Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
OČEKIVANJE LUDOM RADOVANJE

Dnevnik jednog fantazista (3): Kad ti se zacrveni ispred očiju

Mora li već drugo kolo Fantasy Premiershipa donijeti toliko drame? Kakvo pitanje, pa naravno da mora!

Fantazista 2. kolo (Foto: gol.hr)

Vikend, odnosno ono što se događalo do ponedjeljka, nije bio loš. Da, uvijek ima nekih stvari koje mogu biti bolje, ali nije loš. Pa u našoj ligi, vezanoj uz ovu kolumnu sam dobrano skočio, 30 i nekoje mjesto od 136 igrača, s tendencijom prema gore.

Blankalo je pet igrača, ali Sa, Cancelo, Martinelli i kapetan KDB su odradili. Preostali su samo još Robertson i Darwin Nunez, pa tu mora biti nešto. Posebno jer Nunez još uvijek nije previše popularan, utrpat će nešto sto posto. A Robo mu je namjestio gol u Community Shieldu, neka se ponovi. Ići ćemo još naprijed, posebno ako Salah blanka.

Josh Dasilva protiv Manchester Uniteda Neočekivana zvijezda Premier lige: "Rekli su mi da više neću zaigrati nogomet, samo sam se nasmijao" divider

I da, Salah je blankao, kretanje bez njega ispalo je pametna odluka ovog nepopravljivog FPL filozofa. Ali, zacrvenilo se pred očima i to ne zbog Liverpoolovih dresova. Nego zbog onog kartona kakav je junaku naše priče, spasitelju snova i donositelju euforije, pokazao sudac Paul Tierney. Darwinu naravno, koji automatski kandidira za Darwinovu nagradu u konkurenciji srećom živih. I to za notornu glupost, kao što uostalom i treba biti tako kad ti netko jednostavno uništi kolo kad to najmanje očekuješ.

Veliko razočaranje na Veliku Gospu

Dakle, pogledajmo kako je Dnevnik fantazista na kraju blagdanske večeri izgledao.

Dnevnik fantazista, 2. kolo

Fantazista 2. kolo Fantazista 2. kolo (Foto: gol.hr)

Tko me prati putem ove kolumne, odnosno njene prve dvije epizode (klik OVDJE) već je shvatio o čemu se ovdje radi. Kristensen i Maguire su tu iz čiste tvrdoglavosti, zabave i onog osjećaja kad napokon nešto naprave da možeš stati pred ogledalo, sam u sebe uperiti prst i reći "in your face, bastard". Ostatak je relativno legitiman, u nadi za pronalaskom prave formule, koja ipak ne bi trebala donijeti dulji prosperitet. Ali, bez barem Top 20 u našoj ligi ne bih htio završiti ovu dugu priču.

I to sam mogao dobiti, da gospodin Darwin nije odradio što je odradio, a znam da nisam ovdje jedini koji je osjetio tu poznatu gorčinu, no isto tako znam da je bilo onih koji su mu dali kapetansku trakicu. Ili jednostavno onih koji su napravili još veći show potez, kao kolega iz podijeljenog tvita.

Uz najbolji mogući punchline. Kao što je apsolutno zasluženo kad netko promaši tečaj 1.20 na listiću gdje je pogodio 3.20 i 2.40. Samim stavljanjem takvog para na takav listić apsolutno zaslužuješ da ti se to dogodi.

Tako i svatko tko se riješio Jesusa nakon jedne utakmice, jer je to znak da ga nisu gledali. Bilo ih je gomila, jednostavno su se naljutili što protiv Palacea nije ništa napravio. To što je bio konstantna napast i igrao stvarno dobro je nešto značilo samo onima koji su prvu utakmicu prvog kola gledali s razumijevanjem.

Gospodin čiju momčad i tvit dijelim ispod ovog odlomka sigurno nije takav. Ali, ovo je jedna posebna vrsta kralja kad vidite kako je čovjek objašnjenje zalijepio. 

Nesretnik 2. kola Nesretnik 2. kola (Foto: gol.hr)

Da se razumijemo, cijela klupa je hit i vrijedna je jedne posebna nagrade, ali taj spomenuti komentar treba u anale. Zbog toga nije podijeljeno kao tvit, njega uvijek možeš obrisati, nego kao slika, da ostane tu za sva vremena ili barem dok je ovog portala.

U svakom slučaju svima služi kao primjer da uvijek može gore i prije svega tužnije.

Opet taj Reece James

Kad smo kod tuge, okrenimo se malo sretnijim temama, a to su igrači koji su ovo kolo pokazali što znaju i zašto ih se toliko uzima. To je u prvom planu Reece James. Tko je gledao utakmicu shvatit će da je, izuzev strašne asistencije za Havertza, bio među lošijima na terenu do OVOG trenutka. 

Sjećate se one sezone kad je, inače asistent kod ovog pogotka, Raheem Sterling zabijao u gol lopte koje bi se odbile od njega, koje bi zapravo promašio i ne bi udario kako treba ili koje su zapravo bile planirano kao nešto drugo? E, upravo tako zabija njegov današnji suigrač. Čak i kad čistu šansu u kojoj se, svaka mu čast, sjajno našao, opali loše, točno u vratara, ovaj se baci i lopta ulazi u gol. Dodajem da je utakmicu započeo kao stoper!

gol expired Chelsea dovodi jednog od najvećih svjetskih talenata: Nije ni zaigrao seniorski nogomet, a milijuni su na stolu divider

Da, ne volim ga i baš zato ga nemam. I to će me očito koštati bodova, svjestan sam toga, ali mislim da ga neko vrijeme neću imati. Uzet ću ga, možda, kad dođe vrijeme, ne znam. Nagovorite me.

Zato na Haalandu ostajem, iako gospodin protiv Bournemoutha nije napravio gotovo ništa. Gotovo...

Osam puta je dirao loptu, dva puta uspješno dodao, jednom kod izvođenja s centra i jednom kao asistenciju za gol. Jedino što ne razumijem zašto to ljudi smatraju kao nešto loše? Čovjek je imao osam dodira, dva pasa, a uspio je upisati barem asist. Naravno, shvaćam vas koji ste mu dali trakicu, ali ovo je jedan korektan učinak, nema blankanja, nema problema. Barem dok je u sastavu. Što će tek biti kad bude imao više dodira?

Zato je posao odradio najbolji veznjak svijeta i čovjek za kojeg govorim već neko vrijeme da će ostati u povijesti kao najbolji nogometaš koji se umirovio bez zlatne lopte. Naravno, Kevin De Bruyne. Njegov zlatni dodir donio je sreću i zadovoljstvo svima koji su ga stavili u momčad, a posebno onima koji su vjerovali da zaslužuje poziciju kapetana. U prošloj kolumni sam opisao zašto sam to napravio i eto, pokazalo se dobrih njuhom. Puno boljih nego za neke druge igrače. I onda i kolo s puno blankova (sedam, od toga jedan u minusu) ispadne zapravo relativno dobro.

Još bih dodao da je srećom Johnsonu pokazano ono milimetarsko zaleđe, inače bih proplakao bodove na klupi. Ovako ipak nije tako katastrofalno kao što je moglo biti. 

Kako volim kad se bandwagonašima dogodi OVO

Puno bolje nego kad odlučite startati od drugog kola i odmah bandwagon u glavu. Ukratko, podijelit ću vam sliku momčadi gospodina koji je složio momčad od igrača koji su prvo kolo zajedno skupili 97 bodova, i to bez dodatnih bodova za kapetana. Ovo kolo gospodin bandwagonaš skupio je osam, od čega mu je više od pola ono što je donio Haaland.

Nesretnik 2 Nesretnik 2 (Foto: Gol.hr)

Imali smo naravno još heroja ovog kola koji će se uskoro naći u ekipama. Ivan Perišić je očekivano dobra opcija, čekamo samo stalna startanja, Toney i Dasilva zovu na akviziciju, posebno uz dobra kola kakva imaju ispred sebe, a mnogima je zazubice napravio Rodrigo, koji u Leedsu napokon radi ono zbog čega je doveden.

Obrana Brightona izgleda jako dobro, kao i Newcastleov golman Nick Pope, koji je branio čuda, a jedva pokupio tri bonusa. Nekad golmani s jednom obranom pokupe isto, to jednostavno ne mogu razumjeti. 

Prije nego krenemo na drugi dio, onaj vezan uz treće kolo, evo još jedan iz kolekcije best of tvitova. Još jedan šampion.

Dakle, slijedi nam novi vikend, treće kolo i problemi za sve koji su imali Nuneza, budući da je gospodin suspendiran tri kola. Meni to nije bio toliki problem, jer sam mirna srca uzeo Jesusa, kojeg prva dva iz nekih osobnih pobuda nisam imao.

Treće kolo i lov na novu sreću

Dakle, pogledajmo kako ću ući u treće kolo i što očekujemo od njega.

Fantazista 3. kolo Fantazista 3. kolo (Foto: gol.gr)

Posljednja vjera u Kristensena je tu, iako se sve više pokazuje ono što sam govorio prije prvog kola, da je Leeds takva ekipa na koju će u 32 od 38 utakmica biti "oba daju gol". Ali, vrijeme je da ovaj ofenzivno potentni bek nešto napravi. Ako ne napravi ništa, vjerojatno leti, posebno jer je četvrto kolo vrlo vjerojatno pogodno za prvi wild card (a objasnim u idućoj kolumni i zašto je to ove godine odlična odluka).

Robertson i Cancelo su jasni, kao i vezni red te vratar. U napad je, kao što je navedeno, stigao Jesus, a i dalje se vjeruje u Calluma Wilsona.

Mount i Rashford su igrači koje mora krenuti i koji će svoje odraditi. Kod takvih me blankovi samo pune samopouzdanjem da bodovi tek stižu i takvih se teško rješavam iz ekipe. Dugogodišnje iskustvo je pokazalo kako to često bude dobra odluka, naravno kod takvih dokazano dobrih "return" igrača.

Riskirat ćemo s kapetanom

Zašto Bukayo Saka kao kapetan? Jednostavnom metodom zaključka da je sad on na redu nakon što su svoj posao jako dobro u prvom kolu odradili dva Gabriela. A oni su naravno i dalje tu. Bukayo bi mogao dobro odraditi posao, posebno jer smo kod Cityja vidjeli da je Bournemouth imao većih problema kad su napadi dolazili s te strane.

Mislim da ostalo ne treba previše objašnjavati, ali se možemo posvetiti onome što ja ovog puta nemam u svojoj ekipi, ali bi u nekim drugih slučajevima imao i što vam sigurno može pomoći.

PR Posebno izdanje Carlsberg limenke za 30 godina partnerstva s Liverpoolom divider

Tottenham mi za ovo kolo ne djeluje kao previše dobra opcija, osim ako nekom obranom ne namjeravate uhvatiti clean sheet. 6 ili koji bod više, jer sve vuče na to da bi protiv Wolvesa moglo završiti s nekih tvrdih 1:0. Romero je "out" neko vrijeme, dakle Dier je sad tek siguran u prvih 11, ali trebao bi biti i Davies, kojima će se netko morati pridružiti. Lenglet još nije spreman, igrat će vjerojatno Davinson Sanchez, koji košta za ovakvu utakmicu privlačnih 4.4.

Palace ima dobru utakmicu protiv Aston Ville, onda gostovanje kod Cityja, nakon čega im se relativno dobro otvara. Ako imate što staviti u prvi sastav dok Palaceovce klupirate za iduće kolo, možda se isplati već sad. Slično je već navedeno za Brentford, koji susret s nekim iz "velike šestorke" sad nema sve do osmog, a onda 12. kola. 

Kao što sam već naveo, Brighton izgleda jako dobro, a novo pojačanje je Pervis Estupinan, koji je iz Villarreala doveden kao zamjena za Cucurellu i mogao bi biti jako dobra akvizicija za 4.5. Slijedi im odličan raspored, a Estupinan bi od četvrtog kola mogao biti u udarnoj momčadi.

Ja ne bih bio ja da ne bude još malo FPL filozofije pa ću nabrojati još neke igrače koji su u prva dva kola blankali, ali očekujem da bi, prema onome što sam vidio u utakmicama, moglo uskoro doprinositi.

Johnson i ekipa čiji dani dolaze

Prvi je već spomenuti Brennan Johnson, o kojem sam već pisao, iako me zanima kako će biti uklopljen napad Foresta sad kad se njemu i Awoniyiju pridružio Emmanuel Dennis, kojeg većina nas od prošle sezone pamti po jako dobrim stvarima. Naravno, osim onih koji su ga stavili za (triple) kapetana u onom sad već famoznom duplom kolu.

Jako mi se sviđa i Tyler Adams iz Leedsa, a možete pokušati i s Danom Burnom, jer Newcastleovi prekidi izgledaju jako potentno, a on je najčešća meta. S tim da je on već uhvatio dva CS-a u prva dva kola.

Vrijeme je za zaključiti još jednu epizodu ove kolumne, pokušajem objašnjenje onoga što su napravili Wolvesi i Nottingham Forest. Prvo uz par sličica uvijek duhovito posloženog Oddsbiblea.

Ludi Grk troši milijune kao da ih ima

Ukratko, žuti s Molineauxa su u jednom danu srušili svoj transfer rekord dovevši Matheusa Nuneza iz Sporting Lisabona za 45 milijuna funti. Isti dan prodali su Morgana Gibbsa-Whitea u Nottingham Forest za 44.5.

Znam, pitate se tko je Gibbs-White, pa hajdemo to objasniti. Riječ je o 22-godišnjaku koji je nakon nezamjetnih povremenih partija za Vukove poslan prošle sezone na posudbu u Sheffield United. Tamo je eksplodirao s 12 pogodaka i deset asistencija u 37 nastupa, nakon čega se vratio u matični klub, gdje je odigrao prva dva kola. I onda je došla ponuda Evangelosa Marinakisa koju, mnogi bi rekli, samo luđak može poslati pa tim slijedom samo luđak može odbiti.

Osim toga, Gibbs-White je upisao gol i asistenciju u polufinalu kvalifikacija protiv Foresta te na kraju promašio kazneni udarac kojim je njegov novi klub otišao u finale, a onda i u Premier ligu.

Na Steveu Cooperu je da posloži sve što je dobio na pravi način te je prava sreća da se radi o jednom genijalnom treneru, koji će se ove godine kao takav potvrditi i uvjeren sam da Forest ostaje u ligi. Uz dodatak ga Gibbs-White košta 5.5.

Bonus dodatak - alat

Volite planirati nekoliko kola unaprijed? To vam donosi Transfer planner na jednostavnoj adresi https://fpl.team/.

Dakle, možete transferirati bez ikakvih problema i gledati kako vam momčad izgleda u idućim kolima te također praviti nove transfere tijekom njih. Savršen alat za sve koji vole minimizirati potrebu za odlaskom u minus.

Naravno, ako ste nešto isplanirali i sretni ste s time kako izgleda, ne brinete, doći će koja ozljeda, crveni karton ili razlog zašto je menadžer odlučio nekog igrača staviti na hlađenje i sve osmišljeno će vam pasti u vodu. Ali, barem je zabavno.

Do idućeg puta, budite dobri i bacite pokoji komentar na Facebook gol.hr-a da znamo da ste tu i da sudjelujete.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider