Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Rezime skupine B

Dnevnik jednog fantazista (12): Neprospavana hrvatska noć, "Olmić" spasio dan

Odigrane su i sve utakmice skupine B, osam minuta uništilo je snove.

Dani Olmo (Dnevnik jednog fantazista) (Foto: AFP/gol.hr)

Ovo je 12. po redu dnevnik koji pišem i prvi u kojem mi je bilo teško pronaći inspiraciju. Energetski i emocionalno iscrpljenom čovjeku nije lako nalaziti riječi, pogotovo kad znaš da će te pogodak Mattije Zaccagnija proganjati kao da je 2008. godina. Bodovi padaju u drugi plan, ali moram stisnuti zube i suočiti se sa stvarnošću.

Iza nas je drugi dan trećeg kola po skupinama, a to znači da smo kompletirali i skupinu B. Dvije utakmice odigrale su se u 21 sat. Španjolska je u šarenom sastavu minimalno pobijedila Albaniju, a mi smo ispustili pobjedu protiv Italije u 98. minuti i odigrali 1:1. Gdje je sudac Danny Makkelie pronašao osam minuta nadoknade, ostat će misterij koji neće razotkriti ni Sherlock Holmes, a ni Harry Hole.

TKO SU BILI FANTASY JUNACI SKUPINE B?

Osvrnemo li se samo na treće kolo skupine B , najbolji od svih, odnosno igrač s najviše bodova bio je branič Španjolske Dani Vivian, koji je skupio 31.1 bod. Nakon njega slijede, Ferran Torres s 26.6 bodova, naš Luka Modrić s 26.2 boda, španjolski vratar David Raya s 25.9 bodova te Alessandro Bastoni s 25.1 bodom. Što se tiče Albanije, gotovo nitko nije briljirao, a najviše je zaradio veznjak Leccea Ylber Ramadani, 16.7 bodova.

Ovo je drugi put u dva kola da imamo iste igrače u redovima Italije i Hrvatske s najviše bodova. Luka Modrić imao je u drugom kolu 25 bodova, a Bastoni u prvom kolu velikih 49.8 bodova. Isto tako, u sva tri kola imali smo različitog Španjolca na vrhu. U prvom kolu najviše je bodova donio Dani Carvajal, 47.4, u drugom Marc Cucurella, 31.7, a u trećem spomenuti Vivian, 31.1 bod. To je dokaz koliko je fantastična Furija u obrani, u svakom od tri kola najbolji su bili baš braniči.

Najviše bodova nakon nepotpunog trećeg kola Najviše bodova nakon nepotpunog trećeg kola (Foto: GOL.hr)

Nakon dvije završene skupine ukupni poredak reprezentativaca s najviše fantasy bodova je sljedeći:

1. JAMAL MUSIALA (96.7 bodova) – mladi Nijemac i dalje je nenadmašan na prvom mjestu i teško će ga itko preskočiti.

2. ALESSANDRO BASTONI (89 bodova) – malo stariji, ali i dalje relativno mladi Talijan, bodovno se poprilično približio Musiali, no ipak je ostao kratak za nekih sedam bodova.

3. NICOLO BARELLA (77.6 bodova) – još jedan Talijan na listi. Žila kucavica vezne linije Azzurra skupila je dosta manje bodova od prve dvojice, ali i to je bilo dovoljno za treće mjesto.

4. TONI KROOS (74 boda) – posljednji turnir u njegovoj karijeri zasad ide pravim tokom. Legendarni veznjak Reala iz Madrida nastavlja svoju fantastičnu formu i na Euru.

5. MICHEL AEBISCHER (73.2 boda) – strijelac prvog švicarskog gola na ovogodišnjem Euru zatvara listu petorice s najviše bodova nakon prva tri kola.

Najbolji ukupno nakon svih kola Najbolji ukupno nakon svih kola (Foto: GOL.hr)

Najbolji Hrvati nakon grupne faze

Poprilično je teško nakon utakmice s Italijom pisati o našim igračima s najviše bodova. Osjećam se razočarano, ali s druge strane shvaćam da nada umire posljednja i da još imamo minimalne šanse za prolazak u osminu finala. Također, shvaćam kako mi je ova generacija pružila toliko sreće i ponosa da se, zbog malo lošijeg turnira, nemam razloga ljutiti.

Dakle, listu prevodi kapetan Modrić (61.4 bod), a ostala četvorica s najviše bodova nakon grupne faze iz redova Hrvatske jesu: Josip Šutalo (58.8 bodova), Mateo Kovačić (54.5 bodova), Joško Gvardiol (43.2 boda) i Marcelo Brozović (41.1 bod).

Kad bismo vjerovali samo fantasy "puntima", onda možemo zaključiti kako još uvijek ima vatre u senatorima, Modriću, Kovačiću i Brozoviću. Vjerujem, da ćemo barem dvojicu i dalje gledati u reprezentativnom dresu.

Hrvatska Hrvatska (Foto: GOL.hr)

ŠPANJOLSKA – PRVI FAVORIT TURNIRA I JOŠ JEDNA RIZNICA BODOVA?

Koliko je Španjolska kvalitetna i snažna, govori činjenica da su promijenili sve igrače u prvih jedanaest protiv Albanije i uspjeli pobijediti. Imaju uigran sistem igre, ali puno okomitiji nego što je bio ranije. Kao što je Njemačka u grupnoj fazi bila riznica bodova, isto to postala je Španjolska. Koga god da stavite, odužit će vam se na najbolji mogući način.

Čak dvojica igrača nakon grupne faze imaju više od 60 bodova, a da uopće nisu odigrala zadnju utakmicu u grupi. To su Carvajal i hrvatski krvnik Fabian Ruiz. Nadalje, petorica igrača imaju između 50 i 60 bodova, to su Robin Le Normand (ušao u igru na početku drugog poluvremena protiv Albanije), Unai Simon (nije branio treću utakmicu), Lamine Yamal (16-godišnje čudo od djeteta ušlo je u 71. minuti protiv Albanije u igru, prije toga je vjerojatno morao pisati domaću zadaću), Aymerick Laporte (odigrao jednu i pol utakmicu u grupnoj fazi) i Marc Cucurella (odigrao dvije pune utakmice u skupini).

Jedina su reprezentacija, barem zasad, koja ima svih devet bodova i gotovo svaki od njihovih igrača bit će dobar i kvalitetan izbor u fantasyju u nokaut-fazi natjecanja. No to je tema za članak nakon što se odigraju sve utakmice trećeg kola po skupinama.

Španjolska Španjolska (Foto: GOL.hr)

NAJVEĆE IZNENAĐENJE SKUPINE B: FABIAN RUIZ?

Naravno da je riječ o odličnom veznjaku, ali nešto lošija forma u prošloj sezoni u dresu PSG-a nagnala je nogometne stručnjake na razmišljanje hoće li Ruiz biti u početnih jedanaest Španjolske na Euru. Pričalo se da je možda i najslabiji kotačić te vezne linije, da su i Rodri i Pedri puno kvalitetniji od njega, no Ruiz igra fantastičan turnir i jedan je od španjolskih igrača s najviše fantasy bodova uopće.

Španjolska osmica odigrala je dvije briljantne utakmice protiv Hrvatske i Italije. U susretu kontra nas upisao je asistenciju i pogodak. I to kakav gol, slalom kroz hrvatski kazneni prostor i neobranjivi udarac iza Dominika Livakovića. Protiv Italije je ostao bez učinka, ali je bio jedan od najbolje statistički ocijenjenih igrača. U trećem kolu izbornik ga je odlučio odmoriti, tako da je protiv Albanije cijeli susret proveo na klupi.

Iako je mali uzorak, samo dvije utakmice, Ruiz u prosjeku ima 38.90 bodova. U prvoj utakmici skupio je ogromnih 38.9 bodova, a u drugoj 27.3 boda. Tijekom turnira mu se podigla i cijena, njegove će vas usluge trenutačno koštati 18.30 kredita. Nije jeftin, ali nije ni preskup. Treba vidjeti protiv koga će Španjolska igrati u osmini pa onda dobro razmisliti kojeg igrača izabrati u prijelaznom roku nakon čitave grupne faze. U toj će utakmici Španjolska biti favorit, nebitno tko joj bude protivnik.

Fabian Ruiz Fabian Ruiz (Foto: GOL.hr)

MOJA MOMČAD

Da ponovimo gradivo, završene su sve utakmice skupine A i B. Pisao sam o tome tko mi je koliko bodova donio iz skupine A, a sad je vrijeme na one koji su donijeli bodove iz skupine B. Španjolac, ali u našim srcima Hrvat, Dani "Olmić" zaradio je 25 bodova. Inače, bio mi je i kapetan, ali sam kapetansku traku ipak prebacio na ruku Kyliana Mbappea. Smatram kako će, unatoč ozljedi i maski, zvjezdani Francuz zaigrati od prve minute. Osim Olma u postavi sam imao i našeg Joška Gvardiola, koji mi je donio 18.2 boda, što je sasvim solidan rezultat.

U trećem danu trećeg kola imam čak četvoricu igrača plus izbornik Danske na klupi. Nisam siguran hoće li Xavi Simons zaigrati od prve minute, ali on je ostao kao dio momčadi jer nisam mogao napraviti više od pet besplatnih transfera nakon drugog kola. U obrani su Joakim Maehle i Stefan Posch. Vjerujem da barem jedan od njih dvojice može ostaviti praznu postelju, kako u šalim zovem clean sheet.

Nakon prva dana u trećem kolu, imam 108.5 bodova, a ukupno 522.2 boda. Moglo je i bolje, ali nakon katastrofalnog prvog kola ovo je više nego prihvatljivo. Trenutačno sam 111. gledajući samo treće kolo, a 464. gledajući ukupan broj bodova. Vrlo dobar rezultat i smatram kako imam još dosta prostora za napredak u sljedećih nekoliko dana.

Moja momčad Moja momčad (Foto: GOL.hr)

USUSRET SKUPINAMA C i D

Pred nama je prvi od dva dana trećeg kola u kojem će se odigrati utakmice dviju skupina u jednom danu. Od 18 sati snage će odmjeriti Francuska i Poljska te Austrija i Nizozemska, a od 21 sat igrat će Srbija protiv Danske i Engleska protiv Slovenije. Naše oči bit će posebno uprte u utakmice naših susjeda jer o njima ovise i minimalne šanse za prolazak Hrvatske u osminu finala.

Ususret tim utakmicama izdvojio sam petoricu igrača koji bi mogli donijeti velik broj bodova.

1. KYLIAN MBAPPE (Francuska – 27.6 kredita)

Pisao sam o njemu ranije, Mbappe bi trebao krenuti od prve minute i kako stvari stoje, protiv slabašne Poljske mogao bi upisati prvi pogodak u svojoj karijeri na europskim prvenstvima. Podatak koji zvuči čudno, ali je istinit.

2. NATHAN AKE (Nizozemska – 10.9 kredita)

Branič Manchestera Cityja vrlo je opasan na lijevoj strani nizozemske obrane. Utakmica protiv Austrije trebala bi biti tvrda s malo golova, a baš se zato Ake nameće kao dobar izbor u ovome susretu.

3. JUDE BELLINGHAM (Engleska – 22.7 kredita)

U prvoj utakmici bio je najbolji u dresu Engleske, a u drugoj kao da nije ni igrao. Protiv Slovenije ga očekujem u odličnom izdanju jer će se momčad Garetha Southgatea morati trgnuti.

4. JOAKIM MAEHLE (Danska – 8 kredita)

Vjerujem da će ga izbornik Kasper Hjulmand staviti u momčad od prve minute. Maehle će kao wingback biti poprilično opasan prema naprijed, pogotovo znajući koliko prostora obrana Srbije ostavlja svojim protivnicima.

5. BENJAMIN ŠEŠKO (Slovenija – 16.8 kredita)

Ako netko može raditi probleme engleskoj obrani, to je svakako wonderkid Šeško. Napadač Leipziga nevjerojatno je snažan i brz, a jedan od njegovih razornih udaraca mogao bi završiti u mreži Jordana Pickforda.

Čitali ste još jedan dnevnik o najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu. Fantasyju, logično. Ne zaboravite napraviti zamjene i, ono najvažnije, igrajte i dalje Europski nogometni fantasy uz ponosnog sponzora McDonald's.

Hrvatski navijači nakon utakmice Čak 35 tisuća glasova u našoj anketi, većina se ne može pomiriti s jednom stvari divider

Hrvatski navijači nakon utakmice Tri nogometne velesile sinoć su proslavile hrvatsku tragediju divider

Hrvatski nogometaši nakon utakmice VIDEO Ovako je srpski komentator proživio gol Hrvatske pa Italije: Razlika je itekako primjetna divider
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider