Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
"nema velike razlike"

Prava ludnica u Drugoj HNL: "To je poput engleskog Championshipa za siromašne"

Druga HNL je vrlo izjednačena pa se s dva, tri slabija rezultata s vrha ljestvice može pasti na samo dno.

S čak 18 klubova Druga HNL, po mišljenju samih aktera, nikada nije bila ovako surova. Iako se klubovi teško nose s aktualnom krizom, drugoligaško prvenstvo je zanimljivo i izjednačeno. A najveće bogatstvo svakako su mladi, talentirani igrači.

Snijeg i bljuzga koji najbolje dočaravaju ne baš bajno stanje među drugoligašima. No unatoč slabim financijama i lošoj infrastrukturi, Druga liga itekako ima svoju čar.

"Ja volim reći da je to Championship engleski za siromašne. Jer dosta je podjednakih ekipa tu. Svaka utakmica nemaš garanciju, i kad igraš protiv zadnjeg, da ćeš pobijediti. Jer nema tu neke prevelike razlike u kvaliteti", kaže Mario Carević, trener Rudeša.

Dva-tri loša rezultata u ovoj ligi mogu vas gurnuti u borbu za goli život, a uspješna serija vinuti u visine. Baš kao što je to Mario Carević napravio s Rudešom - preuzeo ih je kada su bili pretposljednji sa svega tri boda, a sada su već osmi, na pet bodova od samog vrha. Carević puno pozornosti posvećuje analitici i pripremi.

"Pripremam ekipu na taj način što možemo očekivati. Imate puno ekipa domaćinskih koji traže nekakav kontakt u 16m, pa padaju, pa ti sudi penal i koji je, i koji nije... Ali jednostavno, mi se moramo izdignuti iznad svega toga i očekivati to", kaže Carević.

gol expired Dinamo izborio europsko proljeće! Pao je velikan, a Modri su statistički najbolja momčad Europe divider

Rudeš ipak nema glasne prvoligaške ambicije, koje pak ne skrivaju na Krimeji. Orijent je prije samo četiri mjeseca s Istrom igrao kvalifikacije za Prvu ligu, a sada je na drugoligaškoj ljestvici tek 11.

"Očekujem da ćemo se ove zadnje tri utakmice približiti vrhu, to je i objektivna kvaliteta ove momčadi. Mi želimo ići u Prvu ligu, to je sigurno dugoročni cilj, ali je cilj ostati stabilan financijski i na nuli", kaže Marinko Koljanin.

Financije su većini drugoligaša najveći problem, pogotovo u ovoj specifičnoj sezoni.

Prošle sezone zbog pandemije koronavirusa iz Druge HNL nije ispao nitko, a ušla su dva trećeligaša. Teško se prisjetiti kada je Druga liga bila ovako masovna, s čak 18 klubova.

Osijek II, Cibalia i BSK Bijelo Brdo drugoligaši su s istoka zemlje. Na sjeveru je Međimurje, a iz Zagreba stiže čak pet klubova: Hrvatski Dragovoljac, Kustošija, Rudeš, Dubrava i Dinamo II. A tu su i Sesvete te zaprešićki Inter. Predstavnici Zapada su Opatija i Orijent, a na Jugu su Junak iz Sinja, Croatia iz Zmijavaca, Dugopolje, Solin i Hajduk II.

gol expired Realov promašaj i veliki propali talent bankrotirao: Spiskao je milijune raskalašenim životom divider

Zato će ove sezone ispasti tri kluba, a ući samo jedan od 79 trećeligaša kako bi se vratila Liga 16, koja bi sezonu nakon toga trebala postati Liga 12, bez drugih momčadi prvoligaša - Dinama, Hajduka i Osijeka.

"To će pojačati konkurenciju i kvalitetu, sigurno će biti konkurentniji drugoligaši koji ulaze u Prvu ligu", smatra Koljanin.

Po mišljenju mnogih Druga liga je već sada prepuna mladih talentiranih igrača. A Carević svojima često naglašava:

"Dokaži se tu, sigurno će te netko iz prikrajka tamo, neki nogometni ljudi sigurno prate i gledaju... I ići ćeš na jednu višu razinu", smatra Carević.

Dinamov Tolić, Hajdukovi Vušković i Nejamšić, Osijekov Žaper, Rijekin Lepinjica, Goričin Lovrić. Samo su neki koji su pokazali da se iz drugoligaškog blata može doći do mjesta pod prvoligaškim suncem.

gol expired Popularna terapija u komori pošla po zlu: Hitnom operacijom spasili joj noge, ovo je upozorenje za mnoge divider

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider