Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Dinamu utrapili igrača i pojačali se, Rijeka može slaviti, Hajduk sam sebi najveći problem

Hrvatski klubovi dobili su prolazne suparnike i imaju sasvim solidne šanse za plasman u Ligu prvaka ili Europsku ligu...

Dinamo - Hajduk (Photo: Igor Kralj/PIXSELL)

Dinamo je u play-offu za Ligu prvaka izvukao po statusu najtežeg mogućeg suparnika, švicarskog prvaka Young Boys, dok su Rijeka i Hajduk imali dosta dobar ždrijeb u play-offu za Europsku ligu.

Podrazumijeva se da hrvatske perjanice prvo moraju proći suparnike u trećem pretkolu, što neće biti nimalo lak zadatak, posebice za Dinamo i Hajduk, koji igraju protiv Astane i Steaue, dok Rijeka ipak ima dosta lakšeg suparnika, norveški Sarpsborg.

Young Boys prošle je sezone skinuo s trona Basel, dugogodišnjeg vladara švicarske lige i dosta bitnog čimbenika u europskim kupovima, tako da se već iz tog podatka može zaključiti kako se radi o vrlo dobroj momčadi. Da budemo malo sarkastični, prošlog ljeta pojačali su se samo time što su Zagrepčanima utrapili Jana Lecjaksa, češkog beka koji se nije proslavio na Maksimiru, najblaže rečeno.

Dinamo opet može na Hapoel

Ako Dinamo ispadne od Astane, nastavlja natjecanje u kvalifikacijama za Europsku ligu i ide na pobjednika para Hapoel Beer-Sheva – APOEL. U tom slučaju Dinamo bi opet mogao igrati protiv izraelskog prvaka kojeg je izbacio u 2. pretkolu Lige prvaka.

U prijašnjim formatima nije bilo moguće igrati s istim klubom dvaput u kvalifikacijama za Ligu prvaka i Europsku ligu, dakle u razmaku od nekoliko tjedana, a promjenom formata natjecanja, to je sada, eto, moguće. Prilično čudno rješenje UEFA-e, zar ne?

Ako prođe Sarpsborg, Rijeku čeka okršaj s boljim iz para Pjunik – Maccabi Tel-Aviv. Čini se dosta dobar ždrijeb za Riječane. Radi se o najtrofejnijim klubovima Armenije i Izraela koji su posljednjih godina popustili i predali lidersku poziciju novim izazivačima, Alaškertu i Hapoel Beer Shevi.

Pjunik je prošao makedonski Vardar i kazahstanski Tobol, dok je Maccabi izbacio Ferencvaroš i Radnički iz Niša. Maccabi se čini kao daleko opasniji suparnik, ali vidjeli smo kako izgleda Hapoel, pa teško da je Maccabi puno bolji.

Rijeka favorit za plasman u Europsku ligu

Ako prođe bivšeg prvaka Europe, Hajduk ide na pobjednika iz susreta Slovan Bratislava – Rapid Wien. S obzirom na to koga je sve Hajduk mogao izvući, čini se vrlo dobrim ždrijebom. Baš kao Hajduk i Steaua, i Slovan i Rapid najveće dane slave proživjeli su u davnoj prošlosti.

Danas nisu ni sjena klubova koji su nekoć igrali u završnicama europskih kupova. Slovan je u prva dva pretkola izbacio moldavski Milsami Orhei i malteški Balzan, dok je Rapid bio slobodan i izravno se uključio u treće pretkolo. Slovan je dobro krenuo u prvenstvo, upisao je tri pobjede u prva tri kola, dok je Rapid u austrijsko prvenstvo startao s pobjedom i remijem.

Rapidova momčad na Transfermarktu vrijedi 30 milijuna eura, triput je vrjednija od Slovana, pa bi se po tome moglo zaključiti da su Austrijanci favoriti, ali takve procjene znaju biti jako varljive. Najbolje je to osjetila varšavska Legija koja je popila gorku pilulu u sudaru s prvakom Slovačke, Spartakom iz Trnave.

Hajduk sam sebi najveći problem

Onako od oka rečeno, čini se da je to najbolji ždrijeb za Hajduk u posljednjih nekoliko godina. Steaua, Rapid i Slovan nisu neki bauk, no problem je što Hajduk izgleda dosta loše, možda i najlošije u posljednjih šest-sedam godina.

Zaključak je da Dinamo i Rijeka imaju dobre šanse plasirati se u glavna natjecanja. Ako ne prođe u Ligu prvaka, što će biti teško, ali ne i nemoguće, Dinamo ima sasvim prohodan put do Europske lige. Isto vrijedi i za Rijeku.

Hajduk također nema preteške protivnike, ali kako smo već rekli, problem je što Bijeli zasad ne izgledaju dobro i kako igraju, čini se da su im šanse manje nego Dinamu i Rijeci. Hajduk je sam sebi najveći problem, da je na razini prošle ili pretprošle sezone, Europska liga bila bi na obzoru. Ovako, nema baš mjesta prevelikom optimizmu. No, tek je početak sezone, sve se da izokrenuti u nekoliko dana, tako da treba pričekati s konačnim procjenama.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider