Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Dinamova igra gubi smisao: Krznar previše luta i troši se u kombinacijama, a poznata imena već turiraju oko Maksimira

Činjenica je da Krznar previše luta, nikako da ustali sustav i pozicije. Stalno nešto novo, kao da u svakoj utakmici želi ispasti najkreativniji trener svijeta.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Damir Krznar malo se previše gubi u silnim kombinacijama, sad se to već može reći. West Ham je samo kap na već dobrano punu čašu.

Postoje objektivne okolnosti zbog kojih je to tako – odlazak nekih bitnih igrača, loše kupovine, sufliranja i nametanja sa strane, što je opet njegov problem jer to dopušta, ali činjenica je da Krznar previše luta, nikako da ustali sustav i pozicije.

Stalno nešto novo, kao da u svakoj utakmici želi ispasti najkreativniji trener svijeta. U tim lutanjima često se nepotrebno rasipa energija, pa ne čudi što su Modri nekako mlakiji i mekaniji nego prošle sezone, iako su pravi razlozi dublji i širi, prostiru se tamo negdje do Međugorja.

Krznar ima znanje, zna nogomet, taktički je potkovan, to nije dvojbeno, moguće je da će biti odličan trener, ali sve je očitije da mu jako nedostaje to što nema samostalnog iskustva. Barem za takav klub kao što je Dinamo. Izgleda da još nije naučio biti odlučniji i postojaniji. Da biste izdržali sve pritiske u Dinamu, morate imati nesalomljivu kralježnicu. No nije samo u tome problem, i čisto stručne odluke sve su problematičnije.

Krznar sve više gubi na dosljednosti

Nogomet je obično najbolji kada se igra najjednostavnije, kada se ne izmišlja topla voda i ne traži kruha preko pogače. Ne moraju svaki put taktička rješenja biti genijalna, silno iznenađujuća za protivničkog trenera, kao što je to bilo za Mourinha protiv Tottenhama.

gol expired Imaju Messija, Neymara i Mbappea, ali PSG-u treba još jedno pojačanje? divider

Ponekad je bolje kada se sastav zna danima unaprijed, kada i ptice na grani znaju tko će istrčati. Nisu li Vatreni i 1998. i 2018. najbolji bili kada se sve znalo i kada se nije previše pametovalo?

Da, znam da s Dinamom nije tako jednostavno, da nema takvu kvalitetu, ali neke postavke već bi trebale biti jasne. Međutim, Krznar svakim danom sve više gubi na dosljednosti i principijelnosti. Čak su mu i izjave sve nelogičnije, kao ona o izvlačenju Theophilea. Kao, nije zbog loše igre. A zbog čega je onda?

Ima puno većih problema. Primjerice, može li itko decidirano reći što svaki igrač ponaosob u Dinamu igra, na kojoj poziciji? Neke igrače otpiše, pa ih iznenada vrati. Čas im pronađe nova mjesta, čas ih vraća na stara. Previše je neodlučan.

Previše dilema

Ima previše dilema, posebice uoči jačih utakmica. Samo su djelomičan razlog ozljede i izostanci. Eto, uoči West Hama rekao je da ima slatke brige, no pitanje je koliko je škrabao po papiru i kada je odlučio tko će držati koju poziciju i što će mu tko igrati?

Na čemu se temelji Dinamova igra ove sezone? Izgleda da to ne zna ni sam Krznar. A kako će znati kada ne zna ni što mu točno igra glavni igrač Bruno Petković!?

gol expired VIDEO Htio je tući klinca na ulici, nije znao da je to svjetski prvak pa pobrao batine divider

Osobno sam mišljenja da Petković vrlo teško može na vrhunskim razinama egzistirati na mjestu klasične desetke, koliko god da mu se sviđala. Mislim da nema potrebnu hitrinu i okretnost za tu ulogu. S nedovoljnim radijusom kretanja i trkačkim fondom teško je biti uspješan na toj poziciji. Nedostaje mu još podosta toga; bolja duga lopta, bolji udarac, povratna trka…

Zbog fizičkih i tehničkih karakteristika, visine i relativne robusnosti, koja bi mogla biti puno veća da malo poradi na ojačavanju muskulature, odlične "stajne" tehnike i mogućnosti kvalitetnog čuvanja lopte, pa do vrlo dobre igre glavom, njemu potencijalno znatno više odgovara uloga isturenog napadača, bez obzira na to što je poznato da on to ne voli igrati.

Što na kraju Petković igra?

Na tom mjestu Dinamo, a i svaka druga momčad u kojoj bi igrao, može najviše dobiti od njega. Što je podjednako važno, može istrpjeti njegov limitirani fond trke i jednosmjerne igre.

Mislim da Petković na mjestu centarfora ima neiskorišten potencijal. Da bi ga iskoristio i postao bolji igrač, mora mijenjati navike, više raditi kako bi bio opasniji i ubojitiji. Bez toga njegova igra nema smisla. Petkoviću se uloga centarfora baš i ne sviđa, no tko ga pita što on voli ili ne voli, trener je tu da mu odredi što će i gdje igrati.

gol expired Kardinalne pogreške nisu jedini Dinamov problem: Modri ne igraju dobro, a Petković se previše odbija i treba još mišića za velike momke divider

Možda nisam u pravu, možda je Petković bogomdana desetka, fantazist kakvog svijet nije vidio, ali ako je već tako, ako se Krznar već odlučio dati mu tu ulogu, čemu onda promjena u "pet do 12"? Zašto je došlo do promjene plana već protiv West Hama?

Izgleda da se trener predomislio jer ni sam ne vjeruje da je ovaj u stanju to igrati u zahtjevnijim utakmicama. Može u HNL-u, tu može i na vrata, kao nedavno Mierez u Kupu. Neće se previše osjetiti protiv većine suparnika iz domaće lige, Dinamo će opet pobijediti. Naravno da karikiram, ali poanta je jasna.

Poznata imena turiraju oko Maksimira

U razgovorima s navijačima možete osjetiti da ih Krznarova neodlučnost i stalne promjene polako iritiraju. To je za njega manji problem, a veći je taj što ga takav pristup lako može stajati klupe.

Čini se da Dinamovim šefovima zasad Krznar odgovara jer održava raspored snaga i moći u ravnoteži. Načelna podrška je još tu, no Krznar je sigurno svjestan da se to lako može promijeniti. Taj film gledali smo milijun puta.

Dovoljan je jedan nezgodan poraz ili remi u HNL-u, recimo u sljedećem kolu. Neka poznata imena viđena su kako turiraju oko Maksimira. Njuše priliku, inače ih ne bi bilo u blizini.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider