Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
TKO IH ČEKA?

Dinamov put do proljeća: Povratak na mjesto sreće, ovogodišnji poznanici i veliki autsajder

Viktoria Plzen, Astana i Ballkani stajat će Dinamu na putu do europskog proljeća.

Trofej Konferencijske lige (Foto: Afp)

Zagrebački Dinamo ove će sezone nastupati u Konferencijskoj ligi, gdje je u ždrijebu imao status nositelja.

Tim putem kao protivnike su izvukli češku Viktoriju Plzen, dobro poznatu kazahstansku Astanu te kosovski Ballkani FC.

U nastavku teksta saznajte nešto više o Dinamovim preprekama prema europskom proljeću.

Viktoria Plzen (Češka)

Vrijednost prema Transfermarktu: 29.23 milijuna eura

Prošlosezonski ligaški plasman: 3. mjesto

Do grupne faze eliminirali: FC Drita (Kosovo), Gzira (Malta), Tobol (Kazahstan).

Dosad najveći europski rezultat: Tri puta osmina finala Europske lige

Zlatno vrijeme ovog kluba dogodilo se ne tako davno, odnosno između 2011. i 2018. godine, kad su osvojili pet naslova prvaka Češke. Ipak, posljednjih pet sezona tron su morali prepustiti drugima.

Europski rezultati ipak su im donijeli koeficijent kojim su zadržali status nositelja kroz cijele kvalifikacije za Konferencijsku ligu te nisu imali težak put. Na papiru možda i najlakši od svih klubova koji su odmah iz ovog natjecanja krenuli.

Dinamo ovaj klub pamti po lijepom. U sezoni 2018./19., onoj u kojoj je Dinamo prvi put od osamostaljenja dočekao europsko proljeće, upravo su im oni tamo bili prvi protivnici. U Plzenu su Česi slavili rezultatom 2:1, no taj rezultat Dinamo je iskoristio u uzvratu te slavio 3:0 i otišao prema susretu s Benficom.

Zanimljivo, najvrjedniji igrač im je vratar Jindrich Stanek, kojeg Transfermarkt procjenjuje na 3.5 milijuna eura, a ukupno na rosteru imaju 11 igrača milijunske vrijednosti.

Astana (Kazahstan)

Vrijednost prema Transfermarktu: 14.18 milijuna eura

Prošlosezonski ligaški plasman: Prvak

Do grupne faze eliminirali: Dinamo Tbilisi (Gruzija), FK Partizani (Albanija). Ispali od Dinama (Liga prvaka) i Ludogoreca (Europska liga)

Dosad najveći europski rezultat: Skupina Lige prvaka 2015./16.

Dinamov jako dobar ovoljetni poznanik i momčad koji su Plavi relativno lako eliminirali u prvom ovosezonskom europskom ispitu. 

U Zagrebu je bilo 4:0, a u Nur Sultanu 2:0, čime je potvrđeno kako je hrvatski prvak puno kvalitetnija momčad i to bi trebalo puno značiti pred nova dva susreta.

Astana je uvjerljivo poražen i od Ludogoreca, što je samo znak da je kazahstanski ligaški nogomet u padu i da će se teško u dogledno vrijeme ponoviti sezona u kojoj su se našli čak u Ligi prvaka.

Ballkani FC (Kosovo)

Vrijednost prema Transfermarktu: 5.48 milijuna eura

Prošlosezonski ligaški plasman: Prvak

Do grupne faze eliminirali: Larne FC (Sj. Irska), Lincoln FC (Gibraltar), BATE Borisov (Bjelorusija). Ispali od Ludogoreca (Liga prvaka).

Dosad najveći europski rezultat: Skupina Konferencijske lige prošle sezone

Iako su na papiru veliki autsajder, Kosovarima se mora čestitati na tome što su drugu sezonu u nizu osigurali europsku grupnu jesen.

Prošle sezone našli su se u grupi sa Sivassporom, Clujem i praškom Slavijom te su upisali četiri boda. Uzeli su bod protiv Cluja te slavili na gostovanju u Turskoj rezultatom 3:4. Bilo je to u prva tri kola, nakon čega su iduća tri susreta izgubili i ostali posljednji u skupini. No, sve susrete izgubili su sa samo jednim pogotkom razlike, dakle upozorenje postoji.

Ballkani se pokazao kao momčad koja se voli nadigravati, a upozorenje je i pobjeda 2:0 u prvom susretu protiv Ludogoreca, prije nego su u Bugarskoj nastradali 4:0.

Sve u svemu, treba biti oprezan, iako je za ovu momčad, kao i prošle sezone, svaki bod zlata vrijedan.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider