FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
nevjerojatna greška

Popularna terapija u komori pošla po zlu: Hitnom operacijom spasili joj noge, ovo je upozorenje za mnoge

Brazilska borkinja Athena Martinez doživjela je pravu havariju zbog nestručnog korištenja Cyro terapije.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U Australiji se za veliku MMA karijeru priprema Brazilka Athena Martinez. No u svom je nastojanju da bude u što boljoj formi umalo ostala bez obje noge, piše news.com.au.

Članica Australian top teama napravila veliku pogrešku u korištenju tretmana uklanjanja masnih stanica. Cryo terapija inače nije opasna, radi se o tretmanu koji koriste mnogi sportaši, a temelji se na tretiranju organizma niskim temperaturama. Cyro komoru u svom domu ima i Cristiano Ronaldo, koji na taj način brzo oporavlja svoje mišiće nakon napornih utakmica i treninga.

No ključno je u tim tretmanima da se u ekstremno niskim temperaturama (na oko 150 stupnjeva ispod nule) provede maksimalno tri minute. Nesretna Martinez tvrdi da je u komori provela barem dvostruko više, zbog čega je zaradila teške ozebline.

MMA borkinja, koja tek čeka svoju prvu profesionalnu borbu, tvrdi kako joj je osoba zadužena za terapiju rekla da je dobila ''dupli tretman''.

''Sat vremena nakon toga noge su mi bile crvene, kao da su gorjele. Poslala sam fotografiju prijateljici koja radi kao medicinska sestra i rekla mi je da iste sekunde odem u bolnicu.''

Ubrzo nakon toga obje su joj postale crne, a počeli su izlaziti mjehuri. No u bolnicu je stigla kasno i odjel za opekline nije radio pa su joj samo na hitnom prijemu noge zamotali.

''Nisam mogla spavati od bolova. Kada su ujutro liječnici skinuli zavoje, bili su užasnuti. Rekli su mi da me moraju hitno operirati ili ću izgubiti noge. Nisam osjećala noge i počela sam plakati'', priča Martinez.

Liječnici su joj morali skinuti velike dijelove kože jer su ozebline zahvatile 50 % lijeve noge i oko 20 % desne. Borkinja se nada povratku treniranju i svom poslu, no to zasad nije moguće.

Ovaj je slučaj potaknuo raspravu u Australiji o korištenju te terapije jer mnogi postojeći uređaji za Cyro terapiju nisu odobreni od tamošnjih institucija, a očito ni svi koji su odgovorni da rade na tim uređajima nisu stručni.

Sve više od tri minute na tako ekstremnim temperaturama može biti kobno.

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider