Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Tako je od 2018.

Znate li zašto se El Clasico posljednjih pet sezona igra na gotovo identične datume?

Utakmica Real Madrida i Barcelone igra se u zadnje vrijeme u gotovo identičnim terminima svake godine, a to je omogućilo uvođenje asimetričnog kalendara LaLige.

Luka Modrić (Foto: Afp)

Slavni El Clasico ili derbi Barcelone i Real Madrida svake sezone je najiščekivanija utakmica godine, a posljednjih nekoliko može se otprilike predvidjeti i njezin točan datum. La Liga ga već nekoliko godina organizira u sličnim terminima pa su datumi utakmica dva velika španjolska rivala praktički vrlo slični.

U sezoni 2018-19. Španjolci su uveli asimetričan kalendar u La Ligu kako bi zbog televizijskih prijenosa mogli što optimalnije sastavit točne satnice i datume određenih utakmica. Cilj te reforme je bilo optimalno namjestiti datum padanja El Clasica, odnosno željeli su termin utakmice sezone smjestiti što je moguće bliže sredini prve, odnosno druge polovice sezone.

Uvijek se igra u listopadu i ožujku

Time su postigli da prvi El Clasico u sezoni bude namješten za listopad kad obje momčadi već uđu u natjecateljski ritam, a drugi derbi se igra oko ožujka, kad je borba za naslov u punom jeku i time garantiraju da "uzvratni“ okršaj u sezoni često bude i presudan za kasnijeg prvaka.

Modrić i Pedri Barcelonin veznjak nahvalio Modrića pa ga uspredio sa suigračem: "On je kao Luka, ali je tek na početku puta" divider

U posljednjih pet sezona El Clasico se u prvoj polovici sezone igrao između 7. i 10. kola prvenstva, naprotiv, u posljednje tri je pao točno na deseto kolo, a u ostale dvije sezone u kojima to nije bio slučaj na određivanje termina igranja derbija utjecale su specifične situacije.

U sezoni 2020-21. igrao se u 7. kolu jer je to bila sezona koja je krenula kasnije zbog toga što je sezona ranije nakratko prekinuta zbog covida. Ove sezone igrat će se u 9. kolu prvenstva jer je kalendar nogometne sezone morao biti promijenjen zbog specifičnog datuma odigravanja Mundijala u Katru.

Zato se El Clasico uvijek igra u optimalno vrijeme

Asimetričan format kalendara oslobađa momčadi igranja u istim terminima u drugoj polovici sezone i omogućuje da se Clasico odigra na najprikladniji mogući način, odnosno negdje krajem listopada i to za vikend prije tjedna u kojem nema Lige prvaka. Tako se protekle dvije sezone prvi Klasik u sezoni igrao 24. listopada, dok se 2019. godine igrao 25. Ove sezone igrat će se desetak dana ranije zbog kalendara Lige prvaka.

Sergi Roberto, Raphinha i Ousmane Dembele Barcelona šokirala navijače, na prednji dio dresa stavlja logo mnogima omražene glazbene zvijezde divider

Datum u drugoj polovici sezone bira se tako da ne padne prekasno. Time se želi izbjeći scenariji iz 2018. godine kad se utakmica Barce i Reala igrala zadnje kolo prvenstva i nije imala nikakav rezultatski značaj jer je Barcelona već bila prvak.

Od tog dana uzvrati su se uvijek igrali između 26. i 30. kola sezone, a ove sezone na rasporedu je za 26. kolo, odnosno sredinom ožujka…

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider