih konkurenta i u međuvremenu su izgubili primat na najveće zvijezde. Već neko vrijeme za svaku zvijezdu koju žele dovesti moraju se dobrano oznojiti. Slučaj Kyliana Mbappea to najbolje govori.

Florentino Perez bio je prisiljen promijeniti strategiju i konačnici je implementirao staru ideju sročenu u sintagmu „Zidanes y Pavones“.

Parižani kopiraju Madriđane

Prije dvadesetak godina to je bila samo uzrečica, no u zadnjih sedam-osam godina Real je doveo cijelu plejadu mladih igrača koji su puno obećali. Neki od njih dobro su se razvili i na putu su da postanu velike zvijezde. Recimo Vinicius i Rodrygo, koji su također Brazilci. Real je s njima pogodio i sada želi nastaviti ubirati plodove na brazilskom tržištu nogu.

Parižani su sve to budno pratili i očito se namjeravaju umiješati u jurnjavu za brazilskim talentima. PSG na svakom koraku prkosi Realu, pa ne čudi što mu je podmeće nogu u lovu na Endricka.

Brazilski mediji najavljuju da će europski veliki klubovi ovih dana slati skaute na Palmeirasove utakmice jer se očekuje da će mladi napadač dobivati sve veću minutažu. Europljani će ga sada moći vidjeti na djelu u seniorskoj konkurenciji.

Barcelona je također iskazala zanimanje, ali pitanje je mogu li Katalonci u ovom trenutku financijski parirati Realu i PSG-u. „Slučaj Neymar“ teško da se može ponoviti. Sandro Rosell uspio je Perezu ispred nosa maznuti Neymara, Laporti će to biti puno teže.

Kako stvari stoji, PSG je zasad najozbiljniji konkurent. Marca prilično navijački ističe da Real ima prednost jer je već pripremio teren.

Terenski rad u tišini

„Ponovio je strategiju prošlih potpisa. Dok su drugi klubovi galamili, Real se kretao tiho. Terenski rad donosi uspjeh. Istina je da dogovora još nema, ali Madriđani su se jako približili igraču i njegovoj okolini“, piše Marca, dodajući da se može očekivati da će Real uskoro poslati službenu ponudu.

Realov izaslanik navodno je već u Sao Paulu i aktivno radi na zaključenju posla. Realov je plan da sklopi dogovor s brazilskim klubom i ostavi mladog napadača u Palmeirasu dok ne napuni 18. To će biti u srpnju 2024. Strani klubovi i nemaju drugu opciju jer po brazilskim pravilima zabranjeni su internacionalni transferi za igrače mlađe od 18 godina.

Dakle, Real želi ponoviti sličnu priču kao s Viniciusom i Rodrygom. Dok su konkurenti oklijevali, Madriđani su spremno iskrcali koliko su Flamengo i Santos tražili. Cifre su bile slične onima koje Palmeiras sada traži za Endricka. Naravno da je to bio rizik, no u njihovim slučajevima se isplatio.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider