Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
MOTIVACIJA ZA SVE

Hrvatski Ipswich s istoka Zagreba: Prava škvadra u dvije sezone došla od trećeligaša do premierligaša

Donosimo vam vrlo zanimljivu i inspirativnu priču o veteranskoj momčadi NK Čulinec, koja je u samo par godina ispisala impresivne stranice.

NK Čulinec (Foto: NK Čulinec)

Nogomet je strast koja većinu involviranih u njemu drži kroz cijeli život. Posebno one koji ga praktično od malena igraju i kojima je teško zapravo napustiti ga.

Upravo zbog toga sjajna je stvar što u Hrvatskoj, a posebno u Zagrebu, postoji itekako dobro organizirano veteranskog natjecanje, koje zapravo samo po sebi donosi više od nogometa. 

Ako može Ipswich, zašto ne bi mogli i oni?

A što to, najbolje ćemo otkriti kroz priču o klubu koji ove sezone može ponijeti naziv hrvatskog Ipswicha, budući da su u dvije sezone upisali dvije promocije u viši rang te će iduće sezone igrati u Premier ligi.

Radi se o najvišem natjecanju Zagrebačkog nogometnog saveza, natjecanju na čijim terenima možemo gledati poznata imena, ali i sve više osvajača medalje sa Svjetskog nogometnog prvenstva.

U pitanju je NK Čulinec, klub sa samog istoka Zagreba, čiji se simpatični teren sakrio usred naselja, omeđem gustom šumom i obiteljskim kućama. U startu odmah vidite da se tu radi o nečemu poprilično vezanom uz lokalnu zajednicu.

Klub je to koji je uostalom već u medijima završio pretprošle sezone, kad su u sjajnoj maniri Liverpoolu ponudili svoje stopere, dok je među Redsima bila velika kriza u zadnjem redu.

  Status NK Čulinca Objava NK Čulinec (Foto: Facebook)

Upravo na temelju takvog pozitivnog duha nastala je i veteranska momčad Čulinca, kao netko tko može biti savršen primjer drugima i kao što ovaj tekst može biti motivacija svim našim 35+ čitateljima, kojima nedostaje trčanje za loptom, da se jave najbližem klubu koji u svojim redovima ima veteransku sekciju.

Osnovani prije pet godina, prije svega radi druženja

NK Čulinec tako je svoju veteransku momčad osnovao 2019. godine, a u početku nisu imali ambicije tako se rezultatski istaknuti ispred ostalih.

"Kod osnivanja kluba ambicije nisu bile tako brzo doći u najviši rang.  Cilj je bio okupiti dobru škvadru i odigrati prvu sezonu u 2.B ligi pa kud nas to dovede. Prve dvije sezone smo se držali sredine tablice, da bi onda dva puta osvojili 2.B ligu i sad smo odmah osvojili 1.B. Ali, cilj je druženje u trećem poluvremenu što redovito održavamo", rekao nam je čovjek koji ih je okupio, trener Edo Amidović.

Veterani NK Čulinec 2021/22 Veterani NK Čulinec 2021/22 (Foto: NK Čulinec)

Posebna vrijednost je činjenica da su se okupili nogometni entuzijasti iz okolnih kvartova te je sve postala jedna lokalna priča.

Ovo je jedna prava lokalna priča

"Igrači su većinom iz kvartova Čulinec, Retkovec i Poljanice. Pojedinci se već dugo znaju i dugo igraju zajedno. Većinom je to kroz mali nogomet, ali neki su prošli i ozbiljne nogometne škole Dinama ili Zagreba. No, većinom se radi o amaterima. Po utakmici nas dolazi dvadetak, a na popisu nas ima oko 30", nastavio je.

Reklo bi se nije lako sve to držati pod kontrolom, no pozitivan duh oko momčadi je ono što sve drži zajedno. Također je naravno sve lakše i kad rezultat ide na ruku pa ona spomenuta treća poluvremena automatski donose potpuno pozitivnu atmosferu. 

"Ja sam trener, ali i totalni amater koji ovu ekipu uspijeva držati pod kontrolom i na broju. Puno je igrača, teško je svima udovoljiti, ali zasad nam ide dobro i sve funkcionira na najvišem nivou", dodao je.

Slijedi Premier liga, a tamo i ozbiljniji nogomet

Vrijeme je za najviši rang, gdje se igra vrlo ozbiljno, igrači su u globalu mlađi te su napravili praktično bezbolni prijelaz sa seniorskog na veteranski nogomet.

Veterani NK Čulinec u Vukovaru Veterani NK Čulinec u Vukovaru (Foto: NK Čulinec)

Pitanje je s kakvim ambicijama ući u nešto tako, ako se potvrdi vjerojatna odluka da će se okušati u takvom okruženju.

"Ako se odlučimo za najviši rang ambicije su sigurno pojačati se i držati se sredine tablice, ako je moguće. Idemo stepenicu po stepenicu pa kud nas to dovede. Primarno nam je druženje i upoznavanje novih ljudi iz drugih ekipa", završio je svoj dio predstavljanja Amidović. 

Dodaju kako veliku podršku imaju od strane predsjednika kluba Zorana Kormana te predsjednika veterana, Damira Tomurada te da bez njih, kao i bez sponzora, ništa ne bi bilo moguće. Između ostalog, rad im omogućuju i članarine, kojima se pokriva velik dio troškova.

Veteranski nogomet je napredovao, igra se sve kvalitetnije

A kako sve to izgleda iz perspektive igrača? I za to smo se pobrinuli pa smo prvo upitali kakva bi bila usporedba seniorskog i veteranog nogometa.

"Veteranski nogomet se podigao na dosta jaču razinu nego zadnjih godina, dosta mlađih momaka igra veteranski nogomet. To su dečki koji su do prije koju godinu igrali ozbiljan seniorski nogomet. Puno više se trči nego prethodnih godina, s obzirom da dosta ozbiljnih igrača igra veteranski nogomet. Igra se dobar hakl, to pogotovo mogu reći za nas iz NK Čulinca, nas koji već dugo zajedno igramo mali nogomet. Sad smo to prebacili na veliki teren. Uigrani smo od ranije, što i sami rezultati pokazuju", rekao nam je Gabrijel Glasnović, igrač koji je praktički cijeli život uz loptu te koji se izgradio na zagrebačkim malonogometnim terenima.

Damir Tomurad i Gabrijel Glasnović Damir Tomurad i Gabrijel Glasnović (Foto: NK Čulinec)

Za nešto o tome koji su benefiti veteranskog nogometa te što on može donijeti igračima, ali i publici, upitali smo drugog igrača.

Prije svega je dobro za zdravlje

"Veteranski nogomet igračima prije svega nudi nova poznanstva, prijateljstva, druženje, a i samim time dobru rekreaciju, uz cilj da ostanemo u kondiciji. Naravno, i natjecanje je dosta dobro, postoje lige od druge pa do Premier lige, u kojoj igraju donedavno profesionalni nogometaši s internacionalnim karijerama, poput Jerka Leke ili Josipa Pivarića. Što se publike tiče i našeg Nk Čulinca, ono što nam govori kakva je družina i atmosfera kad nas je to da nas na svakoj tekmi prati od 50 do 100 gledatelja", rekao nam je Goran Jurić.

Momčad se druži i izvan terena pa su tako prošle godine zajedno otputovali u Vukovar, dok su ove godine odabrali Međugorje. Pravi team building, poput profesionalaca, samo u jednoj opuštenoj atmosferi u kojoj se može naći svatko zaljubljen u nogomet, a željan proživljavati ga što dulje na najbližoj mogućoj razini.

Uostalom, kao što možemo vidjeti iz službenih zapisnika, najstariji igrač NK Čulinca, gotovo redovno prijavljen za svaku utakmicu, je 75-godišnji Josip Keber. Ako ima mjesta za gospodina Josipa, ima i za svakoga od vas.

Veterani NK Čulinec u Vukovaru Veterani NK Čulinec u Vukovaru (Foto: NK Čulinec)

Što čekate, potražite veteransku momčad u svom kvartu

NK Čulinec jedan je primjer prave sportske priče u kojoj se svatko može pronaći. Osim toga, veteranske momčadi u pravilu gotovo nikoga ne odbijaju da se priključi na način kakav bi momčadi, ali i samoj zajednici bio najkorisniji.

Vjerojatno i vi imate zanimljivu kvartovsku priču kroz veteransku momčad, budući da se u Zagrebu i okolici nalazi točno 72 momčadi i svi aktivno sudjeluju u ukupno šest liga (Premier liga, dvije 1. lige i tri 2. lige). Više o njima možete naći na web stranicama ZGnogomet.

Tko zna, možda uskoro i vi budete bio jedne ovako sjajne priče, koja nam dokazuje kako nogomet praktično kroz cijeli život može zbližavati ljude.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider