Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ozbiljan pristup

Dinamo u punom sastavu protiv Astane: Bišćan je izvukao pouku, neće ponoviti Zajčevu havariju

Dinamo od 16 sati gostuje u Astani u uzvratnoj utakmici 2. pretkola Lige prvaka.

Dinamova momčad (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)

Dinamo gostuje u Astani u sjeni maksimirskih transfernih spekulacija, ulaznih i izlaznih. Nakon visoke pobjede u Zagrebu od 4:0, prolaz hrvatskog prvaka u 3. pretkolo Lige prvaka nije upitan. Štoviše, uzvrat će najvjerojatnije biti samo formalnost.

Slavlje igrača Dinama Dinamo uspješno apsolvirao gostovanje u Astani i plasirao se u treće pretkolo Lige prvaka divider

Teško je zamisliti da igrački skromna momčad Astana može dovesti Modre u neke opake nevolje. Teren s umjetnom travom nije baš toliki bauk, Dinamovi igrači nisu bez iskustva s takvim podlogama, a ni s vremenskom razlikom. Utakmica se igra u terminu kasnijeg ručka (16 sati), ali ni to nije neka posebna prepreka.

Dinamo u punom sastavu protiv Astane

Ako prođe Astanu, a to je više nego izgledno, Dinamo će osigurati najmanje plasman u Konferencijsku ligu. Dakle, jesen u Europi nadohvat je ruke. Da bi osigurali najmanje Europsku ligu, Modri moraju proći atenski AEK u 3. pretkolu, a onda bi u doigravanju imali šansu izboriti skupinu Lige prvaka, što je glavni i sasvim dostižan cilj hrvatskog prvaka. Ako prođe AEK, Dinamo će biti nositelj i u doigravanju tako da se može nadati povoljnom ždrijebu.

Ousmane Dembele Xavi i igrači Barce teško razočarani: "Ovdje smo mu dali sve, ostaje gorak okus" divider

Prema medijskim najavama, Igor Bišćan neće kalkulirati i izvest će udarnu postavu u Astani. Bišćan, dakle, neće napraviti pogrešku koju je napravio Velimir Zajec 2010. uoči uzvratnog ogleda s Koperom, kada je teško podcijenio Slovence i zamalo mu se to obilo o glavu.

Zajec nije ni putovao na uzvrat, otišao je gledati u Tiranu sljedećeg suparnika, na kraju je to ispao kobni Šerif, a momčad je ostavio pomoćnicima. Sreten Ćuk vodio je momčad s klupe, a Bišćan je dobio crveni karton u trenutku kada je Modrima gorjelo pod petama.

Zajčeva havarija u Sloveniji

Modri su se tada za dlaku izvukli, izgubili su 3:0 i na jedvite jade sačuvali prednost od 5:1 iz prve utakmice. Da su primili još jedan gol, postali bi prva momčad koja je ispala iz kvalifikacija za Ligu prvaka nakon što je u prvoj utakmici pobijedila s najmanje četiri razlike. To do dandanas nitko nije prokockao, pa neće ni Dinamo u Astani jer je očito da utakmici pristupa vrlo ozbiljno.

Dominik Livaković i Josip Šutalo Dinamovi transferi: Kad odlazi Livaković, kamo će Šutalo i stiže li mladi Hrvat iz Bayerna? divider

Bišćan je očito izvukao pouku, na vlastitoj koži najbolje se uči. Podcjenjivački pristup lako može završiti katastrofom s kim god da se igra. Bišćan je to kao igrač najbolje uvidio protiv Kopera i otada vjerojatno puše i na hladno.

Može se povući još jedna paralela s tom utakmicom. I tada su oko maksimirskog kluba lebdjele sjene transfera. Istina, postoji i ključna razlika. Nekoliko dana prije utakmice ključni igrač, Mario Mandžukić, potpisao je za Wolfsburg, dok su Josip Šutalo, Dominik Livaković i Luka Ivanušec još uvijek na čekanju i svakog časa mogli bi napustiti Dinamo.

Bišćan izvukao pouke

Parajuća neizvjesnost može biti otegnuta okolnost za igrače koji čekaju transfere i osiguranje životne egzistencije. Postoji opasnost da im misli odlutaju, ali sva trojica zasad pokazuju da su usredotočeni na igru i da na tom planu ne bi trebalo biti većih problema.

Hod po ivici noža protiv Kopera nije bio koban za Zajeca, ali generirao je lošu atmosferu pred okršaj sa Šerifom u sljedećem kolu. Dinamo je naposljetku ispao od moldavskog prvaka, a Zajec je morao otići i na njegovo mjesto stigao je Vahid Halilhodžić.

Želim reći da je važno da se i u Astani poluči pozitivan rezultat jer bi i minimalan poraz mogao loše utjecati na ozračje u momčadi i cijelom maksimirskom klubu, koji je ionako obavijen nervozom i neizvjesnosti zbog upravljačkih problema.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider