Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
"osigurao mjesto u povijesti"

Eintracht se emotivnim pismom oprostio od Kovača: "Niko, hvala ti za sve!"

Pod vodstvom Nike Kovača Eintracht je proživio mnoge lijepe trenutke.

Galerija Niko Kovač (Foto: AFP) Niko Kovač (Foto: AFP) Niko Kovač (Foto: AFP) +2 Niko Kovač (Foto: AFP)

Niko Kovač je Eintracht Frankfurt preuzeo u ožujku 2016. godine dok je taj njemački klub bio u prilično nezavidnoj situaciji.

Kovač je uspio Eintracht spasiti ispadanja i u sljedeće dvije sezone ga vratiti na nogometnu kartu Njemačke. Kulminacija njegova rada dogodila se ove sezone kada je osvojio njemački Kup; bio je to prvi veliki trofej Eintrachta nakon 30 godina, a u finalu je pao Kovačev novi poslodavac, veliki Bayern.

Ne čudi stoga što su Kovača i njegovu momčad kraljevski dočekali u Frankfurtu. Nakon svih velikih uspjeha, Klub se na svojoj internetskoj stranici odlučio oprostiti od svog trenera emotivnim pismom koje prenosimo u cijelosti.

"Kovač je jednom dozvolio da ga emocije svladaju"

''U jednom je trenutku na kraju finala Kupa Niko Kovač - inače tako cool, miran i staložen - pogledao prema istočnoj tribini Olimpijskog stadiona sa suzama u očima.

Niko Kovač (Foto: AFP) Niko Kovač (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Kovač je jednom dozvolio da ga emocije svladaju, osvojivši svoj prvi trofej u trenerskoj karijeri u zadnjoj utakmici na čelu Orlova. Bio je to savršen kraj zajedničkog putovanja u kojem nije bilo gotovo ničega osim sjajnih trenutaka. Ovo su neki razlozi zbog kojih se zahvaljujemo Kovaču.

Hvala ti za sjajnu sezonu 2016/2017 i finalu Kupa. Unatoč velikim promjenama u momčadi, Kovač je pretvorio Eintracht u radničku, teško pobjedivu momčad. Sistem bivšeg hrvatskog izbornika s trojicom u obrani pokazao se majstorskim potezom, a klubu je dao novi identitet koji je obilježavao Kovača kao igrača: predanost, težak rad i borbenost.

Eintracht je primio 15 golova – drugi najbolji rezultat lige – i protiv svih prognoza bio šesti na pola sezone. U drugom dijelu sezone pao je na 11. mjesto, dijelom zbog fokusa na druge stvari – Kup u kojem je izborio finale prvi put nakon 2006. godine. Eintracht se hrabro borio protiv Borussije Dortmund, ali poraz 2:1 bio je razočaravajući rasplet inače sjajne sezone.

"Hrvat je osigurao mjesto u povijesnim knjigama"

Hvala ti za najbolju ligašku sezonu od 2012./2013. u kojoj je završena 30-godišnja trofejna suša; veselimo se Europskoj ligi sljedeće sezone. Kovač je uspio što nijedan trener nije od 1988: osvojio je trofej.

Niko Kovač (Foto: AFP) Niko Kovač (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Hrvatovo mjesto u povijesnim knjigama osigurano je pobjedom za pamćenje: 3:1 protiv velikih favorita Bayerna, trijumf koji je osigurao Europu sljedeće sezone. Naravno, ti uspjesi ne bi smjeli baciti sjenu na impresivnu sezonu u Bundesligi: osmo mjesto s 49 bodova najbolji je plasman u zadnjih pet godina.

Hvala ti za vrijeme koje smo proveli zajedno. U 27 mjeseci i 91 utakmici Kovač je ostvario puno, uključujući spašavanje od ispadanja, dvije uzbudljive prvenstvene sezone, dva finala Kupa i osvajanje dugoočekivanog trofeja.

Ostvario si puno više nego se očekivalo i sve je završilo kao win-win situacija. Niko, sve najbolje i hvala ti za sve!''

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider