Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
NEVOLJE U RAJU

Do SP je dva mjeseca, Englezi su uzeli dva boda u pet utakmica, a Southgate nije ni blizu vizije udarnog sastava

Nogometna reprezentacija Engleske uskoro će u novu misiji "povratka nogometa kući".

Harry Kane i Gareth Southgate (Foto: Afp)

Pet utakmica, tri poraza, dva neodlučena susreta. Sedam primljenih pogodaka i samo jedan postignuti. I to iz kaznenog udarca.

To je rezime nogometne reprezentacije Engleske u ovosezonskoj Ligi nacija. Natjecanju iz čije su elitne skupine već prije posljednjeg susreta ispali. Tako će iduću sezonu igrati u društvu momčadi poput Irske, Islanda, Albanije, Crne Gore, Srbije i ostatka za koji još nismo sigurni u kojem će se rangu naći.

Ovako neće nogomet vratiti kući

Sve to na manje od dva mjeseca do početka Svjetskog prvenstva u Katru, koje Englezi namjeravaju osvojiti, odnosno odlaze u još jedan pokušaj vraćanja nogometa kući. I ništa manje od toga neće ih zadovoljiti. Njihov prvi susret na natjecanju dogodit će se 19. studenog protiv Irana.

Adam Szalai slavi pogodak Mađarske Mađarska šokirala Njemačku u Leipzigu, Italija zakucala Englesku na zadnje mjesto divider

Zato ne čudi ne samo nezadovoljstvo nego i velika zabrinutost na otoku nakon posljednjih predstava. Iako izbornik Gareth Southgate govori da je zadovoljan, da igra postoji te da je problem samo u realizaciji. Zapravo, takvim izjavama samo još više pojačava gnjev, jer ostavlja dojam kako on, koji to prvi mora detektirati, zapravo ne vidi da puno toga ne valja.

Tu se ne misli samo na igru i rezultate, koji su zapravo ono najvažnije. Prije svega se misli na to da Southgate još uvijek luta i traži najbolju formaciju te igračku postavu. 

28 igrača u pet utakmica

U ovih pet susreta on je tako u prvom sastavu izmijenio 27 različitih igrača, kojima vrijedi dodati još jednog koji je zaigrao samo s klupe. Također, vidjeli smo tri taktičke varijante. 3-4-3, 4-2-3-1 i 4-3-3. Nijedna nije ostavila dojam kao ona koju je potrebno koristiti na svjetskoj smotri.

U ovih pet susreta niti jednom se nije dogodilo da je jedan igrač startao u svih pet. U četiri su startala tek četvorica. Kyle Walker, Harry Maguire, Declan Rice i Harry Kane.

Maguire inače ima gori niz od Engleske. Ako se zbroje nastupi u reprezentaciji i Manchester Unitedu, Maguire je u posljednjih osam utakmica koja je započeo u prvoj postavi uzeo tek dva boda. Ipak, Southgate mu i dalje vjeruje.

Po tri starta upisalo je šest igrača. Jude Bellingham, Mason Mount, Bukayo Saka, Raheem Sterling, Reece James i Jarod Bowen. Šestorica su startala po dvije, a čak 12 igrača dobilo je jednu priliku u udarnom sastavu.

To svakako odaje dojam da Southgate ono pravo još uvijek traži. A dodajmo tu još i neke igrače koji su blize nacionalne momčadi, ali nikako da se tamo nađu, odnosno nisu dio spomenutih 28, poput Bena Chilwella (koji je trenutno u rosteru), Jadona Sancha, Bena Whitea, Jamesa Maddisona, Anthonyja Gordona ili Marcusa Rashforda. Čak i službeno dokapetana Jordana Hendersona, koji u Ligi nacija nije nastupio.

Što se može promijeniti?

Southgate može komentirati Ligu nacija kao svojevrsne pripreme. Naravno, kod tako čega je potrebno definirati startnu postavu i odigrati barem dva susreta u takvom izdanju.

gol expired VIDEO Pogledajte remek djelo Mađara vrijedno pobjede u Njemačkoj i meč lopte za Final four divider

To je naravno još uvijek moguće, odnosno saznat ćemo je li Southgate tako što osmislio nakon što su u ponedjeljak vidimo startnu postavu za domaći susret protiv Njemačke. Ujedno će to biti posljednji susret Engleske sve do Svjetskog prvenstva.

Za razliku od nekih momčadi, oni nisu dogovorili niti jedan prijateljski susret prije samog natjecanja. Kontraproduktivno ili dobra odluka? Saznat ćemo tek u prosincu.

Početni sastav koji je Southgate izveo jučer u Milanu bio je Pope - Walker, Dier, Maguire - James, Bellingham, Rice, Saka - Sterling, Kane, Foden.

Saka na lijevom boku, nedostatak kreacije u vezi

Eksperiment sa Sakom na lijevom boku nešto je što je pokušano u Arsenalu prije dvije sezone, bez prevelikog uspjeha. Trojac u liniji s jednim brzim te jednim teškim stoperom na stranama isto je nešto neobično, kao i činjenica da u postavi ne postoji pravi kreativni veznjak. S druge strane, sjetimo se prošlosezonskog Eura, posebno finala, u koje su Englezi ušli sa sedam defenzivno orijentiranih igrača.

Utakmica protiv Njemačke bit će vrlo bitna za engleskog izbornika. Pobjedom ne može napraviti više ništa u Ligi nacija, ali može kupiti mir do Svjetskog prvenstva. Poraz bi bio katastrofa nakon koje bi stigli i pritisci da se promijeni izbornik te spasi što se spasiti da, dok bi neodlučeni rezultat probudio agoniju te poslao Engleze na prvenstvo bez prevelikih ambicija.

Sve u svemu, igrački vjerojatno najpotentnija reprezentacija svijeta, posebno širinom potencijalnom cijelog rostera, trenutno djeluje kao netko tko može biti sretan što na prvenstvu ima itekako prolaznu grupu, gdje će im protivnik, osim već spomenutog Irana, biti još Wales i SAD. A kad krene dio na ispadanje, znamo da je tamo sve moguće.

Engleska ima igračku moć i veliko ime. Ima iza sebe odličan rezultat s prošla dva velika natjecanje te ogroman potencijal. Nikad ih ne smijemo otpisati. No, da trenutno ne izgledaju kao ozbiljna ekipa spreman za velike rezultate. To svakako!

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider