Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
SVE JE UZBUDLJIVIJE

Dnevnik jednog fantazista (17): Sretno svima koji slave, transfer rok otvoren je za četvrtfinale

Ne zaboravite, možete napraviti najviše osam transfera pred četvrtfinale.

Fantasy Euro 2024 četvrtfinale (Foto: AFP/gol.hr)

Euro ide dalje, na redu je i četvrtfinale. Osam najboljih reprezentacija odmjerit će snage i kroz sljedeća dva dana saznat ćemo tko su polufinalisti. Pričamo li fantasy terminologijom, riječ je o petom kolu u kojem će igrati Engleska i Švicarska, Francuska i Portugal, Nizozemska i Turska te Njemačka i Španjolska. Samo su Turska i Švicarska prošlu u ovu fazu natjecanja kao one reprezentacije koje nisu bile favoriti. Ili engleskim rječnikom, dark horse turnira.

Dvoboj Španjolske i Njemačke neki nazivaju finalom prije finala, a gledajući igru jednih i drugih, svi se možemo složiti da je ta rečenica istinita. Nizozemci su favoriti protiv Turske koja se provukla u utakmici s Austrijom, a sudeći po prijašnjim utakmicama na ovom Euru, Portugal i Francuska bi mogli odigrati i najdosadniju utakmicu četvrtfinala. No, to su samo nekakve prognoze koje se na kraju ne moraju pokazati točnima

PUT DO ČETVRTFINALA: KAKO SU ODIGRALI KAPETANI

1. ENGLESKA – Harry Kane

Kane, kao i velika većina zvijezda, ne igra turnir iz snova. Iako je zabio dva pogotka, jedan Danskoj i jedan za prolazak dalje protiv Slovačke, i dalje to nije pravi Harry Kane. Košta gotovo 30 kredita, a ukupno je zaradio samo 68.6 kredita. Najviše, 22.9 bodova je skupio protiv Slovačke, a u prosjeku je na 12.40 bodova. Porazna statistika za tako veliko ime i skupu akviziciju glede fantasyja.

2. ŠVICARSKA – Granit Xhaka

Možda se bodovno i nije previše isticao, ali Xhaka igra odličan turnir. Glavni je čovjek u veznoj liniji Švicarske koju baš kapetanski predvodi. Ukupno je zaradio 75.2 bodova, što uopće nije loše, a u prosjeku je na 23.60 bodova. Odličan rezultat. Treba napomenuti da je u početku koštao samo 10 kredita.

3. NJEMAČKA – Ilkay Gundogan

I Gundogan, kao i Xhaka, igra poprilično sličan turnir. Jedan je od najboljih igrača u veznoj liniji Njemačke, ali smatram kako je Xhaka ipak bio konstantniji. U osmini finala nije pokazao puno, a na koncu nakon prva četiri kola ima ukupno 74.2 boda. No, ta statistika malo vara jer je protiv Mađarske skupio 39.4 boda, a u prosjeku ima samo 14.9 bodova.

4. ŠPANJOLSKA – Alvaro Morata

Španjolski napadač ne igra ni približno dobar turnir kao 2021. godine. Ukupno je zaradio samo 46.5 bodova, a najviše ih je skupio u prvom kolu protiv Hrvatske. Protiv nas je zaradio 28.3 boda, dok u sljedeće tri utakmice, u niti jednoj nije išao preko 7.5 bodova. Ima Morata priliku iskupiti se protiv Njemačke.

Kylian Mbappé Kylian Mbappé (Foto: Afp)

5. PORTUGAL – Cristiano Ronaldo

U prošlom dnevniku sam pisao o Ronaldu i njegovom zadnjem Euru. Portugalski kapetan nije na razini, jedan od najgorih usporedimo li cijenu i broj bodova koji je donio. Za 23.3 kredita, donio je 41.2 boda. Premalo za jednu takvu veličinu. Teško je zamisliti da postoji mogućnost da Ronaldo završi turnir bez pogotka, a protiv Francuske će imati još jednu priliku, možda i posljednju.

6. FRANCUSKA – Kylian Mbappe

Treba priznati kako ni Mbappe nije na pravoj razini, ali prema njemu ću biti manje oštar jer je jednu utakmicu u skupini propustio radi ozljede, a zadnje dvije utakmice igra s maskom na licu koja mu očigledno smeta. No, brojke ne lažu. Ukupnih 63.6 bodova je premalo za najskupljeg igrača svijeta.

7. NIZOZEMSKA – Virgil Van Dijk

Nevjerojatno zvuči činjenica da je ovo Van Dijkov prvi europski turnir. Iako je njegova reprezentacija primila čak tri pogotka protiv Austrije i rijetko sačuvala praznu mrežu, Van Dijk igra vrlo dobar turnir. Na koncu, 79.8 bodova. Nije uopće loše.

8. TURSKA – Hakan Calhanoglu

Veznjak Intera je završio klupsku sezonu u stilu, a sad na Euru vodi svoju Tursku do najvećeg uspjeha nakon 2008. godine. Turska će polufinale tražiti preko opasne Nizozemske, a Calhanoglu je jedan od najbitnijih igrača svoje reprezentacije. Što radi iskustva, što radi kvalitete. Ukupno je zaradio 65 bodova, nije loše, ali može i bolje za jednog igrača koji je premalo efikasan bio na ovom Euru.

TRANSFERI: KOGA UZETI?

Kao i do sad, izdvojit ću za svaku reprezentaciju igrače za koje smatram da su dobar izbor za vašu fantasy momčad u nadolazećem četvrtfinalu. Kako je taj izbor sužen, ostalo je samo osam reprezentacija, za svaku reprezentaciju izdvojit ću po dvojicu igrača.

1. ŠPANJOLSKA – Nico Williams (14.7 kredita) i Aymerick Laporte (13.9 kredita)

Vjerujem da vam je Williams jasan jer je brz, okomit i nevjerojatan dribler. Isto tako, kako Euro ide prema kraju, on se sve više diže u formi. Jednostavno ga morate imati u svojoj momčadi. S druge strane, malo je manje jasno zašto Laporte. Dakle, smatram kako će Španjolska imati puno više dodavanje u zadnjoj liniji nego druge reprezentacije i kako neće primiti više od jednog pogotka tako da je izbor pao na Laportea koji je jedan od najboljih obrambenih igrača na turniru.

2. NJEMAČKA – Jamal Musiala (22.7 kredita) i Toni Kroos (16.3 kredita)

Musiala je igrač s najviše bodova u fantasyju i najveća je njemačka prijetnja Unaiju Simonu, odnosno španjolskim vratima. S druge strane, kako se u fantasyju boduju točna dodavanja, popriličan broj bodova će u toj statističkoj kategoriji skupiti Toni Kroos. Isto tako, izvođač je svih prekida, a ovo mu je zadnji turnir u karijeri. Tonijev „last dance“…

3. PORTUGAL – Cristiano Ronaldo (23.3 kredita) i Bruno Fernandes (22.1 kredit)

I jedan i drugi su premalo pokazali, a zakon brojeva nalaže da takvi igrači moraju jednom zabiti ili asistirati. Vjerujem da će Ronaldo dati sve od sebe da pogura Portugal dalje, a s druge strane, Fernandes je jedan od najboljih kreatora prilika u portugalskoj reprezentaciji. Smatram Francusku favoritom i nisam se odlučio na izbor za nekog od obrambenih igrača, ali imajte na umu da bi Pepe i Ruben Dias mogli biti dobar izbor za vašu fantasy momčad, i da bi mogli donijeti 20-ak bodova u prosjeku. No, tko riskira, ne profitira.

4. FRANCUSKA – Kylian Mbappe (27.8 kredita) i William Saliba (14.1 kredit)

Mbappe je strah i trepet za svaku momčad. Iako na Eurima ne zabija kao na Svjetskih prvenstvima, jednostavno ga morate imati u svojoj momčad jer je malo ekipa ostalo do kraja turnira, a igrač koji je najviše biran od svih je upravo francuski kapetan. S druge strane, Saliba je pokazao da je jedan od francuskih igrača s najviše bodova na ovom turniru. Snažan je u duelu i vrlo dobar dodavač, a u tvrdoj utakmici poput ove protiv Portugala, mogao bi se napuniti bodovima.

5. ŠVICARSKA – Michel Aebischer (7.4 kredita) i Granit Xhaka (10.9 kredita)

Obojica su već u nekoliko navrata dobili hvalospjeve, ali nije problem ponoviti gradivo. U svakom slučaju, Aebischer je švicarski igrač s najviše bodova, ali i veznjak koji igra na poziciji beka, što može biti dvosjekli mač. Xhaka je kapetan i srce vezne linije Švicarske, i dat će sve od sebe da odvede svoju reprezentaciju u polufinale. Ne bi me čudilo da Švicarska prođe dalje i da baš jedan od ove dvojice bude strijelac. Ne zaboravimo, Xhaku se često kritiziralo dok je igrao u Engleskoj i možda baš zato ima motiv više.

6. ENGLESKA – Kobbie Mainoo (6.8 kredita) i John Stones (15.1 kredita)

Mainoo je pokazao u zadnje dvije utakmice da je Engleskoj donio svježinu i trku, ali i dodatnu dozu kreacije u veznom redu. Isto tako, odličan je u duel igri i puno bolje djeluje kad je baš on uz Declana Ricea, a ne Connor Gallagher ili Trent Alexander-Arnold. S druge strane, nema Marca Guehija radi suspenzije, tako da vam preporučam Johna Stonesa. Engleska igra tvrdo, protivnici im ne stvaraju previše prilika, a s druge strane jako malo pucaju prema golu i napadački su sterilni. Upravo zato je Stones odličan izbor za utakmicu protiv Švicarske.

Cody Gakpo Cody Gakpo (Foto: Afp)

7. TURSKA – Ferdi Kadioglu (7.1 kredita) i Hakan Calhanoglu (18.3 kredita)

Nemojmo se lagati, Turska ne igra dobro i imala je puno sreće, a protiv Češke im je malo pripomogao i sudac. Jedan od najboljih u toj momčadi je Kadioglu. Sjajan je u oba smjera i nakon ovog Eura bi mogao čekati transfer u neki od klubova iz Liga petice. S druge strane, kapetan Calhanoglu mora dati još više gasa i biti pravi mentor mladićima na krilima. Kad će biti vrijeme za to, ako ne u najvažnijoj utakmici na prvenstvu. Motiva ne bi smjelo ne nedostajati.

8. NIZOZEMSKA – Cody Gakpo (18.9 kredita) i Nathan Ake (11.1 kredit)

Nizozemska je najveći favorit od svih parova četvrtfinala, a Gakpo je njihov najbolji strijelac i igrač na ovom Euru. Treba li dodatno pojasniti, mislim da ne. Zvuči kao dobitna kombinacija. S obzirom na to da su favoriti, ne bi trebali primiti puno. Od svih nizozemskim braniča moj izbor pada na Akea. Vrlo je napadački orijentiran, ali čvrst i siguran u obrani. Standardni je član Manchestera Cityja i to vam dovoljno govori.

MOJA MOMČAD

Napravio sam svih osam transfera pred četvrtfinale, ali nekih manjkavosti ima. Radi nemogućnosti transferiranja više od osam igrača, u momčadi mi je ostao Guehi, a na klupi Ralf Rangnick, izbornik Austrije, koja je već ispala. No, morao sam jednostavno mijenjati druge igrače na drugim pozicijama. Vjerujem da bez izbornika i bez jednog stopera mogu preživjeti. Isto tako, budžet je ograničen i jednostavno neki igrači poput Ilkayja Gundogana nisu mogli ostati u ekipi radi manjka financija.

Nova lica u mojoj fantasy reprezentaciji su: Nico Williams, Vitinha, Kobbie Mainoo, Nico Schlotterbeck, William Saliba, Aymerick Laporte, Nathan Ake i Remo Freuler.

Na mjestu kapetana ostao je Musiala, iako ću do sutra možda i promijeniti mišljenje. Svakako imam priliku za popravni u drugom danu.

Sretno mojoj ekipi i svim fantazistima. Ne zaboravite odraditi transfere, njih maksimalno osam. Igrajte i dalje naš Europski nogometni fantasy uz ponosnog sponzora McDonald's.

Moja fantasy momčad Moja fantasy momčad (Foto: GOL.hr)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider