Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
90 minuta za preokret

Dinamo juriša na Viktoriju u pobjedničkoj formaciji: Postave, taktika i ključ velikog okršaja!

Dinamo dočekuje Viktoriju u Maksimiru u šesnaestini finala Europske lige...

Galerija Analiza Milana Stjelje Dinamo - Viktoria

Pitanje za milijun dolara: kako će završiti večerašnji spektakl u Maksimiru između Dinama i Viktorije Plzen? Kome god da smo od novinara, čeških ili hrvatskih, postavili to pitanje, nije se usudio prognozirati. Svi su otpuhivali i vrtjeli glavama.

"Uh, doista jako teško pitanje... Nemam definirano mišljenje, a ni neki posebni osjećaj", odgovorio nam je češki kolega Robert Neumann, koji radi za prašku dnevnu novinu Pravo.

"Čini mi se da se radi o dvije podjednake momčadi. Prva utakmica je to jasno pokazala. U prvom poluvremenu bolji je bio Dinamo, a u drugom Viktoria."

Češki prvak ipak je pobijedio.

"Viktoria ima prednost, ali ona je vrlo tanka. I dalje je to 50-50. Dinamo je dobar, vidi se da ima nekoliko odličnih nogometaša, ali ni Viktoria nije loša. To je tu negdje, teško se mogu odlučiti i reći tko je bolji."

Viktoria ušla u formu

Viktoria je nakon Dinama pobijedila i Slaviju u derbiju češkog prvenstva. Izvještaju kažu da je igrala jako dobro.

"Bio sam na toj utakmici, slažem se s procjenom. Viktoria je igrala osjetno bolje nego s Dinamom. Podigla je formu u odnosu na prvu utakmicu proljetnog dijela sezone, sad izgleda puno bolje."

Je li Dinamo bolji od Slavije?

"Možda, teško je to reći, sve tri momčadi su izjednačene."

Viktoriju čeka paklena atmosfera na Maksimiru. Može li podleći pritisku?

"Ne vjerujem. Viktoria ima iskusnu momčad, već godinama igra slične utakmice. Igrači Viktorije navikli su se na pune stadione i bučne protivničke navijače. Mislim da ih to neće uplašiti. Vidjet ćemo kako će cijela atmosfera djelovati na Dinamo, hoće li im to biti prednost ili možda preteško breme. To je uvijek pitanje", zaključio je češki kolega davši nam svoju prognozu koju će postavu trener Viktorije Pavel Vrba izvesti na travnjak.

Problem na poziciji drugog stopera

"Ima nekoliko otvorenih pitanja, ali najakutnija je pozicija drugog stopera, dakle tko će igrati uz Ludeka Pernicu. Moje je mišljenje da će igrati Prochazka. On je veznjak i zna igrati defenzivno. Sustav će prema mojem mišljenju biti 4-4-1-1, a ovo je postava: Kozačik - Havel, Pernica, Prochazka, Limbersky - Kayamba, Horava, Hrošovsky, Kovarik – Čermak - Beaugel ."

Zbog ozljede i suspenzije Vrbi nedostaju standardni stoperi Hubnik i Hejda, pa će uz Pernicu, koji je postigao dva gola u Plzenu i bio junak utakmice, morati postaviti igrača koji inače ne igra toj poziciji. Na presici je otkrio da su u konkurenciji veznjak Roman Prochazka te lijevi bek David Limbersky i desni bek Radim Reznik.

Iskusni Limbersky je standardni na lijevom beku, pa se ne čini logičnim da ga premješta na mjesto stopera. Vjerojatnije je da će igrati Prochazka ili Reznik. Ta odluka možda će biti ključ utakmice.

S druge strane, Nenad Bjelica ima sličnu trilemu na mjesto desnog beka. Konkuriraju Sadegh Moharrami, Mario Šitum i Amir Rrahmani. Desni bek jedina je nepoznanica u momčadi Modrih, barem se tako čini, jer uvijek su moguća iznenađenja. Bjelica je rekao da će odlučiti u posljednje trenutak, onako na osjećaj, iz stomaka. O izboru desnog beka ovisi puno i tko će igrati na desnom krilu.

Jedna nepoznanica u sastavu Dinama i pobjednička formacija

To će najvjerojatnije biti Izet Hajrović, koji je izrazito ofenzivan igrač, tako da izgleda logično da iza njega ordinira igrač koji drži poziciju i ne zalijeće se previše prema naprijed. Iranac Moharrami izgleda kao najveći kandidat, ali postoji bojazan da ne izgori. On je prilično neiskusan za ovakve utakmice, a i voli odlutati prema naprijed.

Šitum nije obrambeni igrač po vokaciji, zna se zalijetati, ali ima više iskustva. Rrahmani je već znao pokrivati bekovske pozicije i to je radio prilično dobro. On bi kao stoper možda bolje držao poziciju i čuvao leđa Hajroviću, koji nije igrao u Plzenu i od njega se najviše očekuje u ofenzivnom dijelu igre. Svatko od njih trojice ima svoje prednosti i nedostatke, vidjet ćemo za koga će se Bjelica odlučiti.

Otvorenim ostaje i pitanje sustava. Prošle jeseni Dinamo je najveće utakmice često igrao u 4-1-4-1 rasporedu. Taj se sustav pokazao jako dobrim. Možda će Bjelica i ovaj put posegnuti za istim receptom. Dinamo bi mogao istrčati u sljedećoj postavi: Livaković – Moharrami (Šitum, Rrahmani), Theophile-Catherine, Dilaver, Leovac – Hajrović, Gojak, Olmo, Oršić – Petković.

Ključno je ne praviti kardinalne pogreške u obrani

Bjelica je sinoć priznao da je uoči prve utakmice u Pleznu najlošija bila psihološka priprema. Kazao je da je to bio ključan razlog poraza. Trener Dinama bio je dosta samokritičan. To je dobar predznak, jer znači da je uoči pogreške, a kad se pogreške uoče, onda se mogu i ispraviti.

"Sve je psihologija, sve je u glavi. Ne mogu ja igrače za tjedan dana naučiti igrati nogomet."

Kazao je da je njegova momčad sada puno rasterećenija nego pred prvu utakmicu.

"Bolje smo psihološki pripremljeni. Na vrijeme smo dobili šamar, shvatili smo sve, da moramo biti koncentriraniji, odgovorniji, jači, brži... ", kazao je Bjelica i rezolutno odgovorio na pitanje osjećaju li Modri pritisak te boji li se da bi tribine mogle povući igrače u nepoznato.

"Pritiska nema uopće. Ne bojim se baš ničeg."

Bjeličin stav i govor tijela odaju dojam da su Modri maksimalno spremni i odlučni. Srce treba biti vruće, a glava hladna. Dinamo mora prije ili kasnije napasti, no ne mora srljati. Rezultat je takav da se može proći dalje i sa samo jednim golom, i to postignutim u 90. minuti.

U ovakvim utakmicama uvijek je najvažnije da se ne rade kardinalne pogreške. U Plzenu su bile dvije, u Maksimiru i jedna može biti previše. Ako Dinamo odigra bez većih pogrešaka u obrani, vjerujemo kako bi trebao proći dalje, jer napad će već nešto skrojiti.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider