Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Najboljih 16

Dnevnik jednog fantazista (16): Gotova je osmina finala, koliko nam je bodova dala?

Sva četiri dana prve runde nokaut faze su iza nas

Fantasy 2024 stigao do četvrtfinala (Foto: AFP/gol.hr)

Prošla su sva četiri dana osmine finala ili što bi se u fantasyju reklo, četvrto kolo. Već sam ranije pisao o rezultatima nakon prva dva dana, a sad treba nadodati rezultate ostala dva dana i zaključiti priču.

Dakle, Španjolska je pobijedila Gruziju, Njemačka Dansku, Engleska je nakon produžetka svladala Slovačku, a Švicarska Italiju. Nadalje, u zadnja dva dana odigrana su još četiri susreta. U trećem danu osmine finala Francuska je minimalno pobijedila Belgiju, a Portugal je nakon boljeg izvođenja udaraca s bijele točke izbacio Sloveniju. Velika šteta za naše susjede, pogotovo kad znamo da je u produžetku Jan Oblak obranio penal Cristianu Ronaldu, a Benjamin Šeško u zadnjim sekundama promašio situaciju jedan na jedan s portugalskim junakom, Diogom Costom. U posljednjem, četvrtom danu osmine finala, Turska je pomalo iznenadila Austriju i poslala ih kući, pobijedili su 2:1, a Nizozemska je 3:1 bila vrlo uvjerljiva protiv Rumunjske.

Kad sve rezimiramo, možemo zaključiti kako su dalje prošli gotovo svi favoriti i na koncu, sve je izglednije kako ovo Europsko prvenstvo neće pružiti puno iznenađenja u nokaut fazi. Šteta, vjerujem da svi mi volimo priče u kojim David pobijedi Golijata, odnosno manji većeg i slabiji jačeg. Osobno nade polažem u Švicarsku jer smatram kako su pokazali puno više od većine reprezentacija na Euru, a pogotovo od Engleske s kojom će se susresti u četvrtfinalu.

NAJBOLJI NAKON TREĆEG I ČETVRTOG DANA OSMINE FINALA

Kao i do sad, izdvojit ću petoricu igrača koji su bili najbolji u zadnja dva dana osmine finala. Isto tako, vidjet ćemo tko su najbolji u osmini finala gledajući sve dane i tko su najbolji gledajući ukupno sva četiri kola. Kroz čitavo prvenstvo vas obavještavam o bodovnim stanjima igrača, a takva tradicija trajat će sve do kraja turnira.

1. MERIH DEMIRAL (Turska, 62.3 boda)

Demiral je apsolutni rekorder turnira, ako gledamo broj bodova koje je osvojio neki igrač u jednoj utakmici na Euru. Junak Turske je s dva pogotka donio svojima prolaz i poslao Austriju natrag u Beč. Fantastična igra Demirala jedini je razlog turskog prolaska jer je Austrija bila opasnija i kvalitetnija.

2. DONYELL MALEN (Nizozemska, 43.8 bodova)

Nizozemska uvijek “izmisli” džokera s klupe. Sjetimo se samo Tima Krula na SP-u 2014. koji je uveden samo da bi obranio penale. Nemojmo zaboraviti ni Wouta Weghorsta na SP-u u Kataru, ali i na utakmici protiv Poljske tijekom ovog Eura. Protiv Rumunjske je ta čast pripala Malenu koji je ušao u 46. minuti, točno na početku drugog poluvremena, zabio dva pogotka i zaradio 43.8 bodova u samo jednom poluvremenu.

3. RUBEN DIAS (Portugal, 42.5 bodova)

Branič engleskog Manchestera Cityja bio je fantastičan protiv Slovenije u paru s legendarnim Pepeom. Sačuvao je praznu mrežu, zaustavio neke opasne napade Slovenije i donio ogromnih 42.5 bodova. Zapravo, Dias je rijetko ove sezone sačuvao mrežu u dresu Cityja, i možda je ovo nagovještaj da će i u Premier Ligi biti bolji u tom segmentu.

4. PEPE (Portugal, 40.3 bodova)

Pomalo je nevjerojatno koliko se malo priča o ovome čovjeku. Ima 41 godinu na leđima i postao je najstariji igrač u povijesti Eura koji je nastupio u nokaut fazi. Osim toga, bio je jako čvrst u portugalskoj obrani i zaustavio je gotovo sve slovenske napade. Malo je falilo da postane tragičar kad je pao i izgubio loptu koju je uzeo Šeško i otišao sam pred vratara Costu. Bilo kako bilo, osvojio je velika 40.3 boda.

5. JAN OBLAK (Slovenija, 38.7 bodova)

Iako je Slovenija ispala, i dalje je jedan od nacionalnih heroja. Obranio je Ronaldu kazneni udarac i u regularnom dijelu igre sačuvao praznu mrežu. Niti jedan vratar nije zaradio više bodova od njega u ova četiri kola. Isto tako, nitko mu ni blizu nije bodovno bio u četvrtom kolu.

UKUPNO NAJBOLJI U OSMINI FINALA

Nakon završene osmine finala dobili smo odgovor tko su desetorica igrača s najviše bodova nakon četvrtog kola.
Demiral je neuhvatljiv na prvom mjestu, nakon tog slijedi španjolski trio, Fabian Ruiz (52.3 boda), Rodri (49.8 bodova) i Nico Williams (45.7 bodova). Top pet zatvara Nizozemac Malen. Ostala petorica su redom: spomenuti Ruben Dias i Pepe, sjajni Nico Schlotterbeck, Jan Oblak i 16-godišnji Lamine Yamal.

Najviše bodova u osmini finala Najviše bodova u osmini finala (Foto: GOL.hr)

NAJBOLJI U UKUPNOM PORETKU

Što se tiče igrača s najviše bodova nakon sva četiri kola, tu nema previše promjena. Jamal Musiala je i dalje prvi na listi sa 128.5 bodova, a odmah ga kao drugi na listi prati Ruiz, koju je zaradio ukupno 119.4 boda. Nova lica u najboljih deset na listi su: Cody Gakpo (četvrti sa 109.3 boda), William Saliba (97.2 boda) te Demiral (95.8 bodova). Gakpo je bio briljantan i nevjerojatno je što s golom i asistencijom nije bio među desetoricom najboljih u osmini finala.

Ukupno najbolji nakon pet kola Ukupno najbolji nakon pet kola (Foto: GOL.hr)

NAJVEĆI PODBAČAJ OSMINE FINALA: CRISTIANO RONALDO

Suze na licu jednog od najvećih svih vremena nakon promašenog kaznenog udarca obišle su svijet. Teško je gledati Cristiana Ronalda koji se muči s prihvaćanjem da se njegov kraj karijere bliži, iako je po prvi put izjavio kako je ovaj Euro zadnji koji će igrati u svom nogometnom životu. Promašio je penal, odnosno obranio mu ga je Oblak, i zamalo je postao tragičar svoje reprezentacije. No, spasio ga je Diogo Costa tako što je u raspucavanju zaustavio čak tri slovenska udarca.

Poprilično nestvarno zvuči podatak da Ronaldo još uvijek nije zabio pogotak na ovom Euru, a uvjerljivo je igrač s najviše upućenih udaraca. Isto tako, zaradio je nešto više od 40 kroz sva četiri kola, ukupno 41.2 boda. U osmini finala ukupno je imao 2.1 bod, a kolo prije 4.4 boda. Nažalost, kao njegov veliki obožavatelj moram priznati da je to porazna statistika.

No, Ronaldo je legenda nogometa, uvijek je zabijao kad je najteže i ne treba čuditi zabije li već u četvrtfinalu protiv Francuske.

Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo (Foto: GOL.hr)

MOJA MOMČAD: KAKO SAM PROŠAO U OSMINI FINALA I ČETIRI „JAHAČA“ FANTASYJA

I za mene je završilo četvrto kolo u fantasyju. Kad sve zbrojim i oduzmem, prošlo je tako tako. Nisam nezadovoljan, ali nisam ni prezadovoljan. I dalje se držim na visokim mjestima, a sljedeći cilj je uhvatiti top 150 u Hrvatskoj. Što se tiče četvrtog kola, završio sam 426., a što se tiče ukupnog poretka, sitno sam se strovalio, ali i dalje kotiram vrlo dobro, 237. sam od 3.120 fantasy igrača.

Kao i uvijek, nekoliko faktora utječu na bodovno stanje u fantasyju. Rekao bih da su četiri glavna faktora: sreća, trenerske vratolomije, izbor kapetana i rizik.

Kad kažem sreća, mislim na činjenicu da Austrija promaši sve svoje šanse, a igraču kojeg imam u momčadi, Christophu Baumgartneru, vratar turske Mert Gunok, u zadnjim sekundama obrani udarac glavom. To nije bila samo obrana, to je najbolja obrana čitavog turnira. Baumgartner bi pogotkom imao gotovo 30 bodova, a ovako je zaradio manje od 12 bodova.

Isto tako, od dvojice golmana na suprotnim stranama, slovenski Oblak i portugalski Costa, jedan obrani jedanaesterac tijekom produžetka i zaradi hrpu bodova, a drugi bude junak svoje reprezentacije, obrani tri penala, ali sva tri su bila u raspucavanju, ne ulaze u bodovni konto i donose desetak bodova manje od Oblaka. Ili recimo, gotovo svi Španjolci imaju 20 plus bodova nakon utakmice s Gruzijom, a jedino ja imam Alvara Moratu koji je sakupio mizerna tri do četiri boda.

Nadalje, trenerske vratolomije. Izbornik Njemačke je odlučio ostaviti standardnog Maximilana Mittelstadta na klupi, a izbornik Nizozemske na utakmici protiv Rumunjske krene pomalo ziheraški, ostavivši ponajboljeg beka Bundeslige u prošloj sezoni, Jeremieja Frimponga.

Što se tiče izbora kapetana, tu nisam previše griješio, ali, uvijek postoji „ali“. Da sam recimo stavio Gakpa za kapetana (o čemu sam aktivno razmišljao), imao bih desetak bodova više. No, neću se previše žaliti oko tog, i Musialinih „kapetanskih“ 63.50 je sasvim dovoljno.

I zadnje, rizik. Nije lako igrati fantasy, nikad ne znaš hoće li najbolji igrači svijeta odigrati dobru utakmicu ili dobar turnir. Sjetimo se samo moje momčadi iz prvog kola. S druge strane, pitanje je koliko je netko imao hrabrosti staviti, npr. Žana Karničnika u svoju fantasy ekipu tijekom Eura, iako je cjenovno bio vrlo dostupan.

Tko je bio spreman na takav svojevrstan rizik, gdje biste odbacili veliku većinu zvijezda koje imaju drugi fantasy igrači, i koji bi bili u ogromnoj prednosti nad vama. Evo i primjera, da recimo Kylian Mbappe zabije hattrick, a vaš, npr. Rey Manaj, ne zabije niti jedan pogotak. Doduše, riječ je o miksu sreće i rizika. Ali i „zakon“ velikih turnira nalaže da će netko iz sjene isplivati na površinu. Problem je što rijetko kad znamo tko je taj.

U svakom slučaju, Musiala i Gakpo su odradili svoje, kao i velika većina obrane. Odlični su bili Dani Carvajal, Costa i Marc Guehi. Donijeli su zajedno velikih 80 bodova. Isto tako, i Michel Aebischer se pokazao kao puni pogodak, ali ostatak veznjaka nije bio na razini, kao ni Mbappe u vrhu napada. Očito je da mu smeta maska na licu, ali i da nije isti igrač na Eurima i na Svjetskim prvenstvima. Promašio sam i s izbornikom, kako je Austrija primila dva pogotka i ispala, tako je i izbornik Ralf Rangnick donio samo 1.3 boda.

Moja momčad Moja momčad (Foto: GOL.hr)

Htio bih još samo najaviti i napomenuti neke stvari. Dolazi četvrtfinale i riječ je o posljednjem dijelu Eura u kojem ćemo, mi, fantasy igrači, imati nešto širi izbor igrača. Ostalo je barem osam momčadi u igri, a kad dođe polufinale i finale, onda će to biti momčad od puno igrača iz samo jedne do dvije reprezentacije. Isto tako, trebam još malo vremena da promislim i napravim transfere za četvrtfinale, odnosno peto kolo fantasyja. O svemu tome ću pisati u sljedećem dnevniku, a ovo je bila samo mala najava svega toga.

Ne zaboravite, i dalje igrajte naš Europski nogometni fantasy uz ponosnog sponzora McDonald's.

Goran Filipović Junak pobjede protiv Slovenaca o problemu hrvatske košarke: "Ne zamaram se time" divider

Ivica Zubac protiv Slovenije Zubac otkrio ključ pobjede protiv Dončićeve Slovenije: "To nas je natjeralo da isprobamo neke stvari" divider

Mario Hezonja i Luka Dončić Slovenci nakon teškog poraza: "Hrvati su nam održali lekciju. Dončić i društvo nisu im dorasli, kakvo razočaranje" divider
 


 




 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider