Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Salijeću ga agenti

Hit HNL-a na meti Dinama i poznatog bundesligaša: Modri ozbiljno zagrizli za mladu zvijezdu Rijeke

Mladi stoper Rijeke Niko Galešić na meti je Dinama i još nekih njemačkih klubova…

Marko Livaja, Rokas Pukštas i Niko Galešić (Foto: Vojko Basic / CROPIX/Cropix)

Na Maksimiru i Rujevici možemo očekivati jako vruće transferno ljeto. Posude su već pripremljene, samo ih treba spojiti. Dinamo traži pojačanja za napad na Ligu prvaka, a čini se da će ih barem djelomično naći u Rijeci.

NK Čulinec Hrvatski Ipswich s istoka Zagreba: Prava škvadra u dvije sezone došla od trećeligaša do premierligaša divider

Nogometnim kuloarima već duže vrijeme kruži informacija da je Marko Pjaca na putu u Maksimir, štoviše da je to praktički već riješena stvar. Iskustvo nas uči da ništa nije gotovo dok nije gotovo, odnosno dok nije stavljen potpis na ugovor, no čini se da je Pjacin povratak u Dinamo sasvim izvjestan i bilo bi iznenađenje da se ne ostvari.

Kako saznajem, na meti Zagrepčana još su dvije riječke vedete, čak i tri ako se uzme u obzir da je zimus bilo opipavanja terena oko spremnosti Rijeke da proda Franju Ivanovića, koji je bljesnuo u jesenskom dijelu sezone i postao jedna od glavnih tema HNL-a. Uzgred rečeno, Dinamo nije bio jedini zainteresiran, neki talijanski klubovi također su pokazali zanimanje.

Na meti Dinama sada su tri igrača Rijeke, Ivanović na radaru

Kako je u međuvremenu mladi napadač spletom okolnosti ispao iz udarne momčadi Rijeke, pa je tako izašao i iz fokusa izbornika Zlatka Dalića, a i Dragana Skočića, ta je priča zasad stavljena po strani, ali nije nemoguće da se ponovno otvori. Ljeto je dugačko i sve su opcije otvorene.

Trenutačno Modri najaktivnije traže pojačanja na stoperskim pozicijama, a u fokusu su riječki središnji braniči Niko Galešić (23) i Stjepan Radeljić (26). Ima li Dinamo financijskih mogućnosti dovesti svu trojicu Rijekinih igrača odjednom? Jako teško. Izglednije je da dovede dvojicu. Kako se spekulira, Pjaca ima fiksnu izlaznu klauzulu.

Marco Pašalić i Ivanušec Vatreni dali mladom suigraču zanimljiv nadimak: ''Puca od samopouzdanja, zato ga tako zovemo'' divider

Navodno ne prelazi dva milijuna eura, a to je letvica koju Dinamo može dokučiti bez većih problema. S Galešićem i Radeljićem situacija je kompliciranija. Rijeka se tu može puno slobodnije pogađati i licitirati. Logično je zaključiti da je Galešić zanimljiviji Modrima. Logika je jednostavna: osim što je postao mlada zvijezda Rijeke i igrački hit HNL-a, Galešić je mlađi tri godine i kao takav je perspektivniji za daljnje poslovne odluke, odnosno prodaje.

Dinamo ozbiljno zagrizao za Niku Galešića

U Maksimiru su već najavili da odlučnije idu u smjeru pomlađivanja momčadi i traženju igrača koji se mogu dodatno afirmirati i napredovati u Dinamu, a naposljetku i bogato unovčiti lukrativnom prodajom u inozemstvo. Galešić je iznimno potentan igrač koji ima još podosta prostora za napredak. Radi se o modernom stoperu koji ima zavidnu tehniku. U stanju je iznijeti i precizno predati loptu te aktivno sudjelovati u kreiranju igre. Može se reći da može biti svojevrsni plejmejker iz zadnje linije.

S njim u postavi momčad Rijeke izgledala je puno opasnije prema naprijed. Kada je on na travnjaku, igra je tečnija i konkretnija. Dojam je da je to Riječanima nedostajalo u odlučnim utakmicama završnice sezone kada Galešić dosta iznenađujuće nije bio u početnoj postavi. Pokazao je da ima odličan udarac, da je snalažljiv pred vratima suparnika, postigao je četiri-pet vrlo bitnih golova ove sezone. Taktički je vrlo obrazovan, možda nije jako hitar, ali pametan je, ima visinu, jako dobro čita igru i zna se postaviti. Sigurno još može popraviti duel-igru, tu ima najviše mjesta za napredak.

Veliki potencijal

Uglavnom, vrlo je potentan i perspektivan igrač, tako da ne čudi što su Dinamovi stručnjaci procijenili da je pravi materijal za prvaka Hrvatske. Dinamo tradicionalno gaji ofenzivnu igru i nasušno mu treba baš takav stoper. Riječ je o središnjem braniču koji zna igrati i kreirati, pa je procjena je da bi se odlično uklopio u Dinamov stil igre.

Do mene su došle informacije da je Dinamo vrlo ozbiljno zagrizao za Galešića i da već postoje jasni obrisi potencijalnog transfera. Koliko je Galešić zanimljiv na tržištu, govori i informacija da ga salijeću nogometni agenti sa svih strana. Galešić nema službenog menadžera, a kako je imao doista odličnu sezonu i profilirao se u možda i najpotentnijeg središnjeg braniča HNL-a, ne čudi što je postao meta znanih i neznanih menadžera koji se vrte oko najboljih hrvatskih klubova.

Čudi jedino to što ga nisu prije prepoznali. Primjerice, kada je tek došao u Rijeku ili kada je poslan na posudbu u Hrvatski dragovoljac. U tim trenucima probitačan agent bio mu je puno potrebniji nego sada. Možda bi prije i lakše došao do šanse da iskaže svoj talent i izbori svoje mjesto pod suncem.

Brojni agenti u niskom startu

Kako god, Galešić još uvijek nije stavio potpis na ničiji menadžerski ugovor, a čini se da i nema namjeru. Sada kada je stvorio ime, njemu i njegovoj obitelji ipak je puno lakše pregovarati. Iz pouzdanih izvora saznajem da ima nekoliko ponuda. Osim Dinama u ozbiljnoj je igri i Leipzig, odnosno njegov sestrinski klub Salzburg. U igri su još neki njemački klubovi.

Galešić je odrastao u Njemačkoj, a njegov otac Anto bavio se nogometom i u mlađim danima radio je u omladinskoj školi berlinske Herthe. U međuvremenu je napravio ozbiljnu poduzetničku karijeru u Berlinu i ima dobre veze u njemačkom, napose berlinskom nogometnom ozemlju. U prijevodu, Galešić dolazi iz financijski situirane obitelji koja ne trči za novcem. Naravno da je novac bitan, ali u ovom slučaju neće odigrati primarnu ulogu. Lako je zaključiti da će Galešić zajedno sa svojom obitelji izabrati klub u kojem će vidjeti najbolju mogućnost za daljnji napredak i razvoj.

Dinamo se čini kao prirodna stepenica za 23-godišnjeg stopera, najbolja odskočna daska i za ulazak u reprezentaciju. Može se reći da je već sada u ozbiljnom krugu defenzivnih igrača koji bi u bliskoj budućnosti mogli dobiti poziv izbornika Dalića, a ako prijeđe u Dinamo, to će biti još izglednije. Dinamo izgleda kao favorit u utrci za Galešićem, no još uvijek ništa nije dogovoreno i treba pričekati rasplet situacije. Igračevi osobni uvjeti nisu problem, pitanje je koliko će Rijeka tražiti i hoće li Modri to moći platiti.

Labrović prema Augsburgu, Mitrović prema Kini?

O kojim se gabaritima radi, možda najbolje može reći navodna Augsburgova ponuda za Rijekina reprezentativnog vratara Nediljka Labrovića. Priča se da je izvjesni menadžer došao na Rujevicu s obećanjem da će donijeti ponudu od 2,5 milijuna eura te da je Damir Mišković spremno podigao rampu. Štoviše, dojam je da bi Mišković za taj iznos odnio vratara Rijeka na leđima do bavarskog grada.

E, sad, koliko će Mišković točno tražiti za Galešića i kakvu će ulogu odigrati priča o možebitnoj prodaji Rijeke, to je jako teško prognozirati. I dalje se roje spekulacije oko te teme. Jedini izvori tvrde da je praktički sve gotovo i da je samo pitanje u kakvoj će ulozi Mišković ostati u Rijeci, predsjedničkoj ili nekoj drugoj, a drugi da priča jest ozbiljna, no da nije riješena i da tu treba još dosta toga dogovoriti kako bi se moglo reći da je pred realizacijom. Mišković je već najavio da Željko Sopić ostaje trener Rijeke, tako da je barem to skinuto s dnevnog reda. Osim ako Mišković nije bio posve iskren ili se nešto bitno ne promijeni.

Kakva će momčad Sopića dočekati na početku priprema i kakva će biti po završetku, to su pitanja na koje odgovor teško da ima itko u Rijeci. Da će biti prometno, govori i informacija da je Matej Mitrović na izlaznim vratima Rujevice. U nekim menadžerskim krugovima spominje se Kina kao opcija, no još je rano za konačne zaključke.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider