Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
trend među igračkim velikanima

Čudno ih je vidjeti u ovoj ulozi: Donedavno zvijezde na terenu, danas početnici na klupi

Jedan od najvećih francuskih nogometaša svih vremena Thierry Henry posljednji je u nizu igračkih velikana koji su ubrzo nakon karijere postali treneri.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kad je prije 15-ak dana preuzeo svoj Monaco i prvi put samostalno sjeo na trenersku klupu, sigurno je očekivao puno pozitivnije rezultate od postignutih. U tri utakmice pod vodstvom Thierryja Henryja, Monaco je osvojio tek dva boda, pa je i dalje pretposljednja momčad lige.

"Istina je, pri samom smo dnu poretka, ali kakva god da je situacija, igrači i trener moraju biti spremni pronaći rješenje za probleme. Jednostavno, pritisak uvijek postoji, bez obzira na kojem se mjestu u prvenstvu nalazite."

I dok Henry tek spoznaje koliko je tvrd trenerski kruh, jedna druga ikona Premierlige gura sasvim zadovoljavajuće. Bivši Chelseajev velikan Frank Lampard na putu je da postane obožavan i među navijačima Derby Countyja.

Lampard se vratio na Stamford Bridge nakon što je izbacio Mourinha

Nakon 15 kola, u krugu je momčadi koje se bore za Premierligu. S četiri boda zaostatka za vodećim Sheffield Unitedom, a u Liga kupu je izbacio Mourinha i Manchester United, te u srijedu ispao od svog Chelseaja.

"Čuo sam pljesak Chelseajevih navijača. I znam da nije uobičajeno da domaći navijači skandiraju suparničkom treneru. Zbog toga im se želim zahvaliti. Ovaj klub mi je bio dom punih 13 godina, ali moja sadašnjost je Derby County koji želim vratiti u Premier ligu nakon 11 godina."

Sličan brzi transfer iz igračkih kopački na trenerske klupe ostvarili su i Steven Gerrard koji od ljetos vodi škotskog velikana Rangers, te Patrick Viera koji vodi francuskog prvoligaša Nicu.

I Real je (opet) doveo bivšeg igrača na klupu

U Italiji Gattuso vodi Milan, a Simone Inzaghi - i to prilično uspješno - Lazio, dok je Claude Makelele u Belgiji gdje predvodi mali klub Eupen, s kojim je u nedjelju pobijedio Anderlecht. Seedorf je pak izbornik Kameruna, dok Fabio Cannavaro svoju trenersku priču gradi u Kini.

Santiago Solari možda ne pripada toj nogometnoj eliti, ali je kao bivši Realov igrač iz ere Galacticosa preuzeo Kraljevski klub. Barem kao prijelazno rješenje nakon otkaza Lopeteguiju. Podsjetimo, sličan je put, iz druge momčad Castille do klupe Reala, prošao i Zinedine Zidane.

"Ne razmišljam hoće li me klub odlučiti zadržati na duže vrijeme. Koncentriran sam isključivo samo na utakmicu s Valladolidom ovog vikenda. To je jedino što mogu i jedino što trebam činiti."

U HNL-u od 10 kluba, šest ih s klupe vode mladi treneri, bivši nogometaši, pa se može reći da domaći nogomet prati inozemne trendove.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider