Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
MOGU LI ŠOKIRATI?

Dva velika autsajdera na vratima raja: Mogu li barem jedni od njih doći do svoje najveće pobjede u povijesti?

Tko bi početkom kvalifikacija očekivao da će reprezentacije Moldavije i Kazahstana danas biti jednu utakmicu od plasmana na Europsko prvenstvo?

Reprezentativci Moldavije (Foto: Profimedia)

Sedam kvalifikacijskih skupina za Europsko prvenstvo koje se iduće godine igra u Njemačkoj došlo je na samo jednu utakmicu do kraja.

U njih četiri putnici na Euro su poznati, a na korak od toga je i Srbija, koju bi eliminirao tek domaći poraz od Bugarske.

Čeka li nas najveće iznenađenje nakon Latvije 2004.?

No, dvije skupine imat će izravni duel za prolaz, a u oba slučaju gost je reprezentacija koju pri početku kvalifikacija nitko nije vidio niti blizu situacija da pobjedom mogu otputovati na Euro.

U skupini E, Češka će ugostiti Moldaviju i dovoljan im je bod. No, nema sumnje kako će Moldavci praktički poginuti na terenu u ovakvoj prilici.

U Kišinjevu su odigrali bez pogodaka i to je svakako nešto što Moldavcima budi nadu da već sad najbolje kvalifikacije u njihovoj povijesti mogu završiti trijumfalno. 

Samo dvaput od svojih 14 kvalifikacija Moldavci nisu završavali na jednom od posljednja dva mjesta, a u situaciju do su kolo prije kraja u igri još nikad nisu doživjeli. Zapravo, nikad nisu došli na manje od deset bodova od pozicije koja vodi na Euro.

Standings provided by Sofascore

Druga ovakva situacija je u skupini H, gdje će Slovenci kod kuće igrati protiv Kazahstana, a sve je jednako kao u prethodnom primjeru. Našim susjedima potreban je bod, dok Kazahstanci u raj ulaze pobjedom.

Gosti su trenutno na šest pobjeda i tri poraza, a situacija bi mi izgledala još bolje da jedan od ta tri poraza nisu doživjeli na domaćem terenu, upravo protiv Slovenije. No, kao gosti su bolji, izgubili su od Danske te slavili u preostala tri susreta.

Oni kvalifikacije kao članovi UEFA-e igraju od Svjetskog prvenstva 2006. godine, a također su nadmašili svaki dosadašnji rezultat. Tek jednom ostvarili su tri pobjede, ali također kvalificiranju nisu bili niti blizu.

Standings provided by Sofascore

Mogu li barem jedni od dva velika autsajdera završiti na Euru. Možda neće nadmašiti ono što je Latvija napravila za Euro 2004., budući da je tada na Euro išlo samo 16 momčadi, no svakako bi bilo netko što prije početka kvalifikacija nitko ne bi rekao da je moguće.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider